Τι θα γίνει με τα 84.189 παιδιά που έμειναν εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και παιδικών σταθμών;

Η αξία της προσχολικής εκπαίδευσης, οι μεγάλες ελλείψεις στη χώρα μας

Εκτός Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και παιδικών σταθμών θα μείνουν φέτος 84.189 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ, ο αριθμός των έγκυρων αιτήσεων για την δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ είναι 253.445 και voucher χορηγείται μόνο σε 169.256 από αυτά.

Εξώδικη διαμαρτυρία του ΠΑΣΙΚ στο Υπ. Εργασίας

Σε νομικές ενέργειες έχει προχωρήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιωτικών ΚΔΑΠ, μετά τον άδικο και απαράδεκτο, όπως την χαρακτηρίζει, αποκλεισμό 84.000 παιδιών από την πρόσβασή τους στα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης).

Τη Δευτέρα επιδόθηκε η εξώδικη διαμαρτυρία του Συλλόγου, στο Υπουργείο Εργασίας και στην αρμόδια Υφυπουργό κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, με ταυτόχρονη κοινοποίηση και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με την εξώδικη διαμαρτυρία, ο ΠΑΣΙΚ ζητά την άμεση αναδιανομή των χρημάτων από τα 26.000 voucher των βρεφικών σταθμών που θα μείνουν αδιάθετα λόγω έλλειψης θέσεων και την ενίσχυση του προϋπολογισμού, προκειμένου καλυφθούν όλα τα παιδιά με πλήρη φάκελο.

Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ ζητούν έκτακτη χρηματοδότηση 15.000.000€ και επιπλέον 10.500 voucher

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων καταγγέλλει πως για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τόσο οι ίδιες οι μητέρες που αιτούνται για voucher για ΚΔΑΠ, όσο και οι Δήμοι και το προσωπικό των Δημοτικών ΚΔΑΠ βρίσκονται αντιμέτωποι με μία ακόμα πρωτοφανή-απελπιστική κατάσταση.

Μητέρες πολύτεκνες, μητέρες μονογονείς, μητέρες με αναπηρία ή με σύζυγο ή/και παιδιά με αναπηρία, οικογένειες με δύο γονείς ανέργους και πραγματικά πολύ χαμηλά εισοδήματα και πολύ υψηλή μοριοδότηση έμειναν εκτός προγράμματος επειδή “εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός της δράσης”.

Μάλιστα όπως καταγγέλουν “Έχουμε περίπτωση μητέρας που είναι μονογονέας, είναι άτομο με αναπηρία και ταυτόχρονα είναι πολύτεκνη που μπορεί να έλαβε 177 μόρια και να έχει μείνει εκτός Δράσης, μόνο και μόνο επειδή το οικογενειακό ισοδύναμο εισόδημά της βρίσκεται άνω του ορίου της φτώχειας, ήτοι 6.025€.”

Με την ανακοίνωση που εξέδωσαν ζητούν από τα αρμόδια Υπουργεία  να στηρίξουν τόσο τις μητέρες που αδικήθηκαν όσο και τις ίδιες τις Δομές, προβλέποντας έκτακτη χρηματοδότηση 15.000.000€ (στο ίδιο ύψος δηλαδή της περιόδου 2020-2021) για να μπορέσουν οι μητέρες να εγγράψουν τα παιδιά τους στο σύνολο των διαθέσιμων θέσεων των δημοτικών ΚΔΑΠ και η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορέσει να συνεχίσει το πολύ σημαντικό έργο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής χωρίς εμπόδια και άδικους αποκλεισμούς μητέρων και παιδιών.

Παράλληλα, και μέχρι να υλοποιηθεί η παραπάνω έκτακτη χρηματοδότηση στο ύψος που πρέπει και όχι μόνο στα 5.000.000€ που ήδη ανακοινώθηκε, ζητούν να δοθούν ΑΜΕΣΑ, προς ενεργοποίηση ΕΝΤΟΣ του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ και τα επιπλέον 10.500 voucher που εξαγγέλθηκαν για να μπορέσουν οι Δήμοι να γνωρίζουν από τώρα τον ακριβή αριθμό επιδοτούμενων παιδιών που θα έχουν φέτος, ώστε να είναι σε θέση να προϋπολογίσουν το ύψος του κόστους λειτουργίας των Δομών που θα πρέπει να καλυφθεί στη συνέχεια από την προαναφερόμενη, απολύτως αναγκαία και φέτος, έκτακτη χρηματοδότηση.”

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα Παιδιού: Πότε θα πληρωθεί η τέταρτη δόση – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

«Κλαίω μόνος, βρήκα τα κουκλάκια των παιδιών» λέει ο νέος ιδιοκτήτης του σπιτιού της Πισπιρίγκου

“O Δασκαλάκης κυκλοφορεί με τη σχέση του. Καμία σχέση με πατέρα που έχει χάσει τα παιδιά του” – Πότε θα δικαστεί η Πισπιρίγκου