Τηλεργασία με μικρά παιδιά: Μία σύμβουλος επιχειρήσεων και μαμά εξηγεί πώς θα κάνουμε το αδύνατον δυνατό

Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο, σίγουρα πάντως δεν είναι αδύνατον, αρκεί να έχουμε κάνει τη σωστή προετοιμασία και τον κατάλληλο προγραμματισμό. Η σύμβουλος επιχειρήσεων και μαμά ενός μικρού παιδιού Λουκία Τσιμιτσέλη, μιλώντας νωρίτερα στην πρωινή εκπομπή του ALPHA, εξήγησε πώς θα καταφέρουμε να εργαζόμαστε από το σπίτι, χωρίς τα παιδιά μας κάθε τόσο να μας διακόπτουν και να μας καθυστερούν.

Όπως η ίδια είπε: «Τα παιδιά μας είναι σφουγγάρια και, όπως απέδειξαν τους τελευταίους μήνες, πειθαρχούν πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε σε αυτά που θα τους ζητήσουμε».

Οριοθετούμε τους χώρους μας

Η κ. Τσιμιτσέλη, δίνοντας οδηγίες για το πώς συνυπάρξουν αρμονικά στο σπίτι με τα παιδιά τις ώρες που δουλεύουμε, είπε ότι καταρχάς πρέπει να οριοθετήσουμε τον χώρο μας και τον χώρο του παιδιού μας. Ακόμα κι αν το γραφείο μας είναι μέσα στο σαλόνι, το παιδί πρέπει να καταλάβει πως αυτός είναι ο χώρος που όταν βρισκόμαστε δεν μπορεί να μας ενοχλεί. Το ίδιο ισχύει και για το δικό του γραφείο, όταν διαβάζει και κάνει τα μαθήματά του.

Κάνουμε «πρόβα»

Αν το παιδί μας δυσκολεύεται να το καταλάβει αυτό, φροντίζουμε μέσα στο σαββατοκύριακο να κάνουμε μία «πρόγραμμα», δηλαδή να πούμε στο παιδί: Κοίταξε την ώρα, από αυτή μέχρι αυτή την ώρα εγώ θα δουλεύω. Η πόρτα μου θα είναι κλειστή, π.χ. από τις 10:00 μέχρι τις 11:00. Μόνο αν χρειαστείς κάτι επείγον θα μπορείς να μου χτυπήσεις.

Στη συνέχεια ξεκαθαρίζουμε τι είναι το επείγον. Ρωτάμε το παιδί μας να μας πει τι πιστεύει, ότι μπορεί να είναι αυτό. Π.χ. μολύβια που έσπασαν; Φροντίζουμε να έχουμε σε ένα συρτάρι όλα τα απαραίτητα εφόδια; Νερό; Φροντίζουμε να έχουμε βάλει νερό στο παγούρι του.

Αν έχουμε περισσότερα παιδιά στο σπίτι

Αν τα παιδιά μας είναι μεγαλύτερα των 4 ετών μπορούν σιγά-σιγά να αρχίσουν να αυτονομούνται, αλλά και να βοηθά το ένα το άλλο. Μπορούμε π.χ. να έχουμε βγάλει έξω παιχνίδια και να τους πούμε ότι από αυτή μέχρι αυτή την ώρα θα παίξεις αυτό το παζλ ή θα διαβάσεις αυτό το βιβλίο. Το μεγάλο μας παιδί μπορεί να διαβάσει στο μικρό ή να κάνουν κάτι μαζί.

Τα μαγικά χαρτάκια

πηγή φωτο: .poynter.org

Η κ. Τσιμιτσέλη εξήγησε, πως όταν εκείνη εργάζεται στο σπίτι της και χρειάζεται για κάποια ώρα να κλειστεί στο γραφείο της για να κάνει μία τηλεδιάσκεψη, έχει πει στον γιο της να ρίχνει κάτω από την πόρτα της «μαγικά χαρτάκια», δηλαδή post-it, στα οποία θα της γράφει ό,τι επείγον θέλει, π.χ. «μαμά, στο διάλειμμά σου θέλω κουλουράκια». Θα μας βοηθήσει, λέει η ίδια, να προβλέψουμε από την προηγούμενη μέρα τι θα χρειαστεί το παιδί μας, ώστε να το έχουμε έτοιμο, π.χ. τα σνακ του ή τα αναλώσιμα είδη του.

Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να έχουμε έτοιμες ιδέες που θα κρατήσουν το παιδί απασχολημένο και του μαθαίνουμε εναλλακτικές, ώστε να μη χρειάζεται να μας ενοχλεί διαρκώς για αυτά που θέλει, όπως π.χ. τα «μαγικά χαρτάκια».