“Το δάσος των παραμυθιών”: Μια από τις ωραιότερες σχολικές βιβλιοθήκες βρίσκεται στην Αττική

Οι σχολικές βιβλιοθήκες είναι ένας αξιόλογος θεσμός που φέρνει κοντά τους μαθητές με τον κόσμο των βιβλίων και τους καλλιεργεί την αγάπη για το διάβασμα. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας πολλά δημόσια σχολεία έχουν ενταχθεί στην εν λόγω δράση και έχουν δημιουργήσει σε ειδική αίθουσα τη δική τους βιβλιοθήκη όπου οι μαθητές μπορούν να κάτσουν αναπαυτικά στο χώρο και να διαβάσουν όποιο βιβλίο τους κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Μια βιβλιοφιλική γωνιά που κάθε σχολείο θα ζήλευε

Με χαρά μάθαμε πριν λίγες μέρες για την υπέροχη βιβλιοθήκη που φέρει την ονομασία “Το δάσος των παραμυθιών” και φιλοξενείται σε έναν υπέροχο βιβλιοφιλικό χώρο εντός του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ταύρου.

Με μεράκι, φαντασία και αγάπη για τα βιβλία, δημιουργήθηκε ένας χώρος πρότυπο για το βιβλίο που είναι διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο ώστε ο μαθητής να εμπνέεται να καθίσει στις μαξιλάρες ή στις καρέκλες και να διαβάσει ή απλώς να ξεφυλλίσει το βιβλίο της αρεσκείας του.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ήταν αρωγός της προσπάθειας δημιουργίας αυτού του παραμυθένιου χώρου. Όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου “Ευχαριστούμε πολύ τη διευθύντρια και τους δασκάλους του σχολείου μας που μας έδωσαν την δυνατότητα να σταθούμε αρωγοί σε αυτό το έργο. Μα πάνω απ’ όλα ευχαριστούμε όλους τους μαθητές, γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας που στηρίζουν διαρκώς τις δράσεις του Δ.Σ. Συλλόγου μας και όλοι μαζί παλεύουμε για κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας.”

Χρώματα, λειτουργική επίπλωση και προσεγμένες διακοσμητικές πινελιές συνδυάστηκαν με μοναδικό τρόπο για την ανάδειξη των βιβλίων. Πρόκειται για έναν χώρο πνευματικής εργασίας οπότε οι φωνές και οι φασαρίες απαγορεύονται καθώς εκεί μπορούν να κάθονται όση ώρα επιθυμούν οι μαθητές που αναζητούν πηγές πληροφόρησης στο πλαίσιο κάποιας σχολικής εργασίας, όταν θέλουν να χαλαρώσουν και να διαβάσουν ένα βιβλίο αλλά ακόμα και όταν θέλουν απλά να κάνουν τα μαθήματά τους ανενόχλητοι.

Η σχολική βιβλιοθήκη είναι ουσιαστικό και αναπόσπαστο κομμάτι του σχολείου· αντανακλά τη φιλοσοφία του σχολείου και είναι πολύτιμος αρωγός σε κάθε εκπαιδευτική δράση.

Οι μαθητές την έχουν αγαπήσει και φροντίζουν να την επισκέπτονται καθώς απολαμβάνουν ιδιαιτέρως την εμπειρία τους στο μαγικό κόσμο του βιβλίου και την ικανοποίηση που πηγάζει από τη ανάγνωση ιστοριών.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η επαφή των παιδιών με το βιβλίο, από πολύ μικρή ηλικία, καθώς και οι δράσεις φιλαναγνωσίας στο σχολείο και στις βιβλιοθήκες, δημιουργούν μελλοντικούς αναγνώστες, δηλαδή σκεπτόμενους, ενεργούς πολίτες.

Η δουλειά που έχει γίνει στη Βιβλιοθήκη του σχολείου είναι εξαιρετική και πραγματικά αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει μεράκι για το βιβλίο και εκπαιδευτικοί που μπορούν να στηρίξουν ενεργά τέτοιες δράσεις, οι σχολικές βιβλιοθήκες μπορούν πραγματικά να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή ενός παιδιού, ανοίγοντας πόρτες και παράθυρα στο μυαλό και στην ψυχή του.

Γιατί πρέπει κάθε σχολείο να έχει τη δική του βιβλιοθήκη

Το σύγχρονο σχολείο χρειάζεται μια βιβλιοθήκη που θα συμβάλλει στη δυναμική εξέλιξη της παιδείας σε ελκυστικό περιβάλλον, θα λειτουργήσει ως μοχλός ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ως δημιουργικός χώρος ανταλλαγής απόψεων μέσω του οποίου βιβλιοθηκονόμοι και εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να ανεβάσουν το επίπεδο των μαθητών τους και να ενισχύσουν την ενεργό συμμετοχή τους στο μάθημα.