Πρωτοχρονιάτικο μενού

Πρωτοχρονιάτικο μενού: Οι πιο γευστικές προτάσεις για το εορταστικό τραπέζι

Τέσσερις πεντανόστιμες συνταγές για εκείνη τη βραδιά. 

Αποχαιρετάμε το 2023 με ένα Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Το σπίτι θα γεμίσει από τις φωνές των παιδιών αλλά και από τις μυρωδιές της κουζίνας. Το μενού της Πρωτοχρονιάς θα είναι ξεχωριστό καθώς με αυτό θα υποδεχθούμε το 2024! Μπείτε λοιπόν στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά και ετοιμάστε μαζί το εορταστικό μενού.

Ρολίνια τυριού

Υλικά

1 πακέτο Φύλλο κρούστας για πίτες
1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη
400 γρ. φέτα τριμμένη
300 γρ. κασέρι τριμμένο
300 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
2-3 κουταλιές σούπας γάλα
Μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένα
Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ τα τυριά, το γάλα, το μαϊντανό και το δυόσμο. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και το πιπέρι, και ανακατεύουμε.Κόβουμε κάθε φύλλο κρούστας σε 2 λωρίδες πλάτους 15 εκ. ή σε όποιο σχήμα θέλουμε. Παίρνουμε δύο-τρία φύλλα και τα αλείφουμε ένα-ένα με ελαιόλαδο. Βάζουμε στην άκρη της λωρίδας 2 κουταλιές της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία µε τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση, φτιάχνοντας συνολικά 20 ρολάκια. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί ή σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, και τα αλείφουμε από πάνω µε το υπόλοιπο λάδι. Ψήνουμε τα ρολά μας στους 180º C, για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Σουφλέ κουνουπιδιού

Υλικά
τα μπουκετάκια από 1 μεγάλο ή 2 μέτρια κουνουπίδια
2 μέτρια καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
200 γρ. βραστό ζαμπόν γαλοπούλας, ψιλοκομμένο
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ταψί

Για την κρέμα
750 γρ. γάλα φρέσκο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
1/3 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
200 γρ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
6 – 8 φέτες κίτρινο τυρί της αρεσκείας μας, με λίγα λιπαρά
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το κουνουπίδι και τα καρότα για περίπου 15 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Καλό είναι να μείνουν και μερικά κομματάκια από τα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ζαμπόν και το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ορθογώνιο ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Παίρνουμε 1/2 φλιτζάνι γάλα από το μετρημένο και διαλύουμε μέσα σε αυτό το κορν φλάουρ. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς με αυγοδάρτη μέχρι να πήξει το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το γιαούρτι και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε και το χτυπημένο αυγό και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στο μείγμα του ταψιού. Τη στρώνουμε με μια σπάτουλα και σκεπάζουμε με τις φέτες τυριού. Ψήνουμε για 30 λεπτά στο φούρνο. Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό ή χλιαρό.

Σαλάτα με σπανάκι, μαρούλι και ρόδι

200 γρ. σπανάκι
1 μέτριο μαρούλι κομμένο σε κομμάτια
250 γρ. ρόδι
1 κρεμμυδάκι ξερό πολύ ψιλοκομμένο
7 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ.γ. μουστάρδα
1 κ.γ. μαγιονέζα
λίγο αλάτι
5 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα λαχανικά και το ρόδι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε ελαφρά. Κάνουμε μια βινεγκρέτ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας μαζί το λάδι, τη μουστάρδα, το ξύδι και τη μαγιονέζα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το λάδι σταγόνα σταγόνα στην αρχή ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά λίγο πιο γρήγορα μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνει μια ωραία σάλτσα ενώ ανακατεύουμε. Αν πήξει πάρα πολύ αραιώνουμε με λίγο νερό Με αυτή τη βινεγκρέτ ραντίζουμε τη σαλάτα μας

Ρόστο Χοιρινού με μυρωδικά

Υλικά:

1 ολόκληρο κομμάτι χοιρινού λαιμού άκοπο και ξεκοκαλισμένο 750 γρ. περίπου
1 ψαρονέφρι 500 γρ.
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
2 μικρά κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.Απλώνουμε τον  χοιρινό λαιμό και τον κόβουμε σε παραλληλόγραμμο  με την μεγάλη πλευρά ίση με το μήκος από το ψαρονέφρι. Τον αλατοπιπερώνουμε καλά και ρίχνουμε από πάνω το θυμάρι, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο.  Τρίβουμε να εισχωρήσουν τα μυρωδικά στις μικρές σχισμές του κρέατος. Τοποθετούμε στην φαρδιά άκρη του χοιρινού το ψαρονέφρι και τυλίγουμε έτσι ώστε να καλυφθεί ολόκληρο από τον λαιμό. Δένουμε με σπάγκο σε πολλά σημεία ή χρησιμοποιούμε διχτάκι.  Ρολλάρουμε το κρέας πάνω από το χοντροκομμένο πιπέρι έτσι ώστε να κολλήσει παντού. Ψήνουμε στον φούρνο γυρνώντας το κρέας συχνά για 2 περίπου ώρες, μέχρι να καραμελώσει απ’έξω. Το αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 15 λεπτά πριν το κόψουμε σε χοντρές φέτες.

Διαβάστε επίσης: 

Γαλοπούλα: Η συνταγή του Infokids.gr για την πιο νόστιμη και ζουμερή εκδοχή της που έχετε γευτεί ποτέ!

6 τέλεια ορεκτικά για το γιορτινό τραπέζι

Συνταγή για χριστόψωμο: Ο άρτος των Χριστουγέννων

Ροή Ειδήσεων