Τσιόδρας: Αυτοί είναι οι 4 λόγοι που εξηγούν γιατί νοσούν σοβαρά και οι νέοι

Στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε εκτενώς για τα περιστατικά κυρίως σε διεθνές επίπεδο νέων που νοσούν από κορωνοϊό, δίνουν μάχη με τον ιό και δυστυχώς σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις “φεύγουν” από τη ζωή.

«Είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία και οι νέοι νοσούν», είπε.

Στην Ιταλία, όπως είπε για παράδειγμα, οι νέοι που νοσούν είναι ηλικίας 19 ετών και άνω, ενώ στις ΗΠΑ οι νεότερες ηλικίες νοσούντων είναι 20-44 ετών.

Στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι ηλικίες των νοσούντων κυμαίνονται από τα 40 έως τα 64 έτη. 31% των κρουσμάτων είναι 18-39 ετών.

Αυτοί οι 4 λόγοι που νέοι μπορούν να νοσήσουν από κορωνοϊό

  • “Οι επιστήμονες ψάχνουν τη πιθανότητα να υπάρχουν γονίδια που θα καθορίζουν ποιος ασθενής θα πάει ή δεν θα πάει καλά. Όπως το γονίδιο του υποδοχέα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, για να μπει στον οργανισμό μας. Η “πόρτα” αυτή βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την “πόρτα” αυτή πιο ανοιχτή ή πιο κλειστή στο να μπει ο ιός στα κύτταρα του πνεύμονα.
  • Υπάρχει μια ουσία που βοηθάει τον πνεύμονά μας να συσπάται, ο επιφανειογραφικός παράγοντας και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και δεν πάνε τόσο καλά ακόμα και αν έχουν μπει στον αναπνευστήρα.
  • Μάλιστα σε περιπτώσεις ορισμένων νέων ανθρώπων υγιών κατά τα άλλα, ενα αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταιγίδα φλεγμονής που τα κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που δημιουργεί το πρόβλημα, είναι αυτό που λειτουργεί πολύ καλά.
  • Μία ακόμη παράμετρος είναι ότι οι νέοι άνθρωποι, επειδή φοβούνται λιγότερο, δεν παίρνουν τα σωστά μέτρα προφύλαξης και έτσι εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες του ιού στο περιβάλλον τους.