Ηθοποιοί και συγγραφείς σε ρόλο δασκάλου

Ένα φιλόδοξο κομμάτι του Νέου Σχολείου που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβρη πιλοτικά στα σχολεία της χώρας, αποτελεί το μεγάλο πολιτιστικό πρόγραμμα «Παπαδιαμάντης – Ελύτης – Γκάτσος – Τσίρκας: 100 χρόνια μετά» που παρουσιάστηκε στο υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργίας πρωτότυπων έργων από μαθητές για να μελετήσουν το έργο μεγάλων συγγραφέων και ποιητών της χώρας. Στόχος είναι οι μαθητές να δημιουργήσουν βίντεο, να στήσουν εκθέσεις, να φτιάξουν θεατρικά, αλλά και ό,τι άλλο εμπνευστούν σχετικά με τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Γκάτσου και του Στρατή Τσίρκα.

Εφέτος άλλωστε συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και ταυτόχρονα 100 χρόνια από τη γέννηση των τριών άλλων μεγάλων των ελληνικών γραμμάτων.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στην διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης που έγινε στο κτίριο του Αμαρουσίου, το πρόγραμμα «αποβλέπει στη δημιουργία ενός Ανοιχτού Σχολείου που θα δημιουργεί και θα διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με την κοινότητα, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους πολιτιστικούς φορείς και τους καλλιτέχνες, που θα συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας των μαθητών».

Ήδη άλλωστε δράσεις σχετικές με τον πολιτισμό έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των 800 ολοήμερων που λειτουργούν πιλοτικά σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων η φιλαναγνωσία, το θεατρικό παιχνίδι, τα εικαστικά, τα καλλιτεχνικά μαθήματα.

Το έργο θα υποστηρίζεται από επιτροπή εκπροσώπων του χώρου της τέχνης και των γραμμάτων. Την επιτροπή αυτή απαρτίζουν ηθοποιός κυρία Λυδία Κονιόρδου, η συγγραφέας Άλκη Ζέη, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου κυρία Ρίτσα Φράγκου – Κικίλια, ο ποιητής και συν εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Η Λέξη» κ. Αντ. Φωστιέρης και ο διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κ. Σωτ. Χατζάκης.

Πηγή: tovima.gr