Κοτόπιτα, η λατρεμένη των παιδιών

Τα παιδιά μου λατρεύουν το κοτόπουλο και εγώ για να τα ευχαριστήσω, βρίσκω κάθε φορά διάφορους τρόπους για να το μαγειρέψω, όπως για παράδειγμα αυτή τη συνταγή που σας προτείνω. Μια νόστιμη και πολύ χορταστική πίτα, η κοτόπιτα, είναι ό,τι πρέπει για το καθημερινό τραπέζι, αλλά μπορεί ωραιότατα να σερβιριστεί και σε επίσημο γεύμα ή δείπνο.

Συστατικά

1 κοτόπουλο 1 ½ κιλό περίπου (Βιολογικό κοτόπουλο Αγγελάκης)

3-4 κρεμμύδια ξερά (σε λεπτές φέτες)

4-5 αβγά (Βιολογικής γεωργίας Megafarm)

100 ml γάλα

1 φλιτζάνι του τσαγιού τυρί τριμμένο (γραβιέρα, ρεγκάτο)

Αλάτι πιπέρι

Μοσχοκάρυδο

500 γρ. φύλλα κρούστας

¾-1 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο λιωμένο

Οδηγίες

Πλένετε το κοτόπουλο και το βάζετε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο, ώστε να το σκεπάζει. Το βράζετε σε μέτρια φωτιά, μαζί με τα κρεμμύδια, μέχρι να μαλακώσει καλά. Βγάζετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, το αφήνετε να κρυώσει και αφαιρείτε τα κόκκαλα και την πέτσα του. Στη συνέχεια, χωρίζετε τα ψαχνά του σε μικρά κομμάτια με τα χέρια σας. Στο μεταξύ συνεχίζετε να βράζετε το ζωμό με τα κρεμμύδια, ώσπου να γίνουν σαν πυκνός χυλό. Σε αυτό το σημείο ρίχνετε στην κατσαρόλα το γάλα και τα ψαχνά από το κοτόπουλο. Συνεχίζετε το βράσιμο για μερικά λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά  και αφήνετε το μίγμα να γίνει χλιαρό. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, το τυρί, το αλτοπίπερο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε πολύ καλά. Στρώνετε  σε ένα βουτυρωμένο ταψί τα μισά φύλλα κρούστας, αλείφοντας τα ένα ένα με βούτυρο. Απλώνετε από πάνω το μίγμα της γέμισης και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, τα οποία βουτυρώνετε επίσης ένα ένα. Βουτυρώνετε καλά την επιφάνεια της πίτας και τη χαράζετε με κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομμάτια. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 55-60 λεπτά. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να μισοκρυώσει , την κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε.

Tip: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κοτόπουλο με γαλοπούλα ή ακόμη και με μοσχάρι.

Διατροφική αξία

Τι είναι το βιολογικό κοτόπουλο

Το βιολογικό κοτόπουλο είναι ένα προϊόν, κατά την διάρκεια της παραγωγής του οποίου, τηρούνται υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές.

Η εκτροφή του ακολουθεί τον παραδοσιακό τρόπο ελεύθερης βοσκής, κάτω από απόλυτα φυσικές συνθήκες, τηρώντας ταυτόχρονα τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας, υγιεινής και ελέγχου.

Τρέφεται με τροφές βιολογικής γεωργίας και μεγαλώνει σε μεγάλες εκτάσεις, που έχουν πιστοποιηθεί για την ανυπαρξία έστω και ίχνους χημικών συστατικών ή φυτοφαρμάκων, κάτω από το φως του ήλιου.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της ιδιαίτερης φροντίδας είναι η μεγάλη ποιοτική και θρεπτική αξία του βιολογικού κοτόπουλου που εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα εντατικού ελέγχου, από την εκτροφή μέχρι την τελική διάθεση στον καταναλωτή.

Τα βιολογικά αβγά εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με ενέργεια και συστατικά υψηλής διατροφικής αξίας όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, και βιταμίνες, που καθημερινά μας είναι αναγκαία για να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.