10+1 κανόνες μιας μαμάς για τις 14 μέρες με το παιδί στο σπίτι (φωτο)

Μετά το πρώτο σοκ του κλεισίματος σχολείων και φροντιστηρίων ανά την Ελλάδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, οι περισσότεροι γονείς ψάχνουν από χθες το απόγευμα τις ιδανικές λύσεις για το τι θα κάνουν με τα παιδιά, δεδομένων και των ειδικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν να κυκλοφορούμε άνευ λόγου εκτός σπιτιού.

Πρωτόγνωρη η κατάσταση που ζούμε, είναι γεγονός, και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα σε ευνόητα καθημερινά ερωτήματα που όλοι έχουμε, όπως π.χ. να κρατήσουν τα παιδιά οι παππούδες; Να πάμε στο σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή μαζί τους; Να τα βάλω να κάνουν κανένα μάθημα, για να μην τα ξεχάσουν; Με τα ιδιαίτερα τι θα κάνουμε; Να συνεχίσουμε; Στο μπάσκετ το απόγευμα να τα πάω;

Κρίνοντας από το πώς έχουν λειτουργήσει γονείς στο εξωτερικό και δη στις ασιατικές χώρες που βρίσκονται μερικές εβδομάδες μπροστά από εμάς ως προς την επέκταση του ιού, βλέπουμε εταιρείες που όταν έκλεισαν τα σχολεία άνοιξαν αίθουσες συνεδριάσεων για να περνούν εκεί την ημέρα τους τα παιδιά των εργαζομένων. Εκεί τα παιδιά διαβάζουν, κάνουν χειροτεχνίες και αναπόφευκτα κάποια στιγμή παίζουν με ηλεκτρονικά. Εξυπακούεται, ότι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα, αναπόφευκτα καταλήγουν εντελώς κλεισμένοι μέσα στο σπίτι, παιρνώντας πολλές ώρες στις οθόνες.

Στον Χονγκ-Κονγκ πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν προχωρήσει στην τηλε-εκπαίδευση, όπως πρόκειται να συμβεί και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της χώρας μας. Το υπ. Παιδείας εξετάζει τις τελευταίες μέρες όλες τις πιθανές δυνατότητες που μπορεί να παρέχει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να διατηρήσουν οι μαθητές επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί. Την ίδια ώρα ορισμένα δημόσια σχολεία έχουν ήδη αναρτημένα στις ιστοσελίδες τους συστήματα τηλε-εκπαίδευσης, για την εξάσκηση των μαθητών. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει, ότι στο σπίτι του παιδιού υπάρχει διαδίκτυο, αλλά και ότι οι γονείς έχουν κάποιες βασικές ηλεκτρονικές γνώσεις.

Στην Ελλάδα, πάντως, οι ψυχραιμότεροι γονείς και δη όσοι δεν εργάζονται και έτσι πρόκειται να περάσουν πολλές ώρες με τα παιδιά στο σπίτι, έχουν κάνει ήδη το πρόγραμμά τους προκειμένου να προλάβουν την επικίνδυνη ανία που -κατά την γνωστή παραλλαγή του αρχαίου ρητού- «τέχνας κατεργάζεται»!

Η Μαρία, μαμά ενός 9χρονου μαθητή της Γ’ Δημοτικού, προνόησε και από χθες το απόγευμα τοιχοκόλλησε στο σπίτι της τους εξής 10 κανόνες:

Όπως η ίδια λέει, μιλώντας στο Infokids.gr, «Θεσπίσαμε κανόνες, γιατί νομίζω πως μόνο έτσι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε ένα πρόγραμμα στην οικογένεια, μαζί με το χιούμορ μας. Αλλιώς, νομίζω, δεν βγαίνει όταν έχεις παιδιά από 4 έως 12 ετών. Το κάθε σπίτι, βέβαια, θα βρει τους δικούς του κανόνες, αλλά εμείς ξεκινήσαμε με αυτούς.» Μάλιστα, επειδή καταλαβαίνει, ότι η έλλειψη παρέας θα κοστίσει στον γιο της αυτές τις μέρες, η Μαρία του πρότεινε όποτε θέλει να επικοινωνεί μαζί τους τηλεφωνικά ή ακόμα και με βιντεοκλήσεις.