3 πνιγμοί νέων ανθρώπων σε 1 μέρα: Μήπως φταίμε κι εμείς;

Τρία κορίτσια, 8, 16 και 19 ετών, ξεψύχησαν χθες στην χώρα μας, έπειτα από πνιγμό σε πισίνες ξενοδοχείων. Τρία κορίτσια που, είτε δεν ήξεραν κολύμπι, είτε κολύμπησαν φαγωμένα, είτε τους συνέβη κάτι που ακόμα δεν έχει εξηγηθεί. Και παρά το σοκ και τη θλίψη που όλοι νιώσαμε, έχει σημασία να σκεφτούμε την επόμενη μέρα και τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην ξανασυμβεί τέτοιο κακό.

Η κορυφαία Σχολή Ναυαγοσωστικής Lifeguard Hellas δημοσίευσε ορισμένες συμβουλές προς όλους, αλλά κυρίως προς τους γονείς, καταγράφοντας όσα πρέπει να γνωρίζουν και να προσέχουν πριν τα παιδιά τους (αλλά και οι ίδιοι) κολυμπήσουν σε πισίνα:

✔Είναι υποχρεωτική η παρουσία ναυαγοσώστη καθ’όλη τη διάρκεια λειτουργίας κάθε κολυμβητικής δεξαμενής, χωρίς αυτός να εκτελεί κάμμυα άλλη παράλληλη δραστηριότητα.

✔Είναι αυτονόητο πως, ως λουόμενοι, υπακούμε στους εκάστοτε κανονισμούς πισίνας και δεν τους αγνοούμε.

✔Είναι αναγκαίο να μην αφήνουμε τα μικρά παιδιά από την επίβλεψη μας ΠΟΤΕ.

✔Είναι απόλυτα σημαντικό να κατανοηθεί από όλους η σημασία της πρόληψης και της άμεσης επέμβασης από επαγγελματία ναυαγοσώστη, σε κάθε περιστατικό και επιτέλους να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιό αυτό που θα προστατεύει τους λουόμενους.

«Με τα μικρά παιδιά έχουμε ευθύνη όλοι μας, είτε υπάρχει ναυαγοσώστης στην πισίνα, είτε όχι»

Αντιστοίχως, ο εκπαιδευτής ναυαγοσωστικής και καταδύσεων Μανώλης Μακριδάκης, μιλώντας στο Cretalive.gr συμπλήρωσε:

“Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε κι εμείς είναι ότι οφείλουμε να έχουμε την κατάλληλη παιδεία. Και τα μικρά παιδιά και τα υπερήλικα άτομα να τα προσέχουμε. Εμείς για παράδειγμα ως Έλληνες δεν έχουμε ακόμα την κολυμβητική παιδεία μέσα μας”.

Πατέρας δύο μικρών παιδιών, ηλικίας 8 και 10 ετών, ο ίδιος θεωρεί “αδύνατο και αδιανόητο να πάω στη θάλασσα ή στην πισίνα και τα μάτια μου να είναι κάπου αλλού εκτός από τα παιδιά μου. Πρέπει δηλαδή και μόνοι μας να προσέχουμε τα μικρά παιδιά.”

Με βάση την πολυετή εμπειρία του, μας περιέγραψε πως εκτίθενται στον κίνδυνο οι ανήλικοι: “Συνήθως τρέχουν και βουτούν στην πισίνα. Φορούν μπρατσάκια, όμως καθώς πέφτουν στο νερό, τα χεράκια τους πάνε ψηλά, φεύγουν τα μπρατσάκια και τα παιδάκια πάνε στον πυθμένα”.

Ο κ. Μακριδάκης επανέλαβε ότι «σε όποιο ξενοδοχείο κι αν πάτε, δεκάδες άτομα είναι εκπαιδευμένα. Δεν υπάρχει ξενοδοχείο να μην έχει εκπαιδεύσει άτομο. Το απαιτούν και τα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού. Αν τώρα κάποιος πάει την ώρα που η πισίνα είναι κλειστή και πέσει μέσα, έχοντας πιει ή έχοντας κάποιο άλλο πρόβλημα, δεν του φταίει ούτε ο ξενοδόχος, ούτε ο ναυαγοσώστης που έχει κλείσει το ωράριό του κι έχει φύγει. Όσον αφορά τα μικρά παιδιά, επειδή είναι απρόβλεπτα, εκεί έχουμε ευθύνη όλοι μας, είτε υπάρχει ναυαγοσώστης στην πισίνα, είτε όχι».

Υπουργείο Τουρισμού: Εντατικοί έλεγχοι σε πισίνες ξενοδοχείων όλης της χώρας

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έκανε σήμερα γνωστό, ότι επικοινώνησε ο ίδιος για να ενημερωθεί σχετικά με τα τραγικά συμβάντα. Όπως είπε εκ των υστέρων: «Πριν από λίγο υπέγραψα μια απόφαση ώστε οι υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους».