4 στρατηγικές για να αναπτύξεις μια σχέση εμπιστοσύνης με το έφηβο παιδί σου και να μην σου λέει ψέματα

Οι γονείς αναστατώνονται όταν το έφηβο παιδί τους ψεύδεται.  Νιώθουν απογοήτευση και πληγώνονται, ενώ συχνά κατηγορούν τους εαυτούς τους για τα ψέματα των παιδιών τους. Θεωρούν ότι εκείνοι έφταιξαν, επειδή δεν δημιούργησαν ένα περιβάλλον που θα έκανε τα παιδιά τους να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και να μην φοβούνται να είναι ειλικρινή.

Τα παραπάνω συναισθήματα είναι απολύτως κατανοητά, όπως κατανοητό είναι το ότι οι περισσότεροι γονείς αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης ή και πρόληψης αυτής της συμπεριφοράς των παιδιών. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να είναι πιο «ανοιχτό» απέναντί σας όσον αφορά στα ζητήματα που το απασχολούν και να χρησιμοποιεί όσο γίνεται λιγότερα ψέματα.

Παρακάτω παρουσιάζονται 4 στρατηγικοί τρόποι για να ενθαρρύνετε το εφηβάκι σας να είναι πιο ειλικρινές, χτίζοντας παράλληλα και την αυτοπεποίθησή του, γιατί – όπως λένε οι περισσότεροι ψυχολόγοι – οι έφηβοι ψεύδονται λιγότερο όταν νιώθουν καλά για τον εαυτό τους. Οπλιστείτε με υπομονή και μην ξεχνάτε ότι το χτίσιμο της σωστής συμπεριφοράς είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και όχι μια κατάσταση που αλλάζει στο λεπτό.

Συζητήστε

Προσπαθήστε να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι τα παιδιά πολλές φορές δεν κατανοούν πόσο κακό μπορεί να κάνει ένα ψέμα. Συζητήστε μαζί τους ήρεμα, αποφεύγοντας το κήρυγμα, για την αρετή της ειλικρίνειας. Αφήστε στην άκρη την κριτική γιατί αυτή είναι που οδηγεί τα έφηβα παιδιά στο ψέμα, τα οποία σκέφτονται: «Να, για αυτό δεν μπορώ να πω τίποτα στους γονείς μου». Μπορεί να μην καταφέρετε να σταματήσετε όλα τους τα ψέματα, αλλά σίγουρα θα έχετε θέσει σωστές βάσεις και θα έχετε ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες επιλογές πέρα από το ψέμα.

«Προπονήστε»

Σκεφτείτε τον εαυτό σας σαν ένα προπονητή, έναν coach και όχι σαν το αφεντικό, τον ενήλικα που κάνει κουμάντο. Μιλήστε στα παιδιά σας για το πόσο δύσκολο και τρομακτικό είναι να λες την αλήθεια. Εξηγήστε τους ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό που το νιώθουν όλοι, ενώ το να είσαι ήρεμος και να επιλύεις τα προβλήματά σου είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη ζωή. Όσο δελεαστικό και αν φαίνεται ένα ψέμα και όσο και αν νομίζουμε ότι μας βγάζει από την δύσκολη θέση, μακροπρόθεσμα δημιουργεί μόνο άγχος και συναισθηματικά βάρη.

Μάθετε

Αν παρατηρείτε ότι το παιδί σας λέει ψέματα για να είναι “cool” και δημοφιλές, γνωστοποιήστε του αυτόν τον προβληματισμό σας. Ρωτήστε το με ήρεμο και όχι επικριτικό τόνο αν θεωρεί ότι αυτός ο τρόπος τον βοηθά να ταιριάξει με τους υπόλοιπους. Και φυσικά μην ξεχάσετε να τονίσετε τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτά τα ψέματα στη ζωή του και τις σχέσεις του με τους φίλους του.

Βοηθήστε το να δει την αξία του

Μην ξεχνάτε να τονώνετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας. Βοηθήστε το να μάθει ποια είναι η αξία του και θυμίστε του ότι το αγαπάτε όπως ακριβώς είναι. Αν πέσει στην αντίληψή σας ότι υπερβάλλει σε κάποια ιστορία του, για παράδειγμα, πείτε: «Αυτά που μου λες πράγματι μου κίνησαν το ενδιαφέρον, αλλά σε κάποιο σημείο μάλλον πρόσθεσες κάτι που δεν ήταν άκρως αληθινό. Αυτό με εμπόδισε να δω πόσο πραγματικά έχεις ωριμάσει. Γιατί αποφάσισες να το κάνεις;»

Με πληροφορίες από το pshychologytoday.com