6 τρόποι για να κάνετε την μετάβαση από το καλοκαίρι στο σχολείο πιο διασκεδαστική

Η μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές στην καθημερινότητα του φθινοπώρου είναι μια δύσκολη κατάσταση τόσο για τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας όσο και για τα μικρότερα. Οι καλοκαιρινές, ανέμελες στιγμές ανήκουν πλέον στο παρελθόν και η σχολική χρονιά που ξεκινά μπορεί να προκαλέσει – στη σκέψη και μόνο – μεγάλο άγχος στα παιδιά.

Η νέα σχολική χρονιά είναι προ των πυλών και τα παιδιά έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται – όχι με μεγάλη χαρά – τους δύσκολους μήνες που έρχονται.

Πώς θα καταφέρετε να μειώσετε το άγχος τους και να κάνετε την μετάβαση από το ξένοιαστο καλοκαίρι στο – γεμάτο ευθύνες – διάστημα που ξεκινά, ευκολότερη;

Επιστρέψτε στην ρουτίνα σας λίγες μέρες πριν

Μία εβδομάδα με 10 ημέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο, καλό είναι να προβείτε σε κάποιες βασικές κινήσεις προετοιμασίας. Επαναπροσδιορίστε μαζί με το παιδί τις ώρες που πηγαίνει για ύπνο το βράδυ και τις ώρες των γευμάτων του. Επιμείνετε στο πρωινό, καθώς είναι εκείνο το γεύμα που θα βοηθήσει το παιδί να ξεκινήσει την ημέρα του με ενέργεια και καλή διάθεση.

Κάντε μια μικρή, κοντινή εκδρομή

Το ότι το σχολείο ξεκινά, δεν σημαίνει, ότι θα σταματήσουμε και να περνάμε καλά ως οικογένεια.  Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν, ότι και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μπορούν να διασκεδάσουν με μέτρο και χωρίς να παραμελούν τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, λίγο πριν ξαναμπείτε για τα καλά στην χειμερινή ρουτίνα σας, κάντε ένα μικρό ταξιδάκι για να θυμίσετε στα παιδιά σας, ότι είστε εκεί για αυτά, αλλά και για να φορτίσετε λίγο ακόμα τις μπαταρίες σας. Ακόμα και μια απλή επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο ή μια μονοήμερη εκδρομή στην παραλία θα σας αναζωογονήσει οικογενειακώς.

Προετοιμάστε τον χώρο μελέτης

Αποφασίστε σε ποιο σημείο του σπιτιού θα διαβάζει το παιδί και καθαρίστε μαζί του την περιοχή. Απομακρύνετε περιττά αντικείμενα που μπορεί να έμειναν εκεί από την περασμένη χρονιά ή το καλοκαίρι και θυμηθείτε, ότι τα πιο μικρά παιδιά χρειάζονται αρχικά επίβλεψη,  ενώ τα μεγαλύτερα μπορούν να διαβάσουν ευκολότερα μόνα. Διαμορφώστε, λοιπόν, τον χώρο μελέτης ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σας.

Αγοράστε τον σχολικό εξοπλισμό μαζί

Ψωνίστε έγκαιρα όσα χρειάζεστε μαζί με το παιδί. Έτσι το παιδί σας θα μπει στη ρουτίνα της σχολικής ζωής ευχάριστα και θα νιώθει ότι συμμετέχει παντού και όχι πως αποφασίζονται πράγματα για εκείνο χωρίς το ίδιο να γνωρίζει. Χρειάζεστε τσάντα, κασετίνα, τετράδια, μολύβια, χάρακες, γόμες και όσα ακόμα θα ζητήσει ο δάσκαλος ή η δασκάλα του παιδιού. Φτιάξτε την λίστα σας και για ακόμη μεγαλύτερη ευκολία επισκεφθείτε το πιο κοντινό σας κατάστημα Public, όπου η ποικιλία σε σχολικά ήδη είναι τεράστια και η εξυπηρέτηση φιλικότατη.

Ελαττώστε την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Μπορεί το καλοκαίρι να… χαλαρώσατε λίγο με τα κινητά, τα tablets και την τηλεόραση, τώρα, όμως που επιστρέψατε πρέπει πάλι να γυρίσετε σε ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα χρήσης τους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχολείται με τα παιχνίδια του και – κυρίως – με βιβλία! Διαβάστε μαζί, ρίξτε μια ματιά στα περσινά αναγνώσματά του, ζωγραφίστε και σιγά σιγά απομακρύνετέ το από οθόνες που μπορεί να του αποσπούν την προσοχή και να επεμβαίνουν στη συγκέντρωσή του.

Θέστε στόχους για τη νέα χρονιά

Μην επικεντρώνεστε μόνο στους καλούς βαθμούς και την άριστη μαθητική επίδοση. Βάλτε μικρούς στόχους και δώστε στα παιδιά μικρά κίνητρα για να τους επιτύχουν. Μπορείτε για παράδειγμα να συμπεριλάβετε τα παιδιά στις οικιακές εργασίες, επιτρέποντας να αναλάβουν μερικές «ελαφριές» δουλειές για το σπίτι. Είναι, άλλωστε, έναν χρόνο μεγαλύτερα και σίγουρα μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από ό,τι την περασμένη χρονιά. Τους δείχνετε με αυτόν τον τρόπο εμπιστοσύνη και ενισχύετε την αυτοπεποίθησή τους, πράγμα που θα βοηθήσει πολύ και την καθημερινότητά τους στο σχολείο.