Αλεξάνδρα Καππάτου: «Ας περιορίσουμε την υπέρμετρη έκθεσή μας στα αρνητικά γεγονότα και την έκθεση των παιδιών σε αυτά»

Αλεξάνδρα Καππάτου: «Ας περιορίσουμε την υπέρμετρη έκθεσή μας στα αρνητικά γεγονότα και την έκθεση των παιδιών σε αυτά»

Για τις δυσάρεστες (αν όχι τραγικές) καταστάσεις που βιώνουμε σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους μήνες, αλλά και την ψυχική ανθεκτικότητά μας προς αυτές, μίλησε η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος κ. Αλεξάνδρα Καππάτου στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” του ραδιοφωνικού σταθμού Inkefalonia 89,2 και έδωσε πολύτιμες συμβουλές για να αντέξουμε και να μη βουλιάξουμε στη θλίψη.

Για την έξαρση των φαινομένων βίας, των γυναικοκτονιών κ.λ.π η κα Καππάτου αναφέρθηκε στις πολλές παραμέτρους οι οποίες υπεισέρχονται στο να διαμορφώσει κανείς μια αντίληψη γι αυτό που συμβαίνει σήμερα, στην 10ετή οικονομική κρίση ,στην πανδημία και στον πολύμηνο εγκλεισμό.

“Υπάρχει μια επιθετικότητα διάχυτη και παρατηρείται μία δυσανεξία στις συμπεριφορές.

Είναι αποδεδειγμένο και επιστημονικά πλέον ότι υπάρχει αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας τα οποία πάντα υπήρχαν, αλλά ο υποχρεωτικός συγχρωτισμός του ζευγαριού τα γιγάντωσε. Σε όλες τις χώρες συμβαίνει αυτό και υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν.

Η πανδημία και το παρατεταμένο διάστημα αυτής της εκκρεμούς κατάστασης έχει αυξήσει την ανασφάλεια των ανθρώπων, έχει επιδεινώσει την οικονομική τους κατάσταση, έχει επιδεινώσει τις κοινωνικές και διαπροσωπικές τους σχέσεις και αποτυπώνεται πλήρως με αυτή την αύξηση η οποία φαίνεται ότι υπάρχει διεθνώς.

Οι γυναίκες λόγω της ευαλωτότητας της θέσης τους, υφίστανται περισσότερο τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης και όλα αυτά απεικονίζονται μέσα στην ενδοοικογενειακή βία που έχει αυξηθεί και στα περιστατικά γυναικοκτονίας που έχουμε πάρα πολλά μέσα σε κάποιους μήνες.

Αυτά τα γεγονότα είναι ηχηρές καμπάνες που πρέπει να ηχήσουν σε όλους και κυρίως στην πολιτική ηγεσία, διότι μέσα απο την πολιτική διαμορφώνονται τα πράγματα.

Εμείς (σ.σ. οι ψυχολόγοι) πολλά πράγματα μπορούμε να πούμε, αλλά από κεί και πέρα πρέπει να υπάρχουν και κάποιες αποφάσεις.”

Για το αν η κοινωνία μας θα αποσυμπιεστεί κάποια στιγμή, δήλωσε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξη γι αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται και αναφέρθηκε στην αυξανόμενη βία των εφήβων την οποία χαρακτήρισε πάρα πολύ ανησυχητική.

Υπερτόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των παιδιών απο πολύ νωρίς για την ισότητα των δύο φίλων και την διαχείριση των σχέσεων και επεσήμανε ότι εκτός απο τις παρεμβάσεις της πολιτείας που θα πρέπει να στοχεύουν στην διαμόρφωση της νοοτροπίας των νέων αλλά και των γονέων τους και στον σεβασμό στην διαφορετικότητα ,θα πρέπει και ο καθένας απο εμάς να τα εφαρμόσει στην πράξη.

“Ο κάθε ευαισθητοποιημένος δημοκρατικός πολίτης, θα πρέπει να δει πως λειτουργεί στο σπίτι του, στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών του, στην οριοθέτηση των παιδιών του.

Στάθηκε επίσης στα παραδείγματα που δίνουν οι γονείς στα παιδιά με την συμπεριφορά τους εν γένει και τα οποία διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους.

Όσον αφορά τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλα αυτά που συμβαίνουν γιατί ένας σκεπτόμενος πολίτης πρέπει να ξέρει αυτό που συμβαίνει, να μπορεί να το διαχειριστεί και να πάρει σημαντικά μηνύματα και να βελτιώσει την ζωή του, όμως πρέπει να περιορίσει την υπέρμετρη έκθεση του στα αρνητικά γεγονότα και την έκθεση των παιδιών σ αυτά.

Να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας και να του διασφαλίσουμε χρόνο, να δείξουμε στα παιδιά ότι είμαστε διαθέσιμοι ψυχικά και να ενδυναμώσουμε την οικογένεια μας που είναι το καταφύγιο μας έχοντας το βλέμα στραμμένο μπροστά.

Η ψυχική μας ισορροπία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, η ψυχική υγεία είναι αυτό το οποίο απειλείται ουσιαστικά με όλες αυτές τις καταστάσεις που βιώνουμε, γι αυτό η προσπάθεια να έχουμε μία καθημερινότητα και μία ρουτίνα τόσο εμείς όσο και τα παιδιά μας μας δίνει μια σημαντική προοπτική.

Το πολύ σημαντικό είναι να περάσουμε αξίες στα παιδιά μας.

Αν κάποιος αισθάνεται πιεσμένος μπορεί να συζητήσει με ένα άνθρωπο πο είναι δίπλα του.

Ζητάμε βοήθεια απο έναν ειδικό μόνο όταν αισθανόμαστε ότι μια πίεση έχει εγκατασταθεί μέσα μας ,δεν μας ικανοποιεί τίποτα απο αυτά που μας άρεσαν πριν ,όταν απομονωνόμαστε.”

Διαβάστε ακόμα:

Ο καθ. Μαγιορκίνης δημοσίευσε φωτογραφίες από αξονικές τομογραφίες νέων κάτω των 18 με Covid-19

10 «παραξενιές» του παιδιού σας που μπορεί να δείχνουν μία σπουδαία προσωπικότητα

Παιχνιδαγωγείο: Ένα σχολείο με βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο το… παιχνίδι!