Αυτές είναι οι παραλίες που εμφανίζονται φέτος το καλοκαίρι μέδουσες

Όσοι από εσάς ετοιμάζεστε για διακοπές σε περιοχές που βρέχονται από τον Ευβοϊκό, τον Σαρωνικό, τον Κορινθιακό ή τον Θερμαϊκό, καλό είναι να γνωρίζετε πως υπάρχει σοβαρή περίπτωση να κολυμπάτε παρέα με μέδουσες και τσούχτρες -και φέτος. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους έχουν εξοχικές κατοικίες στις περιοχές αυτές και πρόκειται να περάσουν εκεί αρκετό καιρό.

Το να απαλλαγούμε εντελώς από τις μέδουσες το φετινό καλοκαίρι, είναι μάλλον αδύνατον. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να γνωρίζει πού βρίσκονται αυτές, αλλά και για να προστατευτούμε και εμείς οι ίδιοι, αποφεύγοντας τις περιοχές που συχνάζουν, είναι να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα καταγραφής μεδουσών που δημιούργησε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

Μέσω αυτού μπορούμε -μέσω του Google Maps- να ενημερωνόμαστε για την εμφάνιση μεδουσών σε παραλίες της Ελλάδας. Όλη η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη προς κάθε ενδιαφερόμενο (είτε είναι πολίτης ή είτε είναι φορέας), ενώ ο καθένας μπορεί να στέλνει σχετικό μήνυμα στην σελίδα του Παρατηρητηρίου, στο [email protected].

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, ότι σε Ευβοϊκό κόλπο και Σαρωνικό εμφανίζονται οι μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella, ενώ στον Κορινθιακό είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τις Pelagia noctiluca.

Ενδεικτικά, για τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στις εξής παραλίες: