Χριστούγεννα με την οικογένεια: Γιατί πολλοί θέλουν να την αποφύγουν

Χριστουγεννιάτικα οικογενειακά τραπέζια: Γιατί πολλοί θέλουν να τα αποφύγουν

Εσείς αντέχετε τις συγκεντρώσεις με τους συγγενείς στις γιορτές;

“It’s the most wonderful time of the year” λέει το γνωστό τραγούδι που ακούμε -μεταξύ άλλων- σε λούπα τα Χριστούγεννα. Και όντως είναι από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου, τα πάντα είναι στολισμένα, η ατμόσφαιρα είναι πασπαλισμένη με χρυσόσκονη και ατελείωτα γκλιν γκλιν.

Όμως, για κάποιους ανθρώπους δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η οικογενειακή θαλπωρή των Χριστουγέννων τους φέρνει περισσότερη δυσφορία παρά χαρά. Και για μία σειρά λόγων πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τα οικογενειακά Χριστούγεννα επειδή δεν αντέχουν άλλους συγγενείς, σιχαίνονται το χάος που δημιουργείται, δεν τους αρέσει το φαγητό ή πολύ απλά επειδή θέλουν να μείνουν μόνοι.

Παρ’όλα αυτά, ο φόβος της απογοήτευσης της υπόλοιπης οικογένειας ή των καλεσμένων οδηγεί στο να σωπαίνουν για την επιθυμία τους να μην παρευρεθούν στα οικογενειακά Χριστούγεννα και να ζουν το δικό τους δράμα.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για αυτό;

«Τα Χριστούγεννα κουβαλούν αυτήν την ισχυρή πολιτιστική προσδοκία του “μαζί”, αν και πολλοί δεν νιώθουν άνετα με τις οικογενειακές συγκεντρώσεις», λέει η ψυχολόγος δρ. Dr Louise Goddard-Crawley μέλος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

«Επειδή οι σχέσεις είναι δύσκολες, υπάρχουν προσωπικές ανάγκες ή άγχος, η πίεση το να ακολουθήσει κάποιος αυτές τις κοινωνικές νόρμες μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις άγχους ή συναισθηματική δυσφορία», σημειώνει.

Να είστε ειλικρινείς αν μπορείτε

Εάν η δυναμική της οικογένειάς σας είναι τέτοια που να είναι δυνατός ο ανοιχτός διάλογος, να είστε ειλικρινείς για τους λόγους που δεν θέλετε να δώσετε το «παρών» στις οικογενειακές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, επισημαίνει η ψυχολόγος.

Χρησιμοποιήστε μία «στρατηγική δικαιολογία»

Σε κάποιες οικογένειες μπορεί η ειλικρίνια να μην είναι η καλύτερη μέθοδος και να προκαλέσει έριδες, ειδικά αν υπάρχουν και χρόνια άλυτα ζητήματα, προειδοποιεί η Goddard-Crawley.

«Όταν η ειλικρίνεια είναι ριψοκίνδυνη, θα ήταν βοηθητικό να αναγνωρίσουμε, ότι κάποιες φορές οιστρατηγικές δικαιολογίες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα εργαλείο για να θέσουμε όρια. Χρησιμοποιούμε την μη απευθείας επικοινωνία, όπως τις δικαιολογίες, για να αποφύγουμε την κατά πρόσωπο αντιμετώπιση, ιδιαίτερα σε συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις. Συνεπώς, αν δεν είστε έτοιμοι για χριστουγεννιάτικους καυγάδες, τότε μία καλή δικαιολογία θα βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης και θα διατηρήσετε ταυτόχρονα μία συναισθηματική απόσταση.

Σκεφτείτε τον συμβιβασμό

Αν το να βρεθείτε στην οικογενειακή μάζωξη σας κάνει να νιώθετε άβολα, γιατί να μην βρείτε μία μέση λύση, όπως να κάνετε μία σύντομη επίσκεψη ή να επισκεφθείτε τους συγγενείς κάποια άλλγη μέρα. Και αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των οικογενειακών σχέσεων, αλλά και της ψυχικής σας ηρεμίας.

Κάτι τέτοιο, επίσης, μπορεί να μειώσει και τυχόν συναισθήματα ενοχής που μπορεί να νιώσετε χάνοντας τους χριστουγεννιάτικους εορτασμούς.

Η διπλωματία δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Θέστε ξεκάθαρα όρια

Σε περίπτωση που ο λόγος, για τον οποίο δεν θέλετε να βρεθείτε με τους συγγενείς τα Χριστούγεννα, έχει να κάνει με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, τότε γίνεται ξεκάθαροι.

«Αναγνωρίζοντας τη σημασία του να μπαίνουν υγιή όρια είναι κάτι το ουσιώδες. Αν η παρουσία ενός συγκεκριμένου μέλους της οικογένειας σας ενοχλεί, θα πρέπει να βρείτε τον τρόπο να προστατεύσετε τη συναισθηματική σας ευημερία», σημειώνει η Goddard-Crawley. Αποφεύγοντας το ζήτημα δεν είναι πάντα η υγιέστερη στρατηγική μακροπρόθεσμα, ωστόσο, όπου ένας τσακωμός μπορεί να αποφευχθεί, θα ήταν το καλύτερο.

Διαχειριστείτε την όποια ενοχή μπορεί να νιώσετε

H διαχείριση της ενοχής για τη μη συμμετοχή στις οικογενειακές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων προϋποθέτει μία αναγνώριση, ότι τα αισθήματά σας είναι έγκυρα και ότι πηγάζουν από το ότι νοιάζεστε για τους άλλους.

«Επαναπροσδιορόστε την απόφασή σας ως μία πράξη αυτοφροντίδας και όχι εγωισμού. Επικοινωνήστε τις ανάγκες σας με ενσυναίσθηση, κατανοώντας, ότι η απογοήτευση από τους άλλους είναι κάτι το φυσικό, αλλά δεν σημαίνει πως κάνετε κάτι λάθος. Εστιάστε στα μακροπρόθεσμα οφέλη της ψυχικής σας υγείας, βάζοντας σε προτεραιότητα την ευεξία σας. Και θα δείτε, ότι θα σας βοηθήσει να μειώσετε το αίσθημα ενοχής», συμβουλεύει.

Μερικές φράσεις που μπορείτε να πείτε

«Αυτή η χρονιά ήταν απαιτητική και δύσκολη για μένα. Χρειάζεται να γεμίσω τις μπαταρίες μου, έτσι αποφάσισα να περάσω τα Χριστούγεννα ήρεμα στο σπίτι. Δεν θα ήθελα να βρεθώ με κανέναν την Πρωτοχρονιά, προτού ηρεμήσω λιγάκι»

«Νιώθω στρες για τις οικογενειακές μαζώξεις, έτσι θα κάνω ένα βήμα πίσω από τους φετινούς εορτασμούς των Χριστουγέννων φέτος. Ελπίζω να μου δώσετε λίγο χώρο και χρόνο, έτσι ώστε να επιστρέψω πιο δυνατός/ή. Θα χαρώ να σας δω τον Ιανουάριο ίσως σε μία πιο χαλαρή κατάσταση»

«Με όλα όσα έχουν συμβεί προσφάτως, έχω πραγματικά “τεντώσει”. Ξέρω, τα Χριστούγεννα είναι σημαντικά, αλλά φέτος θα κρατήσω μία απόσταση από τη μεγάλη οικογενειακή συγκέντρωση. θα μείνω σπίτι και θα ξεκουραστώ»

«Θα ήθελα πολύ να σας δω όλους, αλλά η μέρα των Χριστουγέννων φέτος για μένα μπορεί να με καταβάλει κάπως. Θα σας δω την επόμενη μέρα για τσάι και κουβεντούλα»

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας για το πόσο δύσκολες μου είναι οι οικογενειακές επαφές τώρα στις γιορτές. Θέλω να φροντίσω τον εαυτό μου και να μην παρευρεθώ στην μεγάλη οικογενειακή συγκέντρωση. Θα είμαστε, ωστόσο, σε επαφή και θα κανονίσουμε μία μικρότερη μάζωξη μαζί σας την Πρωτοχρονιά»

Πηγή: Independent

Διαβάστε επίσης:

Horizontal Parenting: Το trend που θέλει τους γονείς να παίζουν ξάπλα – Τεμπελιά ή απλά πανέξυπνο;

«Αστέρι της Ευχής»: Μηνύματα αγάπης και στήριξης από μαθητές προς παιδιά που νοσούν πολύ σοβαρά

Ροή Ειδήσεων