Αυτή τη εποχή οι ιώσεις και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι σε έξαρση και πολλά παιδάκια έχουν έντονο βήχα γεγονός που πανικοβάλλει τους γονείς.
Ο παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας, με μια ανάρτησή του στο Facebook εξηγεί στους γονείς πότε πρέπει να ανησυχήσουν όταν το παιδί τους βήχει.
Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς όταν το παιδί έχει βήχα
Επειδή πολλά παιδιά την εποχή αυτή βήχουν. Το ξέρετε ότι ο βήχας απομακρύνει τον κίνδυνο της πνευμονίας με το να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα και τις βλέννες από το αναπνευστικό σύστημα του παιδιού και άρα είναι κάτι χρήσιμο;
Πότε θα ανησυχήσετε με τον βήχα και θα ζητήσετε από τον παιδίατρο να το δει
Αν το παιδί σας βήχει και έχει ταυτόχρονα
– Πυρετό
– Εμετούς
– Δυσκολία στην αναπνοή ή ακούγονται “γατάκια” την ώρα που αναπνέει
– Πονάει όταν βήχει στον θώρακα
Βήχει για περισσότερο από 10-15 ημέρες
Βήχει κυρίως την νύχτα
Ο βήχας έχει περίεργη ακουστική χροιά (μοιάζει με γάβγισμα σκύλου κλπ)
Λίγες πράσινες ή κίτρινες μύξες είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται όταν το παιδί σας περνάει κάποιο κρυολόγημα και δεν μας ανησυχούν.
Τι ισχύει για τα φάρμακα για το βήχα
Τα φάρμακα για τον βήχα δεν είναι αποτελεσματικά και θα πρέπει να χορηγούνται μόνο για την αιτία που προκαλεί τον βήχα και μόνο μετά από την συμβουλή του παιδιάτρου σας. Μην δίνετε από μόνοι σας φάρμακα στα παιδιά επειδή κάποια άλλη φορά σας το είχε δώσει ο Παιδίατρος ή σας το σύστησε ο Φαρμακοποιός. ΟΛΑ τα φάρμακα έχουν παρενέργειες από ελαφρές μέχρι σοβαρές και κανείς θα πρέπει να ζυγίσει την πιθανή παρενέργεια σε σχέση με το τι θα ωφεληθεί το παιδί.