Για πρώτη φορά στην Ελλάδα καινοτόμος μέθοδος για γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο και θέλουν να κάνουν παιδί

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα καινοτόμος μέθοδος για γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο και θέλουν να κάνουν παιδί

Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία διαγιγνώσκεται με καρκίνο. Επειδή η έναρξης της θεραπείας του καρκίνου είναι πολύ άμεση και ο χρόνος πιεστικός , αμέσως μετά τη διάγνωση επιλέγεται η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού για τη διατήρηση της γονιμότητάς τους, ώστε να “παγώσουν” τον χρόνο, καθώς η κατάψυξη ωαρίων απαιτεί μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Η ευκολία με την οποία μπορούν να συλλεχθούν ωοθηκικοί ιστοί λαπαροσκοπικά καθιστά τη μεταμόσχευση ωοθηκών μια ελκυστική επιλογή για την αποκατάσταση της γονιμότητας.

Μια πρωτοποριακή διαδικασία

Μέσω αυτής της μεθόδου, αφαιρείται το εξωτερικό στρώμα της ωοθήκης, ο φλοιός, ο οποίος περιέχει βιώσιμα ωοκύτταρα μέσα σε υγιή ωοθυλάκια. Η διαδικασία, δηλαδή, επιτρέπει την αποθήκευση ανώριμων ωοθυλακίων. Ο φλοιός καταψύχεται σε λεπτές τομές, αποψύχεται και επανατοποθετείται.

Η μέθοδος αυτή ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2000 και μέχρι τώρα, στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, αναφέρονται ενδεικτικά περίπου 180 ορθοτοπικές ή ετεροτοπικές αυτο-μεταμοσχεύσεις κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού, σε γυναίκες με ογκολογικό ιστορικό και ωοθηκική ανεπάρκεια, οι οποίες κατέληξαν σε 96 κυήσεις και 86 γεννήσεις.

Υπάρχουν βέβαια ερωτήματα για τον χρόνο λειτουργίας του μεταμοσχευμένου ιστού και τις διαφορετικές θέσεις μεταμόσχευσης, ενώ, παράλληλα, σημαντική πρόκληση αφορά η μεταμόσχευση της συνολικής ωοθήκης.

Αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας στη χώρα μας, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, για πρώτη φορά στα ελληνικά ιατρικά δεδομένα, συντονίζει τη συνεργασία ξένων και Ελλήνων επιστημόνων για την υλοποίηση μεταμόσχευσης ωοθηκικού ιστού, σε ταυτόχρονη διαδικτυακή σύνδεση με δώδεκα δημόσια νοσοκομεία, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, στις 09:00 π.μ. ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ 12:00-13:30μμ.

Το κορυφαίο αυτό ιατρικό γεγονός, όσον αφορά στο χειρουργικό μέρος, θα λάβει χώρα στην Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 5 Νοεμβρίου, με την τιμητική παρουσία ομάδας εξειδικευμένων ιατρών και βιολόγων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορβηγίας (Oslo University Hospital), με επικεφαλής τον καθηγητή και Δ/ντή Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής Peter Zoltan Fedorcsak, Head of Department of Reproductive Medicine, και τους συνεργάτες του Dr Guri B Majak, Dr Thomas Fredrik Thaulow, Mrs Marie Indahl και την Eλληνίδα κα Μαρία Μπίμπα.

Το παράδειγμα των τριών γυναικών

Tρεις γυναίκες, εκ των οποίων πριν από οκτώ, επτά και πέντε χρόνια αντίστοιχα διαγνώστηκαν με καρκίνο (οι δύο εξ αυτών με καρκίνο μαστού) αποφάσισαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους τότε, με τη μέθοδο κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν άμεσα στις θεραπείες τους για την καταπολέμηση του καρκίνου (χειρουργεία, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες).

Σήμερα, και μετά την αποθεραπεία τους, οι γυναίκες αυτές επιστρέφουν για τη μεταμόσχευση του φλοιού των ωοθηκών τους ώστε να προχωρήσουν σε φυσική σύλληψη, κατ’ αρχήν με το δικό τους γενετικό υλικό, που θα παράξουν οι ωοθήκες τους, και ενδεχομένως και με τη συνδρομή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η μια εξ αυτών βρίσκεται σε εμμηνόπαυση, ενώ οι άλλες δύο έχουν διαταραχές κύκλου.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Την πρωτοποριακή αυτή για τη χώρα μας προσπάθεια από Έλληνες γιατρούς και βιολόγους της ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, σε συνεργασία με εξειδικευμένους γιατρούς και βιολόγους του Oslo University Hospital, μπορούν να παρακολουθήσουν δια ζώσης ή με τηλεματική ζεύξη γιατροί 12 δημόσιων νοσοκομείων ((μεταξύ των οποίων: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική Νοσοκομείου «Αττικό»)) ενώ θα ακολουθήσει live συζήτηση.

Τη διαδικτυακή συζήτηση εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) θα συντονίσουν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Πάντος και Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, Μαιευτήρες – Γυναικολόγοι της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με σχόλια και παρεμβάσεις, συζητώντας διαδραστικά με την επιστημονική ομάδα που έχει την ευθύνη της μεταμόσχευσης, αλλά και της διοργάνωσης.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση θα βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (https://eeai.gr/).

Διαβάστε επίσης

Παιδίατρος για παιδικές ιώσεις: Πότε μπορεί το παιδί να επιστρέψει στο σχολείο;

Η Νίκη Κεραμέως συνάντησε τους μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μεταμόρφωσης

Τι απέγινε ο μαθητής που μούτζωσε τους επισήμους στην παρέλαση; Κουρέας στη Λάρισα και …αντιεμβολιαστής