Γονείς, έξυπνες ιδέες για να παίξετε με τα παιδιά όταν είστε «κομμάτια» από την κούραση

Το να μεγαλώνεις παιδιά είναι εξουθενωτικό. Νομίζω οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν με αυτό. Είναι μια «δουλειά» που απαιτεί 24 ώρες το 24ωρο την προσοχή σου και δεν υπάρχει λεπτό μέσα στην ημέρα που θα να μην χρειάζεται να κρατήσεις τα παιδιά σου απασχολημένα με κάτι ενδιαφέρον.

Είτε δούλευες 12 ώρες είτε έμεινες άυπνη όλο το βράδυ για χάρη του μωρού σου είτε είσαι άρρωστη και δεν μπορείς να… πάρεις τα πόδια σου κράτα στην άκρη του μυαλού σου τις παρακάτω δραστηριότητες για να μπορέσεις να παίξεις με το παιδί, αλλά και να ξεκουράζεσαι ταυτόχρονα.

Παίξτε το γιατρό

Είστε άρρωστη; Ξαπλώστε στον καναπέ, το κρεβάτι ή το πάτωμα και αφήστε το παιδί να σας εξετάσει. Να γίνει «ο μικρός γιατρός σας». Τα παιδιά, άλλωστε, νοιάζονται πολύ για τους άλλους και θέλουν να βοηθούν όπου μπορούν. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο δείχνετε στο παιδί ότι το εμπιστεύεστε και του αφήνετε κάποια πρωτοβουλία στην ίασή σας. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να προσποιηθούν ότι σας εξετάζουν με τα δικά τους εργαλεία, ενώ τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά μπορούν να σας φέρουν λίγο νερό ή να σας φτιάξουν τα μαξιλάρια.

Διαβάστε όλοι μαζί

Σαν οικογένεια. Αυτές οι δραστηριότητες όσο… βαρετές κι αν νομίζετε ότι μπορεί να είναι για τα παιδιά τα κρατούν απασχολημένα για αρκετή ώρα. Μερικά καινούρια βιβλία ή μια αλλαγή στον χώρο που διαβάζετε μπορεί να αναζωπυρώσουν την αγάπη του παιδιού για το διάβασμα και να κρατήσουν το ενδιαφέρον του αμείωτο για πολύ. Καθίστε στο κρεβάτι σας ή τον καναπέ πάρτε τα αγαπημένα σας βιβλία και διαβάστε. Αν είστε πολύ κουρασμένη και… τα μάτια σας κλείσουν μπορείτε απλώς να πείτε ότι… «διαβάζετε με τα μάτια κλειστά».

Ακούστε παραμύθια

Η μόδα των audio books έχει κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό και των γονιών και των παιδιών. Αποτελούν λοιπόν την ευκαιρία σας για να περάσετε χρόνο με το παιδί και να το κρατήσετε και απασχολημένο για κάμποση ώρα. Βάλτε τα ακουστικά στα αυτιά και… χαλαρώστε υπό τους ήχους παραμυθιών…

Κυνήγι θησαυρού

Απλό, διασκεδαστικό, αγαπημένο. Μπορεί να νομίζετε ότι θα χρειαστεί ώρα για να το οργανώσετε, αλλά φτιάξτε μια λίστα με πράγματα που μπορούν να βρουν τα παιδιά μέσα στο σπίτι, χωρίς καν να χρειαστεί να τα κρύψετε. Για παράδειγμα, μπορεί να ψάχνουν κάτι μικρότερο από τον αντίχειρά τους ή κάτι μαλακό και χνουδωτό ή κάτι κόκκινο και μεγάλο. Δώστε τους μια χάρτινη τσάντα ή ένα καλαθάκι και αφήστε τα να ψάχνουν για ώρες. Αν θέλετε μπορείτε να τα περιορίσετε και σε συγκεκριμένα δωμάτια του σπιτιού.

Κατοικίδιο

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Το παιχνίδι με τα κατοικίδια θα σας αφήσει να ξεκουραστείτε αρκετά. Αν έχετε σκύλο αφήστε τα παιδιά να παίξουν κυνηγητό στο δωμάτιο ή να τον εκπαιδεύσουν στο σαλόνι. Αν έχετε γάτα δώστε στα παιδιά ένα κουβάρι ή έναν φακό και αφήστε τα να «κοροϊδεύουν» το γατάκι για να το πιάσει.

Κουτιά απασχόλησης

Προνοήστε όταν θα έχετε χρόνο και γεμίστε χαρτόκουτα ή κούτες παιχνιδιών με δραστηριότητες. Χρώματα, ζωγραφιές, παιχνίδια, αυτοκινητάκια και ό, τι άλλο θέλετε θα βγαίνει από τη ντουλάπα μόνο όταν νιώθετε ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα.

Αφήστε τα να παίξουν έξω

Αν έχετε αυτή τη δυνατότητα και ο καιρός το επιτρέπει αφήστε τα παιδιά να παίξουν έξω από το σπίτι. Στον κήπο, την πιλοτή ή την πλατεία κάτω από το σπίτι σας. Έχοντας λάβει τα μέτρα σας για την προστασία τους μπορείτε να χαλαρώσετε όσο εκείνα θα ξεδίνουν έξω από το σπίτι ή να καθίσετε σε ένα παγκάκι και να τα προσέχετε καθώς παίζουν…

Αγκαλιάστε την οθόνη

Μπορεί να είναι κάτι που δεν λέμε συχνά, αλλά αν η μέρα σας ήταν δύσκολη τότε καθίστε μαζί με τα παιδιά και για λίγη ώρα χαλαρώστε με κάποια παιδική ταινία ή επιμορφωτικό video.

Αυτοκόλλητα… παντού

Ξέρετε την αγάπη των παιδιών για αυτά τα μικρά χαρτάκια που κολλούν παντού. Έχετε κάπου αποθηκευμένα μερικά και δώστε στα παιδιά όταν νιώσετε την ανάγκη για λίγο χρόνο με τον εαυτό σας. Δώστε τους χαρτάκια για να τα κολλήσουν ή πείτε τους να τα κολλήσουν… πάνω τους. Μπορείτε, επίσης, να τους επιτρέψετε να τα κολλήσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού, αν το θέλετε.

Αφεθείτε στη βαρεμάρα

Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να βαριέται ακόμα και ένα παιδί, το λένε και οι ψυχολόγοι. Έτσι τα παιδιά θα βάλουν το μυαλό και τη δημιουργικότητά τους να δουλέψει για να βρουν κάτι διασκεδαστικό να κάνουν και εσείς θα χαλαρώνετε λιγάκι από την κούρασή σας…