Γράμμα στα παιδιά που δεν τα κατάφεραν… ακόμη

Γράμμα στα παιδιά που δεν τα κατάφεραν… ακόμη

Γράφει η συγγραφέας-εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη

Τώρα που έχει κάπως καθίσει η σκόνη από την ταραχή των πανελλαδικών, τώρα που κάποιοι ετοιμάζουν βαλίτσες και κάνουν όνειρα, τώρα που η προσοχή των περισσοτέρων είναι στραμμένη σε αυτούς που πέτυχαν, τώρα θα ήθελα να απευθυνθώ στους άλλους. Σε εκείνους που τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θα ήθελαν και δεν τους δικαίωσαν, που δεν κατάφεραν να μπουν στην σχολή της επιλογής τους και δεν έχουν ιδέα τι θα κάνουν αύριο, μεθαύριο ή τον επόμενο χρόνο.

Σ΄ αυτούς λοιπόν θα ήθελα να πω ότι αυτή δεν ήταν η τελευταία μάχη που θα δώσουν και σίγουρα δεν ήταν η πιο καθοριστική. Στη ζωή συνήθως δεν υπάρχει η μάχη όλων των μαχών που καθορίζει τον ρου της, αλλά πολλές μικρές. Κάποιες κερδίζουμε και κάποιες χάνουμε. Το αποτέλεσμα αυτής της μιας μάχης δεν τους καθορίζει και δεν έχει καμία σχέση με το ποιοι είναι και τι μπορούν να καταφέρουν. Δεν τους κάνει λιγότερο έξυπνους ή ικανούς, άλλωστε έχει πια αποδειχθεί ότι το IQ μας αλλάζει στην διάρκεια της ζωής μας και είναι στο χέρι μας να καθορίσουμε και τα δυο. Σημασία έχει τι κάνουν με αυτό το αποτέλεσμα. Πώς επιλέγουν να σηκωθούν, να εκτιμήσουν την κατάσταση, να κοιτάξουν τα λάθη τους, να προσαρμόσουν την στρατηγική τους και να προχωρήσουν μπροστά. Μπορεί αυτό το «μπροστά» να σημαίνει παίρνω το μάθημά και προσπαθώ ξανά, μπορεί να σημαίνει παίρνω μια ανάσα, εξετάζω τις επιλογές μου και προσαρμόζω την πορεία μου.

Θα υπάρξουν και άλλες μάχες, πολλές. Κάποτε θα κοιτάτε πίσω σε αυτή την ημέρα και θα σας φαίνονται όλα ασήμαντα. Πώς θα θέλατε όμως να θυμάστε αυτή την στιγμή σας; Σαν την στιγμή που εγκαταλείψατε όλα τα όνειρά σας ή σαν την στιγμή που πεισμώσατε και αποφασίσατε να τα ακολουθήσετε με μεγαλύτερη πάθος.

Όλες οι μεγάλες προσωπικότητες, αθλητές, επιστήμονες, συγγραφείς και επιχειρηματίες, άνθρωποι που θαυμάζουμε καθημερινά έχουν βρεθεί στην θέση σας. Αποτύχανε πολλές φορές πριν καταφέρουν να πετύχουν. Αυτό που τους διαχωρίζει από όλους τους άλλους είναι ότι δεν εγκατέλειψαν τα όνειρά τους. Ξαναμπήκαν στο παιχνίδι και τα κυνήγησαν με περισσότερο πείσμα.

Ρίξτε μια ματιά στις βιογραφίες των: Michael Jordan, Walt Disney, Michael Phelps, Thomas Edison, J.K.Rowling. Albert Einstein είναι μερικοί από τους πολλούς που δεν άφησαν μια αναποδιά να τους σταματήσει.

Σε μια μεγάλη έρευνα που έχει γίνει σε πετυχημένους ανθρώπους ανακάλυψαν ότι αυτό που είχαν κοινό όλοι, δεν ήταν ούτε το από που ξεκίνησαν, οι σπουδές, τα χρήματα ή ηλικία. Το κοινό τους σημείο ήταν η επιμονή τους. Ότι δεν άφησαν τις αναπόφευκτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι προσπαθούν να τους σταματήσουν από το να καταφέρουν αυτό που ήθελαν.

Μην αφήσετε, λοιπόν, κανέναν άνθρωπο, καμία βαθμολογία ή προσωρινή αναποδιά να σας πει τι μπορείτε ή δεν μπορείτε να κάνετε. Μόνο εσείς το ξέρετε. Γιατί ό,τι δεν έχετε καταφέρει, δεν το έχετε καταφέρει… ακόμη!

ΒΙΟ

Η Μαρίνα Γιώτη είναι βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος του  «Γέτι, η δύναμη του ακόμη» που απέσπασε το 1ο Βραβείο Βιβλίου Public 2021 στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία, της επιτυχημένης σειράς «Παραμύθια αλλιώς», του βιβλίου για μαμάδες «Μια καρδιά» και άλλων παιδικών βιβλίων από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας.

Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και ιταλικά και βρίσκονται σταθερά στις λίστες των παιδικών best sellers. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη Μαρίνα, τα βιβλία της ή να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες στο www.marinagioti.gr

 Ακολουθήστε την Μαρίνα στα Social:

Κλειστή Ομάδα Αναγνωστών Μαρίνας Γιώτη στο Facebook: https://www.facebook.com/groups/193774821199274/

Facebook σελίδα: https://www.facebook.com/marinagiotiofficial

Instagram: https://www.instagram.com/marina_gioti/

Διαβάστε ακόμα:

Θρήνος στη κηδεία του Άκη Τσοχατζόπουλου – Ο 14χρονος γιος του και η Βίκυ Σταμάτη λύγισαν (φωτό)

Νοσοκόμα και πολύτεκνη μητέρα πέθανε από κορωνοϊό αφού γέννησε διασωληνωμένη το 5ο παιδί της

Σκέψεις να γίνονται τα self test των μαθητών στα σχολεία – Ποια άλλα μέτρα συζητώνται