Δύο εβδομάδες απομένουν μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα ηχήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της χώρας και όλα δείχνουν ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα διαφοροποιηθούν σε σχέση με πέρυσι. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Δέλτα που έχει κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα είναι μεταδοτικότερη από τα υπόλοιπα στελέχη και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν πάρει άδεια για την ηλικιακή ομάδα 12 – 17 ετών κυβέρνηση και ειδικοί επικεντρώνονται στον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το άνοιγμα των σχολείων και τον τρόπο λειτουργίας τους έτσι ώστε να μην υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού με το πρώτο κουδούνι.
Σε χθεσινές της δηλώσεις στην εκπομπή LIVE NEWS στο MEGA η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου, σημείωσε ότι τα παιδιά 12 – 17 θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, καθώς οι μελέτες δείχνουν πως δεν υπάρχουν παρενέργειες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
«Το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε, το 12 – 17 πρέπει να εμβολιαστεί», είπε.
«Δεν πρέπει να υπάρχει δισταγμός για να εμβολιαστούν τα παιδιά. Δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες στα παιδιά τα εμβόλια. Είναι ασφαλέστατα».
Αυτά είναι τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξετάζονται για τα σχολεία
Τα παιδιά κάτω των 12 ετών υποχρεούνται σε 2 self-tests την εβδομάδα για να πάνε στο σχολείο, με την κ. Γιαμαρέλλου να αποκαλύπτει πως υπάρχουν σκέψεις τα τεστ αυτά να γίνονται εντός των σχολικών μονάδων και όχι στα σπίτια, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Πολλά σχολεία σύμφωνα με τις δηλώσεις της κας Γιαμαρέλλου έχουν σχολικές νοσοκόμες οπότε θα μπορούσαν εκείνες να έχουν την επιμέλεια των test.
Η λοιμωξιολόγος σημείωσε πως θα αυστηροποιηθούν και τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως η χρήση μάσκας.
«Θα ξαναθυμηθούμε τα μέτρα της μη φαρμακευτικής περίθαλψης, θα γίνουμε πιο αυστηροί. Δε θέλουμε τα παιδιά να αρπάξουν Covid».
Σημαντική για την ψυχική υγεία των παιδιών η φυσική παρουσία τους στο σχολείο
Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε τη σημασία επιστροφής των μαθητών στα θρανία, καθώς «5 στα 20 παθαίνουν κατάθλιψη και άγχος από την έλλειψη του σχολείου. Πρέπει να ξαναγυρίσουν στο σχολείο που αγαπάνε και είναι στο χέρι όλων μας», κατέληξε.
Κεραμέως: “Φέτος, δεν θα κλείνουμε τα σχολεία αν έχουμε κρούσματα – Αλλάζουμε μοντέλο λειτουργίας”
Σε χθεσινές της δηλώσεις και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επεσήμανε πως φέτος δεν θα υπάρξει γενικό «λουκέτο» στα σχολεία εάν υπάρξουν κρούσματα κορωνοϊού καθώς θα αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας των σχολείων που θα ακολουθηθεί τη φετινή σχολική χρονιά. Όπως τόνισε η υπουργός «Πάμε σε ένα μοντέλο όπου τα σχολεία μας παραμένουν ανοιχτά και αυξάνουμε πολύ το τεστ. Και εργαστηριακά τεστ για τα παιδιά σε περίπτωση κρούσματος».
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ TEST ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ
Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του OPEN αναφέρει πως η διαχείριση των κρουσμάτων θα γίνεται με τη διεξαγωγή πολλών τεστ – τόσο self όσο και rapid, τα οποία θα πραγματοποιούνται στους συμμαθητές ενός παιδιού που θα διαγνωστεί με κορωνοϊό.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζητήθηκε και το να γίνεται τεστ ακόμα και κάθε μέρα εφόσον εντοπιστεί σε κάποιο τμήμα θετικό κρούσμα. Οι ειδικοί ωστόσο δεν έχουν ακόμα καταλήξει για το πόσα τεστ πρέπει να διεξάγονται, ενώ λουκέτο θα μπαίνει σε τάξη μόνο στην περίπτωση που υπάρξει συρροή κρουσμάτων.
Ο αριθμός όμως των κρουσμάτων που θα οδηγεί σε μια τέτοια απόφαση θα διευκρινιστεί το επόμενο διάστημα, αφού προηγηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια των ειδικών.
Διαβάστε επίσης:
Κρήτη: Στο νοσοκομείο νεογνό 28 ημερών με κορωνοϊό
Κεραμέως: “Φέτος, δεν θα κλείνουμε τα σχολεία αν έχουμε κρούσματα – Αλλάζουμε μοντέλο λειτουργίας”
Θεοδωρίδου: 1 στα 5 κρούσματα κορωνοϊού αφορούν σε παιδιά – Γιατί πρέπει να εμβολιαστούν