Παρασκευή 18 Απριλίου

Το πρόβλημα που έχει η Γενιά Z με τη δουλειά; Τι είναι το task masking και τι αποτέλεσμα έχει;

Είναι η γενιά που προσποιείται ότι δουλεύει αλλά στην ουσία θέλει να δείχνει απλά απασχολημένη

Για μερικούς από τη Generation Z, η πιο πρόσφατη επαναστατική τάση στο χώρο εργασίας είναι το «task masking» – η προσποίηση ότι εργάζεσαι κάνοντας διάφορες δραστηριότητες για να μιμηθείς το να δείχνεις απασχολημένος.

Αντί να καθίσουν για να επικεντρωθούν στις 9 έως 5 δουλειές τους, όσοι στο γραφείο ασχολούνται με επιτελικές εργασίες, όπως η πληκτρολόγηση δυνατά, η χρήση AirPods και το γρήγορο περπάτημα, σε μια προσπάθεια να φαίνονται παραγωγικοί – ενώ ταυτόχρονα δεν επιτυγχάνουν τίποτα.

Η νέα γενιά είχε προηγουμένως μεταβεί στην τρέλα της «ήσυχης παραίτησης» για να κάνει το ελάχιστο στη δουλειά, ενώ άλλοι είπαν ότι «συνταξιοδοτούνται σε λίγο» και παίρνουν μήνες άδεια κάθε φορά.

Αυτή η γενιά έρχεται καθώς οι εργοδότες έχουν πατάξει την υβριδική εργασία, με την Amazon να ανακοινώνει ότι όλο το προσωπικό πρέπει να επιστρέψει στο γραφείο (RTO) πέντε ημέρες την εβδομάδα. Αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα ότι εννέα στους δέκα Βρετανούς εργαζομένους αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο γραφείο καθώς η εποχή της εργασίας από το σπίτι πεθαίνει.

Πολλά μέλη του Gen Z εργάζονται για πρώτη φορά με πλήρη απασχόληση – αφού ξεκίνησαν την εταιρική τους σταδιοδρομία κατά τη διάρκεια του Covid.

Και για κάποιους, φαίνεται ότι ήταν πάρα πολύ – με τους νέους να κάνουν ακραίες προσπάθειες για να αποφύγουν μια ολοήμερη δουλειά μπροστά σε ένα γραφείο.

Στο TikTok, οι άνθρωποι μοιράζονται ακόμη και συμβουλές για το πώς να αποφεύγουν να εργάζονται στο γραφείο τους, ενώ άλλοι έχουν ξοδέψει μέρες της ζωή τους στο να κάνουν ελάχιστη έως καθόλου εργασία.

Η πιο πρόσφατη επαναστατική τάση της Generation Z στο χώρο εργασίας είναι το «task masking» – η προσποίηση ότι εργάζεσαι κάνοντας διάφορες δραστηριότητες για να μιμηθείς ότι δείχνεις απασχολημένος.

Οι συμβουλές της περιελάμβαναν: «Κρατήστε σημειώσεις – ιδανικό για όταν το αφεντικό περνάει μπροστά». «Κοιτάξτε την οθόνη σας και προσποιηθείτε ότι διαβάζετε. Τοποθετήστε το χέρι σας στο πηγούνι σας για επιπλέον αποτέλεσμα». “Μετακινήστε κομμάτια χαρτιού/γραφικής ύλης – σας κάνει να φαίνεστε σαν να έχετε στοιβαχτεί πίσω από χαρτιά.”

Είπε επίσης στους συναδέλφους της Gen Z-ers να συνεχίσουν να «ελέγχουν το ρολόι τους», καθώς είναι κάτι που «το κάνουν μόνο οι πολυάσχολοι» και να έχουν «ανοιχτές πολλές καρτέλες».

Η Grace @graceaamelia λέει ότι «προσποιείται ότι εργάζεται σκληρά» στο γραφείο, αλλά στην πραγματικότητα, όταν πληκτρολογεί, στέλνει μηνύματα στους φίλους της στο WhatsApp.

Κάποιος άλλος είπε: «Το χειρότερο πράγμα για το να πηγαίνεις στο γραφείο είναι να προσποιείσαι ότι εργάζεσαι πραγματικά για οκτώ ώρες. Πώς το πλαστογραφείς;».

Και ένας άλλος ομολόγησε: «Μου μετακινούνταν η ίδια στοίβα χαρτί γύρω από το γραφείο μου κάθε μέρα για 9 μήνες. Μόλις το αφεντικό μου φύγει, επιστρέφω στο TikTok.’

Στο TikTok, οι άνθρωποι μοιράζονται ακόμη και συμβουλές για το πώς να αποφεύγουν να εργάζονται στο γραφείο τους, ενώ άλλοι έχουν τεκμηριώσει μέρες στη ζωή τους να κάνουν ελάχιστη έως καθόλου εργασία.

Η Νέα τάση λέει ότι κάνουνε διαλείμματα κατά συχνά χρονικά διαστήματα για να προστατέψουν την ψυχική τους υγεία, παρά το γεγονός ότι απέχουν αρκετές δεκαετίες από την ηλικία της συνταξιοδότησης.

«Βασικά, σε όλη τη σταδιοδρομία σου, παίρνεις άδεια αντί να περιμένεις [ή] να αναβάλεις [μέχρι να γεράσεις] για να πάρεις όλη τη σύνταξή σου», εξήγησε ένας χρήστης του TikTok.

Η άδεια μπορεί να ποικίλλει από μερικές εβδομάδες έως ένα χρόνο – με τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα διαλείμματα σταδιοδρομίας για να ταξιδέψουν ή να εργαστούν για τα δικά τους έργα.

Η μικροσυνταξιοδότηση όπως την αποκαλούν είναι άδεια από την εργασία αλλά δεν πρέπει να φαίνεται σαν διακοπές.

Πηγή: Dailymail

Διαβάστε επίσης:

Οξύτατα τα κτιριακά προβλήματα στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

Ποιες είναι οι «κόκκινες σημαίες» στη συμπεριφορά των εφήβων; Ένας Οδηγός για γονείς και κηδεμόνες

Ροή Ειδήσεων