Η παιγνιοθεραπεύτρια συμβουλεύει: «Τι να ΜΗΝ κάνετε αυτές τις μέρες στο σπίτι»

Αυτό το κείμενο είναι αποκλειστικά για εσάς, αγαπητοί γονείς. Αν μου επιτρέπετε θα βγάλω το καπέλο της μαμάς  που κάθεται στο σπίτι και θα βάλω εκείνο της παιγνιοθεραπεύτριας για να σας πω για την ώρα, όχι τι να κάνετε, αλλά τι να μην κάνετε! Καταρχάς θα ήθελα να πω ότι προέχει η δική σας ψυχική υγεία. Εσείς πρέπει να νιώθετε καλά αρχικά για να βγάζετε τη μέρα και να ‘ναι καλά τα παιδιά σας. Το πρώτο και βασικό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να τσακώνεστε. Θα έχουμε και άσχημες μέρες αυτό είναι σίγουρο. Το πιο δύσκολο σ’ αυτή την ιστορία είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Πάμε όμως μέρα με τη μέρα. Δε βγαίνει αλλιώς… Γι’ αυτό  αποφύγετε τους τσακωμούς, όσο είναι δυνατόν.

Όμως, μην κάνετε σαν να μην έχετε βρεθεί ποτέ, με τους αγαπημένους σας στο σπίτι σας.  Όταν νιώθετε δυσφορία απομονωθείτε σε ένα δωμάτιο ή κάνετε εναλλάξ βάρδιες με τον σύζυγο αν είναι σπίτι, ώστε να παίρνετε μια ανάσα. Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο για πολλούς από εμάς από εκεί που είχαμε μάθει όλη μέρα κάπου να  τρέχουμε τα παιδιά μας, τώρα να πρέπει να μείνουμε όλη μέρα μέσα σε μικρούς χώρους. Είναι εύλογο να μας πιάνει δυσφορία. Το διαδίκτυο κατακλύζεται από χιλιάδες ιδέες για το πώς να απασχολήσουμε τα παιδιά μας. Κάποιοι έχουν όρεξη, συγχαρητήρια σ’ αυτούς τους γονείς. Κάποιοι όχι. Και δεν πειράζει. Και μια μπάλα να ρίχνετε με το παιδί σας κάθε μέρα αρκεί.

Μη νιώθετε ενοχές γιατί αν κάνετε πράγματα που δεν σας βγαίνουν, θα τσακωθείτε σίγουρα. Ρίξτε τη μπάλα, λοιπόν, και αυτό βοηθάει στη λεπτή κινητικότητα. Θα διαπιστώσετε αμέσως πως δεν μπορούν να την πιάσουν, οπότε εξασκηθείτε. Όμως μην κάνετε πράγματα που δεν σας βγαίνουν και μην κάνετε πράγματα για να καλύψετε μια δική σας ανάγκη.

Αν έχετε διάθεση κάντε μια δραστηριότητα, αν δεν έχετε μην κάνετε. Είναι προτιμότερο να διατηρείτε μια καλή σχέση με το παιδί σας από το να πιέζεστε και οι δυο ψυχολογικά, γιατί το σπίτι δίπλα έχει αρχίσει τις καλλιτεχνίες ή τα κεκάκια. Κάθε οικογένεια θα το βρει μόνη της. Αν θέλει να ξυπνάει νωρίς ή αργά, αν θέλει να διαβάζει, να καθαρίζει το σπίτι, να κάνει γυμναστική. Επίσης,  δεν είναι μόνο δική σας ευθύνη για το τι θα κάνετε όλη μέρα. Βάλτε και τα παιδιά σας στο παιχνίδι.

Το βράδυ σκεφτείτε κάποιες ιδέες και γράψτε τις σε ένα χαρτί ώστε να έχετε ένα πλάνο, αν αυτό σας ανακουφίζει. Ρωτήστε τα τι θέλουν να κάνουν, μπορεί οι ιδέες τους να σας εκπλήξουν. Βάλτε το χαρτί στο ψυγείο για να το βλέπετε όλοι. Ορίστε πόση ώρα τη μέρα θα βλέπουν οθόνες. Και βρείτε ίσως μια ωραία ταινία να δείτε παρέα, μόνο όμως αν το νιώθετε, μη το κάνετε αγγαρεία.

Σκεφτείτε τον εγκλεισμό σας, σαν μια βροχερή Κυριακή όπου θα μείνουμε όλοι μέσα. Δείτε τα θετικά της κατάστασης. Είστε υγιής και είστε τυχεροί που έχετε τα παιδιά σας. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για σύνδεση. Να έρθετε δηλαδή κοντά χωρίς να τρέχετε μόνιμα κάπου. Παίξτε, αφήστε τα να βαρεθούν, να παίξουν μόνα τους, πάρτε τα αγκαλιά, κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν όλους. Κάποιοι θα βγουν πιο έξυπνοι σίγουρα, θα χουν κάνει 100 επαναλήψεις, θα χουν μάθει όλα τα γραμματάκια, αλλά κάποιοι θα βγουν πιο ψυχικά υγιής και ευτυχισμένοι. Τι έχει πιο μεγάλη σημασία;

Και κάτι τελευταίο κοιτάξτε τα στα μάτια και απολαύστε τα!

Κατερίνα Ανδρικοπούλου

Παιγνιοθεραπεύτρια – Play therapist