«Μαμά και μωρό υγιείς και σε λίγες μέρες μαζί» λέει η διευθύντρια Μαιευτικής του Αττικού

Ευχάριστα τα νέα για την 24χρονη νέα μαμά που νοσεί με κορωνοϊό και έφερε χθες (18/3) στον κόσμο το μωρό της, στις 40 εβδομάδες, στο νοσοκομείο Αττικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν στο νεογέννητο αγοράκι, αυτό χαίρει άκρας υγείας, ενώ παραμένει στη μονάδα νεογνών υπό την φροντίδα του μαιευτικού προσωπικού. Πρόκειται για το πρώτο μωρό στην Ελλάδα, το οποίο γεννιέται από μητέρα ασθενή του νέου ιού.

Το Infokids.gr επικοινώνησε με την Δρ. Σοφία Καλανταρίδου, Διευθύντρια της Γ’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής Κλινικής στο Αττικό Νοσοκομείο, η οποία παρακολούθησε όλη την διαδικασία του τοκετού που έλαβε χώρα με καισαρική τομή, από τους γυναικολόγους κ. Χρέλια και κ. Παναγιωτόπουλο. Πέρα από αναισθησιολόγο και νεογνολόγο, στο χειρουργείο ήταν παρούσα και η επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου και του χειρουργείου.

Όπως η κ. Καλανταρίδου είπε στο Infokids.gr, δεν γνωρίζουν πώς νόσησε η νέα μαμά, μα και ο σύζυγός της, πάντως η ίδια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα ελαφράς ίωσης.

Η νέα μαμά με τους γιατρούς της.

«Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Διαχείρισης που έχει δημιουργήσει η  Γ’ Μαιευτική – Γυναικολογική για την περίσταση, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για κανέναν», μας είπε η ίδια και πρόσθεσε πως αμέσως μετά τον τοκετό, η μητέρα μεταφέρθηκε σε θάλαμο βραχείας νοσηλείας με αρνητική πίεση.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα μπορέσει να έρθει σε επαφή η μαμά με το μωράκι της. Θα πρέπει πρώτα να βρεθεί αρνητική στα τεστ που θα της γίνουν», απαντά η καθηγήτρια σε σχετικό ερώτημα.

Αναφορικά με τον θηλασμό, «οι οδηγίες λένε να γίνεται με μεγάλη προσοχή ο θηλασμός, αλλά επειδή είχαμε ένα περιστατικό στο Λονδίνο που μωράκι νόσησε από τη μαμά του που είχε κορωνοϊό ενδεχομένως επειδή θήλαζε, οι νεογνολόγοι είναι αυτοί που θα καθορίσουν τι θα γίνει με αυτό το θέμα. Μπορεί, ενδεχομένως, η μαμά να βγάζει γάλα με το θήλαστρο από αύριο και να το φυλάξει για να το δώσει στο μωράκι της αργότερα», καταλήγει η κ. Καλανταρίδου, η οποία προσθέτει ότι το μωρό θα πρέπει να ελεγχθεί και μία δεύτερη φορά πριν βγει από το νοσοκομείο, πάντως είναι πολύ αισιόδοξη πως όλα θα πάνε πολύ καλά για τη νέα οικογένεια:

«Τα παραδείγματα που έχουμε από την Κίνα, αναφορικά με τους τοκετούς εν μέσω της επιδημίας, μας κάνουν να πιστεύουμε, ότι δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος.»

Ελπιδοφόρο και το μήνυμα του υπ. Υγείας:

φωτογραφίες: Νοσοκομείο «Αττικόν»