Καθηγητής Δερμιτζάκης: «Ευθύνες στους γονείς αν το παιδί δεν φοράει τη μάσκα του στο σχολείο»

Πολύς ο λόγος που γίνεται αναφορικά με την έλευση των μαθητών στο σχολείο χωρίς να φορούν μάσκα και τι πρέπει να γίνεται στην περίπτωση αυτή, με τον πρωθυπουργό να διευκρινίζει, ότι «Δεν πρόκειται να τιμωρήσουμε κάποιο παιδί αν δεν φοράει τη μάσκα του», ωστόσο οι ειδικοί επιμένουν, ότι είναι η μόνη λύση για να διατηρήσουμε τα επίπεδα νοσηρότητα χαμηλά στα σχολεία.

Ποιος, όμως, φέρει την ευθύνη των παιδιών που αρνούνται να φορέσουν τη μάσκα τους; Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, αυτοί θα έπρεπε να είναι οι γονείς, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν είναι δυνατόν να κάνουν τους τροχονόμους.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ: «Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχει έλεγχος στην είσοδο του σχολείου αν το παιδί φοράει ή έχει μαζί του μάσκα και οι ευθύνες να αναζητηθούν στο παιδί.»

Συμπλήρωσε δε, ότι τη Δευτέρα που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά αναμένεται να υπάρχουν «κρούσματα» μη συμμόρφωσης.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις διαμαρτυρίες των αντίθετων στη χρήση μάσκας γονιών, ο κ. Δερμιτζάκης απάντησε ότι υπάρχουν δύο ομάδες, οι φανατικοί και απόλυτοι που δεν θέλουν τη μάσκα και δεν μπορούν να πειστούν από τους επιστήμονες και εκείνοι που δεν αντιμετωπίζουν τη μάσκα ως κάτι ξένο στο παιδί και μπορούν να συζητήσουν και να πειστούν από τα επιστημονικά δεδομένα.

Τέλος, σχολιάζοντας τη σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων κάτω από τα 200 τις τελευταίες ημέρες, ο καθηγητής τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς θα πρέπει να μειωθούν σε μικρό διψήφιο αριθμό, ωστόσο δείχνουν ότι είμαστε σε καλή πορεία. «Πάμε σε μικρή αποκλιμάκωση, αλλά θα ήθελα να είναι πιο γρήγορη και μεγαλύτερη», είπε χαρακτηριστικά.