Κεραμέως: “Από φέτος καταργείται ο περιορισμός στην εγγραφή παιδιών στο ολοήμερο σχολείο”

Το Ιnfokids.gr έδωσε το παρών στην σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων του Υπουργείου Παιδείας ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Ερωτηθείσα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πώς θα λειτουργήσει φέτος το Ολοήμερο Σχολείο καθώς έχει απευθύνει κάλεσμα στους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά σε αυτό αντί να προτιμηθεί η λύση να τα παραλαμβάνουν  οι παππούδες οπότε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικιακά ομάδα απάντησε “Από τη φετινή σχολική χρονιά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην εγγραφή μαθητών στο ολοήμερο σχολείο. Σε γενικές γραμμές το ολοήμερο θα ξεκινήσει στα σχολεία το τέλος της πρώτης εβδομάδας με αρχές της δεύτερης. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το ωράριο του ολοήμερου προγράμματος αλλά αυτό θα αποφασιστεί αφού οριστικοποιηθούν οι συμμετοχές των παιδιών.” 

Επιπλέον η υπουργός εξήγησε ότι η ηγεσία του Υπουργείου είχε εξαρχής την πρόθεση να διευρυνθεί ο θεσμός του ολοημέρου ανεξάρτητα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα διαρκεί από 13.15 μέχρι 16.00 με δυνατότητα ενδιάμεσης αποχώρησης στις 15.00.

Tι ορίζει η ΚΥΑ για την λειτουργία του Ολοήμερου Σχολείου

Το Ολοήμερο Πρόγραμμα λειτουργεί κανονικά με τήρηση των μέτρων που προβλέπονται στην παρούσα με ευθύνη του Διευθυντή/Προϊστάμενου της σχολικής μονάδας και των απασχολουμένων σε αυτό εκπαιδευτικών. Πριν και μετά τη χρήση των αιθουσών διδασκαλίας του Ολοήμερου Προγράμματος, πρέπει να γίνεται καλός αερισμός αυτών και σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και του εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

Η χρήση μάσκας από τους μαθητές, οι οποίοι έχουν εγγραφεί και παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, καθώς και από το προσωπικό, είναι ομοίως υποχρεωτική. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα τμήματα πρωινής ζώνης, όπου αυτά λειτουργούν.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ

Αυτά είναι τα 3 ζητήματα που πρέπει να ξέρουν όλοι οι γονείς για το ολοήμερο

α) Εγγραφή τουλάχιστον του 1/3 του μαθητικού πληθυσμού στο ολοήμερο προαιρετικό πρόγραμμα για τα μονοθέσια σχολεία και εγγραφή τουλάχιστον οκτώ (8) μαθητών/τριών για τα διθέσια και τριθέσια σχολεία.

β) Εγγραφή τουλάχιστον οκτώ (8) μαθητών/τριών για τα τετραθέσια και πενταθέσια σχολεία.

γ) Εγγραφή τουλάχιστον δέκα (10) μαθητών/τριών για εξαθέσια και άνω σχολεία.

Β. Οι μαθητές/τριες εγγράφονται στο Ολοήμερο Πρόγραμμα κατόπιν σχετικής αίτησης-δήλωσης των γονέων/ κηδεμόνων τους. Οι Διευθυντές/ντριες και οι Προϊστάμενοι/νες των Δημοτικών Σχολείων κάνουν δεκτές όλες
ανεξαιρέτως τις αιτήσεις των γονέων/κηδεμόνων για φοίτηση των μαθητών/τριών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα, χωρίς προϋποθέσεις.

Γ. Ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών/τριών μπορεί να γίνεται μετά το τέλος της 2ης ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος (15:00), εφόσον κατατεθεί σχετική ενυπόγραφη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων