Μην ξεχάσετε το σπουδαιότερο ραντεβού για το παιδί σας πριν φύγετε για διακοπές

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έκανε τις ζωές μας άνω-κάτω. Μπορεί να σταμάτησαν σχολεία και δουλειά, να ακυρώθηκαν εκδηλώσεις και να αναβλήθηκαν χίλια δύο προγραμματισμένα ραντεβού και γεγονότα, όμως ως γονείς, οφείλουμε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν κίνδυνο να απειλήσει την υγεία και την ασφάλεια των παιδιών μας.

Η νόσος Covid-19 έχει ήδη πλήξει εκατομμύρια πολίτες παγκοσμίως, στερώντας τη ζωή σε τουλάχιστον 419.000, ανάμεσά τους δυστυχώς και κάποια παιδιά. Και ενώ η επιστημονική κοινότητα βάζει αυτή τη στιγμή όλες της τις δυνάμεις, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί το κατάλληλο εμβόλιο που θα λειτουργήσει προληπτικά κατά του δυνητικά θανατηφόρου αυτού ιού, οι υπόλοιποι από εμάς προστατευόμαστε με κάθε άλλο διαθέσιμο μέσο.

Πριν φύγετε για διακοπές κλείστε ραντεβού με τον παιδίατρο!

Μέχρι, λοιπόν, να κυκλοφορήσει το εμβόλιο κατά του Covid-19 δεν αμελούμε και δεν αναβάλλουμε να πραγματοποιήσουμε τα υπόλοιπα εμβόλια που χρειάζεται να κάνουν τα παιδιά μας, προκειμένου να προστατευτούν από τα τόσα άλλα δυνητικά θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα που υπάρχουν. Αρκετά από αυτά τα νοσήματα, μάλιστα, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για όλους μας, ειδικά για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν έχουν προκαλέσει επιδημικές εξάρσεις.

Η ιλαρά, για παράδειγμα, είναι μία νόσος που παρατηρούμε να επιστρέφει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως άλλωστε και η πολύ πιο επικίνδυνη μηνιγγίτιδα Β, η οποία αποτελεί τρομακτική απειλή, ειδικά για παιδιά κάτω των 4ων ετών και για τους εφήβους. Κι όμως και οι δύο αυτές νόσοι προλαμβάνονται, χάρη στα αποδεδειγμένα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας και που χρειάζεται να κάνουν τα παιδιά μας.

Δυστυχώς, όμως, όπως διαπιστώνει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, πολλοί ήταν οι γονείς που από την αρχή της πανδημίας μείωσαν τις επισκέψεις στους παιδιάτρους τους, αναβάλλοντας τους εμβολιασμούς των παιδιών τους, παρά τις σχετικές συστάσεις, ακόμα και από τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η μείωση των εμβολιασμών σε βρέφη μικρότερα των 2 ετών έχει φτάσει το 50%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά η αντίστοιχη πτώση υπερβαίνει το 70%. Πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά ποσοστά, τα οποία υποδηλώνουν, ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει ένα σοβαρό εμβολιαστικό κενό έναντι σημαντικών νοσημάτων.

Με λίγα λόγια, και ενώ η άρση των μέτρων συνεχίζεται, τα παιδιά που δεν πραγματοποίησαν τα απαραίτητα εμβόλια το προηγούμενο τρίμηνο, αντιμετωπίζουν τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να μολυνθούν με λοιμώξεις, πέραν του κορωνοϊού, τις οποίες θα είχαν αποφύγει αν είχαν εμβολιαστεί.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει, αυτό που όλοι οι γονείς οφείλουμε να κάνουμε πριν επιστρέψουν τα παιδιά μας στα σχολεία στις αρχές Σεπτεμβρίου: «Είναι ευνόητο ότι η συμπλήρωση των εμβολιασμών ρουτίνας οφείλει να γίνει µέχρι το φθινόπωρο, πριν δηλαδή την έναρξη της περιόδου της εποχικής γρίπης» -και πιθανώς ενός νέου κύματος Covid-19, θα συμπληρώσουμε εμείς…

Διανύουμε, λοιπόν, την ιδανική εποχή, αυτή με τα πιο χαμηλά επίπεδα εποχικών λοιμώξεων/ιώσεων, για να κλείσουμε άμεσα ένα ραντεβού με τον παιδίατρό μας και να πραγματοποιήσουμε όλα τα εμβόλια που το παιδί μας δεν έχει κάνει μέχρι τώρα, μεταξύ των οποίων και της μηνιγγίτιδας Β.

Εξάλλου, πρόκειται και για την περίοδο που πολλοί από εμάς ούτως ή άλλως θα πρέπει να επισκεφθούμε τον παιδίατρο, προκειμένου να ετοιμάσει το Ατομικό Δελτίο Μαθητή ή να συμπληρώσει τις σχετικές ιατρικές βεβαιώσεις που απαιτούνται για να επιστρέψουν τα παιδιά μας στις αθλητικές τους δραστηριότητες, όπως ορίζει ο νέος υπουργικός νόμος.

Τώρα, λοιπόν, που ο παραπάνω ελεύθερος χρόνος των παιδιών μας το επιτρέπει και προτού φύγουμε για καλοκαιρινές διακοπές, ας μην αμελήσουμε άλλο τα τόσο σημαντικά για την ζωή τους εμβόλια, έχοντας την ασφάλεια, ότι σε όλα τα ιατρεία ή κέντρα εμβολιασμών τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.