Ν. Κεραμέως: «Να προσαρμοστούν οι άδειες ειδικού σκοπού, ώστε οι γονείς να έχουν μειωμένο ωράριο»

Φωτιά έχουν πάρει από χθες οι συζητήσεις μεταξύ των εργαζόμενων κυρίως γονιών αναφορικά με το πώς θα χειριστούν το άνοιγμα των σχολείων και αν θα στείλουν τα παιδιά τους.

Για τους μη εργαζόμενους γονείς τα πράγματα είναι πιο απλά και οι μόνοι δισταγμοί έχουν να κάνουν επί της ουσίας με το αν υπάρχει άτομο που να ανήκει σε ευπαθή ομάδα στον στενό οικογενειακό κύκλο (ή αν βέβαια το παιδί έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα).

Για τους εργαζόμενους γονείς, όμως, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη δεδομένου ότι:

α. Τα παιδιά θα πηγαίνουν μέρα παρά μέρα στο σχολείο.

β. Δεν θα συνεχίσει να ισχύει το Ολοήμερο Πρόγραμμα.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πολύπλοκα, για τους εργαζόμενους γονείς που μέχρι πρότινος έχαιραν της βοήθειας των παππούδων, για την παραλαβή π.χ. των παιδιών από το σχολείο, μέχρι οι ίδιοι να επιστρέψουν από την εργασία τους, πολλές φορές αργά το απόγευμα. Τι γίνεται, όμως, τώρα που οι επιστήμονες συνιστούν τα παιδιά που θα επιστρέψουν στο σχολείο, να μείνουν μακριά από τους παππούδες;

Τι ισχύει προς το παρόν για τις ειδικές άδειες

Σύμφωνα με τις τελευταίες κυβερνητικές ανακοινώσεις, η χορήγηση της άδειας συνεχίζεται μόνο σε γονείς υπαλλήλους που τα τέκνα τους, με βάση το πρόγραμμα λειτουργίας της τάξης τους, δεν υποχρεούνται σε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο και μόνο για τις ημέρες αυτές. Άρα, άδεια ειδικού σκοπού μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς, μόνο για τις ημέρες που τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο, γιατί το τμήμα τους λειτουργεί εκ περιτροπής.

Αναπόφευκτα αναρωτιέται κανείς τότε, στη 13:15 που σχολούν τα δημοτικά σχολεία, τις ημέρες που το παιδί θα έχει μάθημα, ποιος θα το παραλαμβάνει, δεδομένου ότι ο γονιός εκείνη την ώρα θα εργάζεται;

Απάντηση σε αυτό επιχείρηση να δώσει νωρίτερα σήμερα το πρωί η κ. Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχω ζητήσει από το υπ. Εσωτερικών να προσαρμοστεί το καθεστώς των αδειών των γονέων, ώστε να κάνουν χρήση μειωμένου ωραρίου». Άρα οι γονείς θα επιστρέψουν στην εργασία τους για μόλις… 4 ώρες, μέρα παρά μέρα;

Πολλά και αναπάντητα τα ερωτηματικά, αλλά και οι προβληματισμοί, δεδομένου μάλιστα, ότι επί της ουσίας τα παιδιά θα βρεθούν στο σχολείο για μόλις 10 ημέρες (λόγω των εναλλάξ τμημάτων) και αμέτρητοι οι γονείς που βρίσκονται σε δίλημμα. Ας ελπίσουμε, ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο, αλλά και ότι θα υπάρξει η αντίστοιχη κατανόηση από την πλευρά των εργοδοτών, για ό,τι κι αν αναγκαστεί να κάνει ο κάθε εργαζόμενος γονιός.

«Όσο κι αν υπάρχουν αντιδράσεις, εμείς συνεχίζουμε κανονικά»

Αναφερόμενη στο πολυνομοσχέδιο της Παιδείας, το οποίο έχει ξεσηκώσει αμέτρητες αντιδράσεις από την πλευρά των εκπαιδευτικών, η κ. Κεραμέως σχολίασε ότι «Βάζουμε νέες θεματικές στην υλη με μαθήματα που δεν υπήρχαν (π.χ. οδική συμπεριφορά, διαφορετικότητα), ενισχύουμε άλλα μαθήματα, όπως η Πληροφορική και οι Ξένες Γλώσσες, βάζουμε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, από Σεπτέμβρη θα έχουμε 28 πρότυπα σχολεία, έρχονται ρυθμίσεις που θα ενισχύουν τα Πανεπιστήμια. Όλα αυτά προκαλούν αντιδράσεις, αλλά εμείς συνεχίζουμε κανονικά το πρόγραμμά μας.»