Ο παιδίατρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για δραστική ουσία σε παιδικά φάρμακα για το άσθμα

Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης με μια ανάρτησή του προειδοποιεί τους γονείς για μια πρόσφατη έρευνα που έγινε και η οποία αφορά τη φαρμακευτική δραστική ουσία Montelukast που περιέχεται σε φάρμακα που δίνονται και στα παιδιά που ταλαιπωρούνται από άσθμα και η οποία όπως σημειώνει ίσως συνδέεται με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και νυχτερινών εφιαλτών στα παιδιά και επιπλέον θα μπορούσε να ενοχοποιηθεί για αυξημένη επιθετικότητα των παιδιών.

Δείτε την ανάρτηση του παιδιάτρου

Μία είδηση που πέρασε απαρατήρητη εν μέσω της πανδημίας !

Η φαρμακευτική δραστική ουσία montelukast που περιλαμβάνεται σε σκευάσματα, τα οποία χορηγούνται στο άσθμα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ίσως συνδέεται με αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και νυχτερινών εφιαλτών τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους.

Την ίδια στιγμή η montelukast θα μπορούσε να ενοχοποιηθεί για αυξημένη επιθετικότητα των παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια η συνταγογράφηση της υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους παιδίατρους. Αρκετά παιδάκια και μάλιστα σε μικρές ηλικίες κάτω των 4 ετών παίρνουν καθημερινά το “σκονάκι τους για το άσθμα” (άραγε σε πόσα από αυτά έχει προηγηθεί παιδο-πνευμονολογική εκτίμηση και έλεγχος πνευμονικής λειτουργίας ;;). Ο προβληματισμός ωστόσο υπήρχε καθώς δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που γονείς ανέφεραν έντονους νυχτερινούς εφιάλτες σε μικρά παιδιά που λαμβάνουν το φάρμακο.

Η μοντελουκάστη βάσει των οδηγιών της GINA είναι φάρμακο δεύτερης επιλογής ή προσθήκη σε άλλες θεραπείες.

Παρ’ όλα αυτά είναι διαδεδομένη η πρακτική :

Να χρησιμοποιείται στην οξεία φάση της ασθματικής κρίσης (ακόμα και ενδονοσοκομειακά !) ως ανακουφιστικό φάρμακο μαζί β2 διεγέρτη (Aerolin).

Να χρησιμοποιείται πολύ συχνά ως ρυθμιστικό φάρμακο σε χρόνια θεραπεία παρά το ότι για τα παιδιά δεν αποτελεί τη ρυθμιστική θεραπεία πρώτης επιλογής.

Η συμβουλή του παιδιάτρου

Συμπερασματικά, παρά το ότι το φάρμακο είναι χρήσιμο και δεν έχει απαγορευτεί, παρά το ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες προκειμένου να υπάρξει ασφαλής συσχέτιση και τεκμηρίωση των ανεπιθύμητων παρενεργειών, η μοντελουκάστη θα πρέπει να χορηγείται βάσει ενδείξεων και όχι ελαφρά την καρδία. Κάτι το οποίο φυσικά ισχύει και με όλα τα φάρμακα !

Το post του παιδιάτρου