Ο παιδίατρος συμβουλεύει: Τα παιδιά έχουν άμεση ανάγκη από άσκηση και παιχνίδι με άλλα παιδιά

Το #ΜένουμεΣπίτι αποτελεί παρελθόν και όπως συστήνουν οι ειδικοί πλέον μπορούμε να κυκλοφορούμε έξω τηρώντας το τρίπτυχο πλένουμε τα χέρια, τηρούμε τις αποστάσεις και φοράμε μάσκα με σκοπό να #ΜένουμεΑσφαλείς ώστε να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα.

Με μια ανάρτησή του ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης απευθύνεται στους γονείς και τους εξηγεί την ουσιώδη σημασία που έχει η κίνηση και η δραστηριότητα για τα παιδιά μετά από σχεδόν δυο μήνες παραμονής στο σπίτι. Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος ο εγκλεισμός των παιδιών στο σπίτι με συνακόλουθα την προσκόλληση στην οθόνη και την έλλειψη κινητικής δραστηριότητας εγκυμονεί κινδύνους για αύξηση δείκτη της μάζας σώματος.

Για αυτό είναι απαραίτητο τα παιδιά να ασκηθούν. Πρέπει να κινούνται. Να τρέχουν. Να σκαρφαλώνουν. Να πέφτουν και να σηκώνονται. Να χορεύουν. Να κολυμπάνε. Να πηγαίνουν βόλτα. Να παίζουν ανταγωνιστικά κινητικά παιχνίδια με άλλα παιδιά.

Τι συμβουλεύει ο παιδίατρος τους γονείς

Διάγραμμα δείκτη μάζας σώματος. Το βλέπω συχνά τελευταία και μάλλον θα το δω περισσότερο. Μέσα στους τελευταίους 2-3 μήνες μείωση της κινητικής δραστηριότητας, δυσανάλογη αύξηση βάρους και αύξηση του bmi. Σταμάτησε πολλές κινητικές δραστηριότητες και έμεινε σπίτι.

Επειδή δεν υπάρχει μόνο ο coronavirus ως θέμα υγείας, επειδή δεν θα πεθάνουμε όλοι από coronavirus, αλλά υπάρχει μια γενιά εκεί έξω παιδιών μικρών και μεγαλύτερων που εδώ και μήνες πλέον έχουν μειώσει την κινητική τους δραστηριότητα, έχοντας πιθανώς αυξήσει την παραμονή τους μπροστά σε οθόνες και την μη κινητική δραστηριότητα όπως το πήγαινε έλα στο ψυγείο, επειδή στις κρίσιμες παιδικές ηλικίες αυτές οι αλλαγές που για πολλά επήλθαν τους τελευταίους μήνες σε μείωση κινητικής δραστηριότητας, αύξηση φαγητού καθισιού και οθόνης είναι κρίσιμες και μπορεί να παγιώνονται αν δεν προσέξουμε, και να οδηγούν σε νοσηρότητα δεκαετίες αργότερα όταν ο coronavirus θα υπάρχει μόνο στα βιβλία της ιστορίας, ας το επαναλάβω:

Τα παιδιά πρέπει να κινούνται. Να τρέχουν. Να σκαρφαλώνουν. Να πέφτουν και να σηκώνονται. Να χορεύουν. Να κολυμπάνε. Να πηγαίνουν βόλτα. Να παίζουν ανταγωνιστικά κινητικά παιχνίδια με άλλα παιδιά.

Από εδώ και στο εξής καλό είναι να κάνουμε κάθε προσπάθεια εμείς οι γονείς για να αυξήσουμε την κίνηση των παιδιών μας. Και την κοινωνικότητά τους θα πρόσθετα, με κάθε εφικτό τρόπο και με τις προφυλάξεις που πρέπει.

Διάγραμμα δείκτη μάζας σώματος. Το βλέπω συχνά τελευταία και μάλλον θα το δω περισσότερο. Μέσα στους τελευταίους 2-3…

Gepostet von Στέλιος Παπαβέντσης am Dienstag, 5. Mai 2020