Πρόεδρος ΟΛΜΕ στο Infokids.gr: Τέρμα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την επιστροφή των καθηγητών σήμερα στα σχολεία

Οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων επιστρέφουν στα σχολεία σήμερα ώστε να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν για την επάνοδο των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα θρανία.

Στάση εργασίας της ΟΛΜΕ για το άνοιγμα των σχολείων «χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας»

Η ΟΛΜΕ αντιδρά το άνοιγμα των σχολείων «χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας» για μαθητές και εκπαιδευτικούς και κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας, τόσο για το πρωινό όσο και το απογευματινό ωράριο. Ταυτόχρονα, αρκετές ΕΛΜΕ έχουν προκηρύξει συμπληρωματικές τρίωρες στάσεις εργασίας για το υπόλοιπο ωράριο.

Δηλώσεις της ΟΛΜΕ στο Infokids.gr

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ κ. Θεόδωρο Τσούχλο εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για τα φαινόμενα στοχοποίησης των εκπαιδευτικών που θα πάνε στα νησιά για να αρχίσουν τα μαθήματα στα σχολεία και υπάρχουν αιτήματα από νησιωτικούς Δήμους και Διευθυντές Εκπαίδευσης ώστε να μπουν σε καραντίνα ενώ έθιξε και την ανάγκη να γίνουν τεστ για τον κορωνοϊό. Τέλος, στάθηκε και στην ακύρωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από τη στιγμή που οι καθηγητές καλούνται να βρίσκονται από σήμερα στα σχολεία. Δείτε τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στο Infokids.gr

Επειδή το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να αδιαφορεί για τις προοτάσεις της ομοσπονδίας όσων αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, με υπόμνημά μας στις 30/4 ζητήσαμε συγκεκριμένα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Δυστυχώς χωρίς καμία ενημέρωση η πολιτική του ηγεσία κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να παραστούν στα σχολεία σήμερα 6 Μάϊου. 

Ακυρώνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση με την επιστροφή των καθηγητών στα σχολεία

Με αυτό τον τρόπο ακύρωσε στην πράξη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές του Γυμνασίου και της Α και Β Λυκείου για μιαμιση εβδομάδα. Παράλληλα, απαιτούμε πριν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία να ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα όπως είναι οι απολυμάνσεις και ο έλεγχος των απαραίτητων κτιριακών υποδομών όπως και τα ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά). 

Καταγγέλουμε ως απαράδεκτη και αυθαίρετη την πρωτοβουλία κάποιων Δήμων και Διευθυντών Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Περιφερειακών Διευθυντών όπου σε νησιωτικές περιοχές παράνομα προσπαθούν να επιβάλλουν εγκλεισμό 14 ημερών στους εκπαιδευτικούς που έρχονται για να εργαστούν στα σχολεία τους. 

Θεωρούμε ότι αυτό το γεγονός καθιστά μη νόμιμες πράξεις αλλά και παράβαση καθήκοντος. Δεν δεχόμαστε οι εκπαιδευτικοί να εγκλειστούν μέσα στα σπίτια τους στα νησιά μολονότι την ευθύνη φέρει η υπουργός Παιδείας καθώς στις 30/04 της είχαμε πει ότι πρέπει όλοι οι χιλιάδες συνάδελφοι να περάσουν ένα προληπτικό ιατρικό τεστ για να γνωρίζουν και οι ίδιοι σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Δεν έγινε αυτό και τώρα πληρώνουμε αποτελέσματα πολιτικής της κας Κεραμέως. 

Να υποβληθούν οι εκπαιδευτικοί που πάνε στα νησιά σε τεστ για κορωνοϊό

Για το λόγο αυτό καλούμε την Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παρέμβουν άμεσα για να σταματήσει κάθε έκνομη ενέργεια σε μια χώρα ευνομούμενη όπως είναι η Ελλάδα και παράλληλα καλούμε τον Υπουργό Υγείας να πράξει κάθε τι δυνατόν ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες όσοι εκπαιδευτικοί πηγαίνουν προς τα νησιά να περάσουν από τεστ για κορωνοϊό.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

Το ΥΠΑΙΘ εξακολουθεί να αδιαφορεί για τις προτάσεις της ομοσπονδίας, τόσο όσον αφορά στο κατατεθέν νομοσχέδιο όσο και στα ζητήματα που ανακύπτουν από την επαναλειτουργία των σχολείων. Εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα υγειονομικής προστασίας, όπως αυτά εκφράστηκαν στο υπόμνημα της ΟΛΜΕ (30.4.20) και ταυτόχρονα καλεί τους εκπαιδευτικούς, με οδηγία που εστάλη Σάββατο βράδυ, να παρουσιαστούν στα σχολεία τους στις 6 Μαΐου, παρότι η σχετική ΚΥΑ αναφέρει ρητά ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά μέχρι τις 10 Μαΐου.

Παρά τις δηλώσεις αρκετών λοιμωξιολόγων, που θεωρούν επικίνδυνη την επαναλειτουργία των σχολείων, παρά τις ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα σχολεία δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις, παρά το ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές (αίθουσες με τα απαραίτητα τετραγωνικά μέτρα), παρά το ότι δεν έχουν προβλεφθεί άδειες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ασθένειες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ΦΕΚ του ΥΠΕΣ ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, ούτε υπάρχει μέριμνα για τις άδειες ειδικού σκοπού των αναπληρωτών, το ΥΠΑΙΘ καλεί τους εκπαιδευτικούς νωρίτερα στα σχολεία και επιμένει στο άνοιγμα Γυμνασίων και Α και Β Λυκείου, παρά την αντίθετη πρόταση της ΟΛΜΕ.

Ταυτόχρονα, η απόφαση του ΥΠΑΙΘ να καλέσει τους εκπαιδευτικούς να παραστούν στα σχολεία από τις 6 Μαΐου ακυρώνει στην πράξη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αποκλείοντας τους μαθητές του Γυμνασίου και Α και Β Λυκείου από κάθε μαθησιακή διαδικασία για 2 βδομάδες.

Καταγγέλλουμε, επίσης, ως απαράδεκτη και αυθαίρετη την πρωτοβουλία κάποιων Δήμων, Δ.Δ.Ε. και Π.Δ.Ε. νησιωτικών κυρίως περιοχών να επιβάλλουν, καθ’ υπέρβαση και παράβαση καθήκοντος, καραντίνα σε εκπαιδευτικούς (κυρίως αναπληρωτές), οι οποίοι έχουν κληθεί να αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία τους στις 6 Μάη.

Αν οι ανωτέρω ανησυχούν για την ασφάλεια του πληθυσμού, μπορούν να αναλάβουν τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό και τεστ αντισωμάτων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Είναι παράλογο και προκλητικό να δείχνουν περιφρόνηση ειδικά προς τους δασκάλους των παιδιών τους.

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ έστω και τώρα να αναθεωρήσει την απόφαση για άνοιγμα των Γυμνασίων, της Α και Β Λυκείου και την απόφαση να παραστούν οι εκπαιδευτικοί στις 6 Μαΐου στα σχολεία. Για τις 11 Μαΐου, ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων της Γ λυκείου, να λάβει τα απαραίτητα ατομικής προστασίας για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη 6 Μαΐου για τις 3 πρώτες ώρες του ημερήσιου και του εσπερινού ωραρίου και καλούμε τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν 3ωρες στάσεις εργασίας για το υπόλοιπο του ωραρίου ως πρώτο βήμα αντίδρασης τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για το κατατεθέν νομοσχέδιο.

Εάν το ΥΠΑΙΘ δεν ανακαλέσει την απόφαση να παραστούν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία από αυτήν τη βδομάδα καλούμε όσους συναδέλφους ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους σε ευπαθείς ομάδες να κάνουν χρήση των προβλεπομένων αδειών (ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, κανονικές) για τις 7 και 8 Μαΐου.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη την τρέχουσα βδομάδα και να καταγράψουν εάν τηρούνται οι προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων με βάση το σχετικό υπόμνημα της ΟΛΜΕ (30.4.20) και τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις:

  • Να αποσταλεί άμεσα επιστολή από το σύλλογο διδασκόντων στους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών, που θα τους ενημερώνει για όλα τα προβλήματα που εντοπίστηκαν.
  • Να αποσταλεί επιστολή στις ΔΔΕ με τις καταγεγραμμένες ελλείψεις που αφορούν σε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, απευθύνοντάς τους επίσημο ερώτημα για το αν και με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η λειτουργία του σχολείου τους. Κανένα σχολείο να μην συνεχίσει την λειτουργία του, αν δεν λάβει επίσημη ενυπόγραφη απάντηση από τη ΔΔΕ, που να διαβεβαιώνει ότι δε συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους, από τη λειτουργία του σχολείου, παρά τις καταγεγραμμένες ελλείψεις.Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση δεν υλοποιούμε την προφορική εντολή περί ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων.