Όχι μόνο “νταντά”: Η γυναίκα που κρατάει το παιδί σου κάνει πολλά περισσότερα

Όλοι θυμόμαστε την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά The Nanny” («Νταντά») και τα όσα έκανε η πρωταγωνίστρια για την οικογένεια που φρόντιζε. Ποιος ξεχνά και την αγαπημένη Mary Poppins”; Την νταντά που βοήθησε δυο κακομαθημένα παιδιά να αποκτήσουν χαρακτήρα και έδωσε ζωή σε ένα γκρίζο σπίτι.

Μπορεί οι παραπάνω περιπτώσεις να αφορούν φανταστικές ηρωίδες, οι περισσότερες πραγματικές νταντάδες, όμως, δεν απέχουν πολύ από τους εν λόγω χαρακτήρες.

Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο σήμερα οι γυναίκες που προσλαμβάνονται για να προσέχουν τα παιδιά να βοηθούν και στις δουλειές του σπιτιού, το καθάρισμα, το μαγείρεμα και τα ψώνια.

Ένας νέος “όρος”, λοιπόν, άρχισε να χρησιμοποιείται πρόσφατα στην Αμερική, ο οποίος περιγράφει ορθότερα τις σημερινές νταντάδες, και – νομίζω – ανταποκρίνεται και στην ελληνική πραγματικότητα.

«Family assistants» , θα λέγονται, λοιπόν, από εδώ και πέρα οι νταντάδες και ο όρος αυτός θα περιλαμβάνει όλα όσα κάνουν. Μια «οικογενειακή βοηθός», όπως θα λέγαμε στα ελληνικά, δουλεύει για οικογένειες και προσφέρει πολλά περισσότερα από την φροντίδα του παιδιού. Είναι οι βοηθοί των γονιών, αλλά και οι νταντάδες των παιδιών. Συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του σπιτιού, συνεισφέροντας σε ό,τι κι αν χρειάζεται ο γονιός.

Οι αρμοδιότητες μιας «Family assistant», σύμφωνα με την Deborah Calkins, ιδιοκτήτρια εταιρείας που βοηθά οικογένειες να βρουν την κατάλληλη βοηθό, θα μπορούσαν να περιγραφούν ως εξής: «Μια “οικογενειακή βοηθός” μοιάζει με μία ιδιαιτέρα, μία προσωπική βοηθό, με τη μόνη διαφορά, ότι η δουλειά της περιλαμβάνει την φροντίδα των παιδιών και δουλειές του σπιτιού, όπως το μαγείρεμα και μερική καθαριότητα, αλλά και τη μεταφορά των παιδιών σε δραστηριότητες. Οι πολύ απασχολημένοι γονείς μπορούν να αναθέσουν ευθύνες στην βοηθό, έτσι ώστε εκείνοι να καταφέρουν να περνούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους, όταν επιστρέφουν από την δουλειά».

Η νταντά, λοιπόν, με τα επιπλέον καθήκοντα μετονομάζεται πλέον «οικογενειακή βοηθός» στην Αμερική. Στην Ελλάδα, ωστόσο, ο ρόλος αυτός υπάρχει πολλά χρόνια τώρα. Στην χώρα μας, δεν ψάχναμε ποτέ ή σχεδόν ποτέ, για μια κοπέλα που να ασχολείται αποκλειστικά με το παιδί. Η πραγματικότητα της «οικογενειακής βοηθού» είναι κάτι που συνέβαινε πάντα και – όπως όλα δείχνουν – θα συνεχίσει να συμβαίνει.

Οι νταντάδες, οι οικογενειακές βοηθοί, οι κοπέλες, οι γιαγιάδες ή όπως αλλιώς θέλετε να τις αποκαλέσετε, είναι αναπόσπαστο και πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικογένειας. Είναι οι γυναίκες που φροντίζουν τα πάντα στο σπίτι μας και, κυρίως, τα παιδιά μας! Και αν το κάνουν με πραγματικό ενδιαφέρον -ίσως και αγάπη, θα πρέπει να τους είμαστε ευγνώμονες…

Πάρτε ένα λεπτό και σκεφτείτε πώς καταλήγει μια γυναίκα να νιώσει δική της μια ξένη, ουσιαστικά, οικογένεια. Σκεφτείτε πώς μια κοπέλα που έχει τα δικά της προβλήματα, τις δικές της ανησυχίες, τα δικά της άγχη, αφοσιώνεται στα παιδιά μας, μας μαγειρεύει, μας καθαρίζει, γνωρίζει τις ανάγκες του σπιτιού μας, χωρίς, μάλιστα, να είναι –απόλυτα – υποχρεωμένη. Σκεφτείτε, επίσης, όλες τις φορές που γυρίσατε στο σπίτι κουρασμένη και βρήκατε τα πάντα έτοιμα. Φαγητό, ρούχα, καθαριότητα, ηρεμία, παιδιά διαβασμένα και ταϊσμένα και ένα απόγευμα γεμάτο ελεύθερες ώρες για εσάς και τα παιδιά σας…

Αξίζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ αυτές οι γυναίκες. Αξίζουν κάτι περισσότερο από έναν απλό χαρακτηρισμό ως «οικογενειακές βοηθοί». Αξίζουν την αγάπη και, κυρίως, τον σεβασμό μας.

Σε εκείνες, λοιπόν, αφιερώνεται αυτό το κείμενο. Σε εκείνες που ξέρουν το σπίτι μας σχεδόν τόσο καλά όσο και εμείς…