Όχι πια πλαστικά: Πού θα βρω οικολογικά καλαμάκια

Ίσως πλέον να είναι αργά, όμως την προσπάθειά μας οφείλουμε να την κάνουμε: Στο πλαίσιο το νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος βάζει τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης, αναλαμβάνουμε και εμείς το μερίδιο ευθύνης μας και αντικαθιστούμε όσα μέχρι τώρα αγοράζαμε συστηματικά πλαστικά, με νέα οικολογικά και είτε βιοδιασπώμενα είτε επαναχρησιμοποιούμενα.

Ανάμεσα σε αυτά, ένα είδος που εμείς οι γονείς μικρών παιδιών χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, είναι και τα καλαμάκια. Πρόκειται για το πιο εύκολο «μέσο» μετάβασης από το μπιμπερό στο ποτήρι, για να πίνει το παιδί το νερό ή το γάλα του, και ένα από τα πιο… αγαπημένα των παιδιών, αφού έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν χρώμα και σχέδιο.

Ή μάλλον… είχαν. Γιατί, αν πραγματικά θέλουμε να συμμορφωθούμε με τον νόμο και πραγματικά να συμβάλλουμε στον -χωρίς υπερβολή- ιερό σκοπό του, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα ουσιαστικό μάθημα στα παιδιά μας, θα πρέπει ήδη να έχουμε απορρίψει τα πλαστικά καλαμάκια δια παντός.

Ξέρετε τι μπορείτε να επιλέξετε στη θέση τους; Και πού θα το βρείτε;

Μεταλλικά-ανοξείδωτα καλαμάκια

Είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, είναι επαναχρησιμοποιούμενα, πλένονται στο πλυντήριο πιάτων ή καθαρίζονται στο χέρι με ειδικός βουρτσάκι και αποτελούν, μάλλον, την πιο ασφαλή εναλλακτική. Η τιμή τους ξεκινά από 1,5 ευρώ ανά τεμάχιο, αν και στην αγορά θα τα βρείτε σε συσκευασίες σετ, σε τιμές προσφοράς.

(φωτο: Επαναχρησιμοποιούμενα μεταλλικά καλαμάκια με δώρο το βουρτσάκι, από το bobirakia.gr, τιμή: 3,89 ευρώ)

Καλαμάκια από βιοδιασπώμενα υλικά

Πολύ πιο «κοντά» στην εικόνα του καλαμακιού, όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, είναι τα καλαμάκια φτιαγμένα από βιοδιασπώμενα υλικά, όπως το PLA που αποτελείται από άμυλο καλαμποκιού, ρίζες μπανάνας κ.λ.π. και μπορεί να βιο-αποοικοδομηθεί σε κάδους κομποστοποίησης και να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

(φωτο: Καλαμάκια από βιοδιασπώμενα υλικά της Matrix Pack)

Χάρτινα καλαμάκια

Φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς χρησιμοποιούνται μεν μία φορά, αλλά είναι βιοδιασπώμενα, οπότε τα πετάτε στα σκουπίδια χωρίς ενοχές. Μεγάλο συν: Θα τα βρείτε σε πολλά όμορφα χρώματα.

(φωτο: Χάρτινα βιοδιασπώμενα καλαμάκια, από το boutopoulos.gr, τιμή: 4,82 ευρώ / 100 τεμάχια)

Καλαμάκια από μπαμπού

Είναι 100% φυτικά, αφού κατασκευάζονατι από βιώσιμο μπαμπού μεγάλης αντοχής, οπότε αφενός είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αφετέρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετές φορές. Ένα ακόμα συν: Δίνουν έναν άκρως εξωτικό χαρακτήρα στα ποτά σας!

(φωτο: καλαμάκια μπαμπού από το sapontina.gr, τιμή: 14,90 ευρώ / 6 τεμάχια)

Καλαμάκια από σίκαλη, κριθάρι ή σιτάρι

Θαύματα έχουν κάνει ορισμένες εξαιρετικές startups στη χώρα μας, οι οποίες έχουν βαλθεί να δώσουν λύσεις στην αντικατάσταση του πλαστικού. Ανάμεσά τους και κάποιες που έχουν δημιουργήσει καλαμάκια από υλικά όπως η σίκαλη, κριθάρι ή σιτάρι, τα οποία είναι απόλυτα φυσικά, αναλώσιμα μεν αλλά βιοδιασπώμενα, και εντελώς μη τοξικά.

(φωτο: PROUD DODO NATURAL WHEAT STRAWS από το plastikourgeio.com, τιμή: 7,20 ευρώ / 100 τεμάχια).

*Θετική εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός, ότι σε πολλά από τα καταστήματα στα οποία αναζητήσαμε τα παραπάνω προϊόντα (με εξαίρεση τα μεταλλικά καλαμάκια), αυτή είναι ήδη εξαντλημένα. Ελπίζουμε να ανανεωθεί το stock τους σύντομα. Μέχρι τότε… υπάρχουν και τα χοντρά μακαρόνια (για παστίτσιο) που μπορούν να κάνουν καλή δουλειά  -τουλάχιστον στα κρύα ροφήματα!