Κάθε χρόνο 300.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή του λόγω εγκυμοσύνης ή τοκετού και 2 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται νεκρά
Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 7 Απριλίου, την επέτειο της ίδρυσης του ΠΟΥ το 1948. Κάθε χρόνο, εφιστά την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο θέμα υγείας που απασχολεί τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
«Το επίκεντρο αυτής της εκστρατείας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, με στόχο να βοηθήσει τις χώρες να ανακτήσουν τη χαμένη πρόοδο, παρουσιάζοντας νέες έρευνες και στοιχεία που θα ενισχύσουν την υγεία των γυναικών και των βρεφών παγκοσμίως», δήλωσε ο Δρ Anshu Banerjee, Διευθυντής Υγείας Μητέρων, Νεογνών, Παιδιών και Εφήβων και Γήρανση στον ΠΟΥ. «Καθώς οι επιστροφές στην ανθρωπιστική βοήθεια θέτουν σε κίνδυνο μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για εκατομμύρια, θα είναι επίσης μια ευκαιρία να ενισχυθεί η υποστήριξη και η συνεργασία για την παγκόσμια υγεία – και να δοθεί ελπίδα σε όσους χρειάζονται επειγόντως σωτήρια φροντίδα».
Βοηθώντας κάθε γυναίκα και μωρό να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, σχεδόν 300.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω εγκυμοσύνης ή τοκετού κάθε χρόνο. περισσότερα από 2 εκατομμύρια μωρά πεθαίνουν τον πρώτο μήνα της ζωής τους και περίπου 2 εκατομμύρια περισσότερα γεννιούνται νεκρά. Αυτός είναι περίπου 1 θάνατος που μπορεί να προληφθεί κάθε 7 δευτερόλεπτα – απώλειες που φέρνουν τεράστια θλίψη και στενοχώρια σε εκατομμύρια οικογένειες σε όλο τον κόσμο.
Ενώ οι θάνατοι μητέρων και νεογνών συμβαίνουν σε όλες τις περιοχές, η συντριπτική πλειοψηφία είναι στις φτωχότερες χώρες και σε εκείνες που αντιμετωπίζουν συγκρούσεις και άλλες κρίσεις. Όταν οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης κλείνουν, οι εγκαταστάσεις δέχονται επίθεση, οι διαδρομές πρόσβασης απορρίπτονται ή οι προμήθειες διακόπτονται, οι έγκυες γυναίκες και τα μωρά – που χρειάζονται τακτική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας – αντιμετωπίζουν σοβαρούς, συχνά απειλητικούς για τη ζωή τους κινδύνους.
Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, 4 στις 5 χώρες βρίσκονται εκτός τροχιάς για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τη βελτίωση της μητρικής επιβίωσης έως το 2030. 1 στους 3 δεν θα επιτύχει τους στόχους για τη μείωση των θανάτων νεογνών. Οι τρέχοντες περιορισμοί χρηματοδότησης θα μπορούσαν να θέσουν περαιτέρω σε κίνδυνο την πρόοδο, καθώς πολλά προγράμματα που παρέχουν κρίσιμες υπηρεσίες υγείας έχουν σταματήσει παράλληλα με σημαντική ιατρική έρευνα που επικεντρώνεται σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και παιδιά.
Η φετινή εκστρατεία, η οποία θα διαρκέσει έως το 2026, θα παροτρύνει τις κυβερνήσεις, τους δωρητές και την κοινότητα της υγείας να επενδύσουν σε αποδεδειγμένες παρεμβάσεις υψηλού αντίκτυπου, ως μέρος των προσπαθειών για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της περίθαλψης. Αυτές περιλαμβάνουν υπηρεσίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη για την ανίχνευση επιπλοκών και τη σωτήρια επείγουσα μαιευτική – σημειώνοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων μητέρων και νεογνών συμβαίνει κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά τη γέννηση – καθώς και ειδική φροντίδα για μικρά και πρόωρα μωρά. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με την προωρότητα είναι πλέον η κύρια αιτία θανάτου παιδιών κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.
Ο ΠΟΥ θα τονίσει επίσης την εξελισσόμενη ανάγκη για συστήματα υγείας να αντιμετωπίζουν τα πολλά υποκείμενα ζητήματα υγείας που επηρεάζουν την υγεία της μητέρας και του νεογνού. Αυτές περιλαμβάνουν όχι μόνο άμεσες μαιευτικές επιπλοκές, αλλά και καταστάσεις ψυχικής υγείας, υποσιτισμό (συμπεριλαμβανομένου του υποσιτισμού και του υπερσιτισμού καθώς και των διατροφικών ελλείψεων) και την αυξανόμενη επιβάρυνση των μη μεταδοτικών ασθενειών.
Ακούγοντας τις γυναίκες και υποστηρίζοντας οικογένειες
Πέρα από τις ενέργειες για τη διάσωση ζωών, η εκστρατεία θα προτρέψει την αυξημένη παγκόσμια προσοχή στη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία των γυναικών. Αυτό περιλαμβάνει την υπεράσπιση νόμων και πολιτικών που προστατεύουν την υγεία και τα δικαιώματά τους, όπως άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών και άλλες κρίσιμες προστασίες απασχόλησης, καθώς και πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού.
«Δεν αρκεί οι γυναίκες να επιβιώνουν από τον τοκετό, πρέπει επίσης να μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή τους με καλή υγεία», δήλωσε η Δρ Πασκάλε Αλλότεϊ, Διευθύντρια για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία και Έρευνα στον ΠΟΥ. «Οι γυναίκες και τα κορίτσια παντού χρειάζονται πρόσβαση σε παρόχους υγείας που ακούν τις ανησυχίες τους και ικανοποιούν τις ανάγκες τους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι μπορούν να προγραμματίσουν τη γονιμότητά τους, να αναλάβουν το μέλλον τους και να προστατεύσουν την υγεία τους».
Απαιτούνται επίσης προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων κινδύνων της κλιματικής αλλαγής για τις έγκυες γυναίκες και τα νεογνά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων θερμοκρασιών και πρόωρων τοκετών, θνησιγένειας, υπέρτασης και διαβήτη κύησης, καθώς και της βρεφικής θνησιμότητας.
Επένδυση, όχι κόστος
Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, κάθε 1 δολάριο ΗΠΑ που επενδύεται στην υγεία της μητέρας και των νεογνών εκτιμάται ότι αποφέρει περίπου 9 έως 20 δολάρια ΗΠΑ σε αντάλλαγμα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δαπάνες για την υγεία της μητέρας και των νεογνών οδηγούν σε οικονομική ανάπτυξη και σε πιο ευτυχισμένες, πιο υγιείς κοινωνίες.
Σε όλο τον κόσμο, ο ΠΟΥ υποστηρίζει βασικά προγράμματα για την υγεία της μητέρας και των νεογνών, μεταξύ των οποίων:
Εντατική υποστήριξη σε 55 χώρες μέσω της πρωτοβουλίας Every Woman Every Newborn Everywhere, η οποία εργάζεται για την επέκταση της πρόσβασης σε σωστικές μονάδες επείγουσας μαιευτικής και φροντίδας νεογνών, στον οικογενειακό προγραμματισμό και σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες.
Οδηγίες που σχετίζονται με διάφορες πτυχές της υγείας της μητέρας και του νεογνού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της μεταγεννητικής περιόδου. Νέες συστάσεις θα δημοσιευτούν αργότερα αυτό το έτος για να βοηθήσουν τους κλινικούς γιατρούς να διαχειριστούν την αιμορραγία μετά τον τοκετό, μια από τις κύριες αιτίες μητρικών θανάτων παγκοσμίως και μη μεταδοτικών ασθενειών στην εγκυμοσύνη.
Έρευνα για τη βελτίωση των επιλογών κλινικής περίθαλψης για έγκυες γυναίκες και νεογνά, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια επιδημιών, όταν είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι οι πληθυσμοί υψηλού κινδύνου δεν θα μείνουν πίσω.
Διασφάλιση της μητρότητας και της φροντίδας των νεογνών κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως κινητές κλινικές και σταθμοί υγείας στη Συρία και το Σουδάν, όπου εκατομμύρια γυναίκες και μωρά θα έχασαν διαφορετικά ιατρικούς ελέγχους, εμβολιασμούς και θεραπείες που σώζουν ζωές.
Υποστήριξη των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που παρέχουν ουσιαστική φροντίδα σε έγκυες γυναίκες και μωρά, όπως προσπάθειες ενίσχυσης του ζωτικού ρόλου των μαιών στα συστήματα υγείας μέσω εκπαίδευσης, διαπίστευσης και σχετικής καθοδήγησης.
Συμμετέχετε