Παιδίατρος: “Η Όμικρον συνδυαστικά με άλλες λοιμώξεις θα οδηγήσει πολλά παιδιά στα νοσοκομεία “

Παιδίατρος: "Θερίζει" η γαστρεντερίτιδα - Τι να προσέξετε και πώς να ανακουφίσετε το παιδί

Με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία αυξήθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά καθώς η μετάλλαξη Όμικρον κάνει σαρωτικό το πέρασμά της και στις μικρές ηλικίες.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 36.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την εβδομάδα αναφοράς 10 Ιανουαρίου – 16 Ιανουαρίου 2022, ότι το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 36.300, αποτελώντας το 25% των κρουσμάτων, ποσοστό που αυξάνεται κατά 39% από την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς.

Αυξάνονται καθημερινά οι νοσηλείες παιδιών

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον ιό αναφέρθηκε εκτενώς στη νόσηση των παιδιών από Όμικρον. Όπως δήλωσε “Αναφορικά με την βαρύτητα της νόσου από την παραλλαγή «Όμικρον» στα παιδιά, πρόσφατα δημοσιεύτηκαν δεδομένα για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών που νόσησαν από παραλλαγή «Όμικρον» στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι και στα παιδιά η μόλυνση από την παραλλαγή «Όμικρον» συνοδεύεται από μια ηπιότερη νόσο, με 30% μικρότερη πιθανότητα να προσέλθουν τα παιδιά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, 67% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο και 60 έως 70% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στη ΜΕΘ σε σύγκριση με την νόσο από μετάλλαξη Δ.

Επίσης, τα δεδομένα από την χώρα μας δείχνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται καθημερινά εμφανίζει μια πολύ μικρή αύξηση και παραμένει σταθερά περίπου στο 2% του συνόλου των νοσηλευόμενων ασθενών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και παρατηρείται μια μικρή αύξηση των εισαγωγών, η διάρκεια νοσηλείας μειώθηκε λόγω της ηπιότερης κλινικής εικόνας που συνοδεύει την παραλλαγή «Όμικρον»

Παιδίατρος: "Αυτά είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν νοσήσετε οικογενειακώς"

Ο παιδίατρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς για την νόσηση των παιδιών

Με ανάρτησή του ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας κρούει το καμπανάκι του κινδύνου στους γονείς για τη νόσηση των παιδιών από την παραλλαγή Όμικρον και επισημαίνει πως το όπλο για να θωρακιστεί η υγεία τους είναι ο εμβολιασμός. Αξίζει να δώσουμε προσοχή στα όσα συμβουλεύει:

Επειδή βλέπω πανικό, μα μεγάλο πανικό από την επανέναρξη των σχολείων θα θέσω εδ ώ τις παρατηρήσεις μου, τους προβληματισμούς μου αλλά και τις θέσεις μου για τους επόμενους μήνες.

Έχω ήδη εμπειρία αρκετών μηνών και θα έλεγα εκατοντάδων παιδιών με ή χωρίς κορονοϊό και έχω να δηλώσω απροκάλυπτα το εξής.

Ο κορωνοϊός στα παιδιά το τελευταίο έτος και με ανοικτά τα σχολεία ήταν το μικρότερο πρόβλημα τους όσον αφορά τις ιογενεις λοιμώξεις

Προσοχή στις ιώσεις και τη συννοσηρότητα

Ενθαρρυντικά φαίνεται ότι είναι τα νέα για την υγεία του 4χρονου κοριτσιού, το οποίο διαγνώστηκε με μυοκαρδίτιδα και νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό

Πιστέψτε με, ΑΛΛΕΣ ΙΏΣΕΙΣ , όπως ένα τεράστιο κύμα βρογχιτιδας που ίσως ήταν παραινφλουέντζα ή αδενοϊός ή Rsv ή κάτι άλλο που δεν έχει σημασία, τα τσάκισε τα παιδιά στέλνοντας και αρκετά βρέφη από αυτά στα νοσοκομεία με βρογχιολίτιδες.

Μα γιατρέ βλέπω τόσες νοσηλειες εδώ, διαγράμματα, ανεβαίνουν παντού, χαμός.
Λοιπόν καλά τα διαγράμματα και δεν τα αμφισβητώ αλλά αν η ερμηνεία τους δεν γίνεται με βάση και την κλινική εμπειρία είναι bad statistics.

  • Πρώτον πάρα πολλά παιδιά που νοσηλεύονται με Covid, δεν νοσηλεύονται ΓΙΑ covid αλλά για άλλες αιτίες και βρέθηκε και covid σε αυτά. Από ό,τι βλέπω στη Νέα Υόρκη είναι 60 – 40. Δηλαδή το 40 % των νοσηλειων με Covid δεν νοσηλεύεται γι αυτό.
  • Δεύτερον η διάγνωση covid με επίσκεψη στα επείγοντα ιδίως σε μικρά παιδιά είναι πιθανότερο να σας βάλει εισαγωγή λόγω φόβου των γιατρών του νοσοκομείου και απροθυμίας των γιατρών έξω να δουν ή να αναλάβουν τα παιδιά αυτά.
  • Τρίτον είναι η εποχή που τα παιδιατρικα νοσοκομεία ΓΕΜΊΖΟΥΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΆ όσο καμία άλλη εποχή. Ρωτήστε τους δασκάλους. Ξέρουν ότι τέλος Γενάρη με τέλος Φλεβάρη από 25 παιδιά έχουν μέσα στην τάξη 5. Και προ covid αυτό γινόταν.
    Δηλαδή γιατρέ τι μας λες τώρα;. Ότι όλα καλά και τρέχουμε στους αγρούς ευτυχισμένοι.

Σε ΚΑΜΊΑ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ. ΑΠΛΆ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΝΙΚΟΣ. Και τα πράγματα να μπουν στην πραγματική τους βάση. Και πάμε τώρα τι πρέπει να κάνετε. Όσοι έχετε παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν, ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕ τα το συντομότερο δυνατό.

ΓΙΑΤΊ :

Η τεράστια μεταδοτικοτητα της Όμικρον, όσο και ήπια μα είναι θα φέρει ένα τεράστιο κύμα νοσηροτητας. Αυτό θα οδηγήσει ταυτόχρονα στα επείγοντα και στους γιατρούς χιλιάδες παιδιά.

Αυτό από μόνο του θα αυξήσει την πιθανότητα να βρεθείτε εισαγωγή ιδίως αν βρεθείτε σε επείγοντα νοσοκομείου μια γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, μία γιατί θα γίνει καμία εξέταση αίματος με ζαβά αποτελέσματα ή μια ακτινογραφία με σκίαση, ή βρεθείτε σε κανένα άπειρο ή φοβικο γιατρό και σας βάλει μέσα.

Και πιστέψτε με αυτήν την εποχή ακόμα και προ Covid δεν θέλετε να είστε εισαγωγή παρά αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Στην τεράστια αυτή νοσηροτητα, μιλάμε για 1,5 εκατομμύριο παιδιά, όσο ήπια και να είναι μια νόσος, ΠΟΥ ΟΝΤΩΣ ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ, σε κάποια θα κληρώσει πολύ σοβαρές παρενέργειες, όπως στο κορίτσι 14 ετών που πέθανε από καρδιακή επιπλοκή του κορονοϊού.

Γιατί σημαντικό να εμβολιαστεί το παιδί για τον covid

Καμπανάκι παιδιάτρου: "Η τεράστια μεταδότικοτητα της Όμικρον θα οδηγήσει πολλά παιδιά στα νοσοκομεία "

Αν έχετε το παιδί σας εμβολιασμένο σχεδόν ΑΠΟΚΛΕΊΕΤΑΙ να δείτε τέτοια επιπλοκή, μειώνετε ακόμα περισσότερο την πιθανότητα νοσηλείας του αλλά και την πιθανότητα να μεταδώσει στον παππού του ή σε εσάς.

Είναι αδιανόητο να εμβολιαζουμε τα παιδιά μας για Ηπατίτιδα Α και ροταϊό πχ με ΜΗΔΈΝ θανάτους και να τα αφήνουμε ανεμβολιαστα εφόσον μας επιτρέπεται για τον κορονοϊό.

Αλλά το ξαναλέω.

Ο κορονοϊός σαν πιθανότητα σοβαρής νοσηροτητας για κάθε παιδί δίπλα μας έως τώρα, ήταν μια από τις ηπιοτερες ιώσεις..

Ωστόσο η ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ των λοιμώξεων και όλοι οι άλλοι παράγοντες θα οδηγήσουν ΠΟΛΛΆ παιδιά σε νοσοκομείο και εντατικές. Και δεν το θέλετε αυτό να σας κληρώσει.

Φορέστε στα παιδιά σας σωστές μάσκες. Καλύτερα ffp2. Ακόμα και εάν κολλήσουν πιθανότατα θα μειώσουν το ιϊκό φορτίο που θα πάρουν.

Και πραγματικά κανένας πανικός

Επαναλαμβάνω. Μέχρι στιγμής για την συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών ο κορονοϊός είναι μια ηπιοτατη ίωση που δυστυχώς όμως σε λίγα θα κληρώσει άσχημη κατάληξη. Η μαζικοτητα της την κάνει τρομακτική, όχι η βαρύτητα της.

Και για να το βάλω στην πραγματική του βάση. Είναι πολύ πιθανότερο το παιδί σας να πέσει θύμα τροχαίου όπως το πηγαίνετε στο σχολείο το πρωί, ιδίως αν το έχετε χωρίς ζώνη, παρά να πεθάνει από κορονοϊό. Βάλτε ζώνες λοιπόν πρώτα και μετά μάσκες. Ψυχραιμία λοιπόν και ευελπιστώ ότι το τέλος της επιδημίας είναι κοντά.

Διαβάστε επίσης:

Τα νεογνά που γεννιούνται από μητέρες με COVID-19 μπορεί να έχουν αυξημένους δείκτες φλεγμονής

“Τιμωρία” για τους εργαζόμενους γονείς η νέα τροπολογία για την άδεια ειδικού σκοπού

20 Ιανουαρίου 1982: Γεννιέται το πρώτο παιδί με εξωσωματική στην Ελλάδα – Η περίπτωση του Κωνσταντίνου Αργυρού

«Λάκης ο κουκλάκης»: Ένα τρυφερό παραμύθι που θα αγαπήσουν τα μικρά παιδιά