Οι εκπαιδευτικοί λένε “όχι” στο πολυνομοσχέδιο
Τράπεζα θεμάτων, αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, αγγλικά στο νηπιαγωγείο, αξιολόγηση εκπαιδευτικών, είναι μερικές μόνο από τις προβληματικές διατάξεις, σύμφωνα με τους διαδηλωτές. Κόκκινο πανί για τους εκπαιδευτικούς παραμένει και η τροπολογία για τη δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης των μαθημάτων λόγω των έκτακτων συνθηκών.
Βασικά τους αιτήματα είναι:
· Να αποσυρθεί και να μη ψηφιστεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο
· Να καταργηθεί η τροπολογία-ντροπή για τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος με κάμερες
· Να αυξηθεί η χρηματοδότηση της Δημόσιας εκπαίδευσης από τον Κρατικό προϋπολογισμό
· Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
Αύριο τελικά η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τελικά αύριο το μεσημέρι με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ «επί της αρχής» του νομοσχεδίου, αλλά και επί ορισμένων άρθρων (διαγωγή, τράπεζα θεμάτων, ανάδειξη πρυτανικών αρχών, εισαγωγή ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές, διαδικασία ίδρυσης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών). Υπενθυμίζεται πως κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25.
Αυτές είναι οι αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο
- Επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων για τους μαθητές Λυκείου με στόχο να συμβάλλει στον καλύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Η εισαγωγή της προβλέπεται να είναι σταδιακή (αφορά τους μαθητές που εισέρχονται από το επόμενο σχολικό έτος στην Α’ Λυκείου)
- Αυξάνονται τα μαθήματα που θα εξετάζονται για τις προαγωγικές εξετάσεις στο Γυμνάσιο από τέσσερα που είναι σήμερα σε επτά ενώ για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη θα απαιτείται ο βαθμός 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στο μέσο όρο μέχρι 4 μαθήματα κάτω από τη βάση. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξάγονται τον Σεπτέμβριο.
- Αυξάνονται κατά ένα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα στη Β’ και Γ’ Λυκείου, οι μαθητές προάγονται/απολύονται εφόσον έχουν γενικό μέσο όρο τουλάχιστον 10 αντί για 9,5 που ισχύει μέχρι σήμερα, οι μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης στη Γ’ Λυκείου θα παρακολουθήσουν υποχρεωτικά και μαθηματικά, και οι θετικής κατεύθυνσης θα παρακολουθήσουν ιστορία (λογική «κόντρα» μαθήματος),
Τι αλλάζει στο Νηπιαγωγείο
Εισάγεται πιλοτικά στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου η ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Ξεκινούν Εργαστήρια Δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες
Εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές στο υποχρεωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από το επόμενο σχολικό έτος (2020-2021). Στόχος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να ενισχυθεί η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης (από κοινού «δεξιότητες του 21ου αιώνα») στους μαθητές, όπως και η βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση. Τα εργαστήρια οργανώνονται σε 4 θεματικούς κύκλους (Ευ ζην, Περιβάλλον, Κοινωνική Ενσυναίσθηση και Ευθύνη, Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία) και περιλαμβάνουν διάφορες επιμέρους θεματικές (ανά ηλικία), όπως π.χ. εθελοντισμός, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, οικολογική συνείδηση, πρόληψη από εξαρτήσεις, επιχειρηματικότητα, πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές, αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα, ρομποτική, νέες τεχνολογίες κ.α.
Επανέρχεται η διαγωγή και οι αποβολές πολλών ημερών
Προβλέπεται και η επαναφορά της διαγωγής στους τίτλους σπουδών καθώς και οι αποβολές 3, 4 και 5 ημερών που μέχρι τώρα είχαν περιοριστεί σε αποβολές έως 2 ημερών.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και την αιτιολογική έκθεση ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ