Πέτσας: Aνοίγουν τα βιβλιοπωλεία – Τι αλλάζει στην απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ

Τα μέτρα που θα ισχύσουν ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων καθώς και το ποια καταστήματα θα ανοίξουν παρουσιάζονται στο πλαίσιο της ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Πότε ανοίγουν τα βιβλιοπωλεία

Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα βιβλιοπωλεία με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. και το κοινό μπορεί να πηγαίνει να κάνει τις αγορές του στέλνοντας sms στο 13033 με την επιλογή 2.

Τι ισχύει για την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους,  θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Η λειτουργία των Εκκλησιών

Ανοίγουν οι εκκλησίες ανήμερα τα Χριστούγεννα και τα Φώτα με 9 άτομα στις εκκλησίες και 25 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς.

Ο  αγιασμός των υδάτων ανήμερα των Φώτων θα γίνει εντός των Εκκλησιών.

Με click away η λειτουργία του λιανεμπορίου

Θα επιτραπεί η λιανική πώληση μόνο με click away. Δηλαδή η προαγορά, η παραλαβή από εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away  από τις 14 Δεκεμβρίου νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή. Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί οι ταχυμεταφορές έχουν φτάσει στα όρια της λειτουργίας τους.  “Αν παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού τόνισε, θα πάρουμε πίσω αυτή την λειτουργία” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Πώς θα λειτουργεί το click away

O πελάτης κάνει παραγγελία είτε μέσω του e-shop και πληρωμή μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών είτε μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμής μέσω του συστήματος POS έξω από το κατάστημα. O πελάτης για τη μετακίνησή του πρέπει να έχει στην κατοχή του είτε μήνυμα sms είτε ηλεκτρονική απόδειξη. Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να παραλάβει την παραγγελία.

Το click away μπορεί να λειτουργήσει μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν εξωτερική είσοδο στο δρόμο.