Γώγος: “Δεν είναι δεδομένο ότι ανοίγουν τα Δημοτικά στις 7 Ιανουαρίου”

Το άνοιγμα των σχολείων συνεχίζει να αποτελεί “γρίφο” για τους Ειδικούς καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δείχνουν μείωση των κρουσμάτων ούτε καταγράφονται μείωση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων αποφάσισε να μην επαναλειτουργήσει καμία εκπαιδευτική βαθμίδα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Με σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΙ, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 7 Ιανουαρίου άφησε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος «Με το παραμικρό μπορούμε να έχουμε τρίτη επιδείνωση» προειδοποίησε.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία» τόνισε μεταξύ άλλων.

Παπαευαγγέλου: “Εισηγούμαστε άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα”

Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της νόσου είχε αναφερθεί στην απόφαση να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και να ανοίξουν αμέσως μετά ήτοι την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:

«Το σημαντικότερο κριτήριο για άρση των μέτρων είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ και η εικόνα δεν βελτιώθηκε. Οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας εντός και εκτός σχολικών μονάδων θα επιβαρύνει το ιικό φορτίο. Επιπρόσθετα αμφισβητήθηκε το όφελος γιατί θα υπήρχαν μόλις επτά ημέρες μέχρι να κλείσουν εν νέου τα σχολεία. Η θέση της επιτροπής δεν άλλαξε: Η εκπαίδευση αποτελεί βασική προτεραιότητα σε εμάς. Αν και η τηλεκπαίδευση λειτουργεί πολύ καλά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική εκπαίδευση. Υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται διασπορά εντός σχολικών μονάδων και εισηγούμαστε άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.