“Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη διαφορετικότητα;” Η ειδικός απαντά

«Η τετράχρονη κόρη μου είδε πρόσφατα παιδί με κάποιο σύνδρομο σε έναν παιδότοπο. Από τότε μου λέει ότι την τρομάζει και δεν θέλει να ξαναπάμε σ’ αυτόν τον παιδότοπο. Πώς της μιλώ για την διαφορετικότητα; Θα ήταν σωστό να της δείξω φωτογραφίες και με άλλα παιδιά διαφορετικά;».

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Μιλώντας στα παιδί για την αναπηρία είναι σημαντικό να μιλήσουμε για την διαφορετικότητα. Μέσα από απλά παραδείγματα της καθημερινότητας μπορεί να αντιληφθεί το παιδί, ότι οι διαφορές είναι μέσα στην ζωή. Να αναλογιστεί τους φίλους του, να εντοπίσει ότι κανένας δεν είναι όμοιος με τον άλλον. Να αναλογιστεί ότι υπάρχουν τόσο οι ικανότητες όσο και οι αδυναμίες. Επίσης, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να καταλάβει, ότι δεν είναι τελείως διαφορετικό από ένα άτομο με αναπηρία ζητώντας του να εντοπίσει τα κοινά στοιχεία που υπάρχουν μεταξύ τους π.χ. στις καθημερινές δραστηριότητες, στα παιχνίδια, στη διασκέδαση (βόλτες, μουσική, τηλεοπτικά προγράμματα κ.α.).

Είναι σημαντικό να μιλήσουμε στο παιδί για τα συναισθήματα. Να αναγνωρίσουμε τυχόν αμηχανία, θυμό, λύπη όταν έρχεται αντιμέτωπο με άτομα με αναπηρία. Μέσα από την συζήτηση τα παιδιά εξοικειώνονται με τις ανησυχίες τους και τους φόβους τους. Μέσα από ανάγνωση παραμυθιών που μιλούν για αναπηρία (όπως “Δεν είμαι τόσο αλλιώτικος από τους άλλους”, “Είμαι ξεχωριστή” , “Ερυθρούλης, το κόκκινο αστέρι”) το παιδί – μέσα από τις εικόνες και την αφήγηση – έρχεται σε επαφή με την διαφορετικότητα, την αναπηρία και αποκτά έτσι «τροφή» για σκέψη, συζήτηση και προβληματισμό.

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com