Δευτέρα 20 Ιανουαρίου
Κόκορας κοκκινιστός με χοντρά μακαρόνια

Πρόταση για το οικογενειακό τραπέζι της Κυριακής: Κόκορας κοκκινιστός με χοντρά μακαρόνια

Όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας – ό,τι καλύτερο για το Κυριακάτικο τραπέζι.

Συνταγή για κόκκορα κοκκινιστό χωριάτικο, με χοντρά μακαρόνια, όπως τον έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, εύκολα και γρήγορα, αναλυτικά και με όλα τα μυστικά για σίγουρη επιτυχία.

Κόκορας κοκκινιστός με χοντρά μακαρόνια

Υλικά

  • 1 κόκκορα χωριάτικο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 1 κρασοπότηρο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
  • ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα
  • ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 500 γραμ. μακαρόνια Ν°5
  • 2 κουτ. σούπας φυτίνη
  • μυζήθρα τριμμένη

Για τη μαρινάδα

  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κρασοπότηρο κρασί
  • ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού κάρυ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Από βραδύς, πλένουμε καλά τον κόκορα, τον καθαρίζουμε, τον κόβουμε κομμάτια και τον βάζουμε σ᾿ ένα μπολ. (Αναλυτικές οδηγίες εδώ: Πως τεμαχίζουμε το κοτόπουλο).

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, και τον περιχύνουμε μ᾿ αυτή.
Τον σκεπάζουμε, τον βάζουμε στο ψυγείο και τον αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί.
Την επομένη, πλένουμε τον κόκκορα πολύ καλά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε απ’ τη μια μεριά τον κόκκορα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον γυρίζουμε κι απ᾿ την άλλη μεριά, κι όταν τσιγαριστεί καλά, τον σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει καλά τον κόκκορα.

Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου, (ανάλογα με το μέγεθος του πουλερικού), μέχρι να βράσει ο κόκορας και να δέσει η σάλτσα του.
Κατά τη διάρκεια του βρασίματος ελέγχουμε, κι αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.

Για τα μακαρόνια: Σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με λίγο παγωμένο νερό.

Στην κατσαρόλα που τα βράσαμε, ζεσταίνουμε τη φυτίνη, ρίχνουμε μέσα τα στραγγισμένα μακαρόνια και τ᾿ ανακατεύουμε καλά.

Τα σερβίρουμε ζεστά, βάζουμε τον κόκορα από πάνω, μπόλικη σάλτσα και μπόλικη τριμμένη μυζήθρα.

— Ένα καλό σπιτικό κρασί, είναι εντελώς απαραίτητο.

— Καλού – κακού, βάζουμε και μια πετσετούλα μπροστά μας και απολαμβάνουμε αργά – αργά.

— Το πουλερικά που είναι ελευθέρας βοσκής, χρειάζονται περισσότερη ώρα βράσιμο.

Πηγή συνταγής: aghta-giagias.blogspot.com/

Διαβάστε επίσης:

Λεμονάτο κοτόπουλο

Τορτελίνια με σάλτσα ντομάτας και μανιτάρια

Σπαγγέτι με μελιτζάνες και σάλτσα ελιάς

Ροή Ειδήσεων