Σάλος με την αναφορά “μπάτσος” σε σχολικό βιβλίο – Πώς θα το χειριστεί το Υπουργείο Παιδείας

Σάλος με την αναφορά "μπάτσος" σε σχολικό βιβλίο - Πώς θα το χειριστεί το Υπουργείο Παιδείας

Σάλος έχει προκληθεί με την αναφορά της λέξης “μπάτσος” που περιέχεται στο σχολικό βιβλίο της Νοελληνικής Γλώσσας της Γ Γυμνασίου σε απόσπασμα που  φιλοξενείται από κείμενο του Βασίλη Αλεξάκη που υπάρχει στο βιβλίο “Οι ξένες λέξεις” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εξάντας.

Η αναφορά της λέξης “μπάτσος” έχει εξοργίσει τους Αστυνομικούς και με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) ενημερώνει ότι ήδη έχει καταγγείλει το περιστατικό στο αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι αστυνομικοί “Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να «παίζει» με τις ευαισθησίες και την αξιοπρέπεια ατομικά των συναδέλφων μας και συνολικά της αστυνομικής οικογένειας. Ο ρόλος και η προσφορά τους είναι αδιαμφισβήτητα κεκτημένα των ιδίων, αναγνωρίζονται από την ελληνική κοινωνία και αυτό πρέπει να είναι και το βασικό πρόταγμα κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται και δεν το υπηρετεί, προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στον τόπο μας γενικότερα».

Το επίμαχο απόσπασμα

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων

«Την άμεση παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας προκάλεσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ευρυτανίας η οποία με σχετικό έγγραφό της (αρ. πρωτ. 300/8/5) κατήγγειλε ότι σε βιβλίο της Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ’ Γυμνασίου που έχει την έγκριση του Υπουργείου και διδάσκεται κανονικά, υπάρχει σχετικό «λογοτεχνικό» απόσπασμα με τον γνωστό απαξιωτικό και προσβλητικό για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα Αστυνομικό, χαρακτηρισμό!

Η Ομοσπονδία διαβίβασε το έγγραφο-καταγγελία στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη ΚΕΡΑΜΕΩΣ, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας, αλλά και το αίτημά μας να προβεί στις ενδεικνυόμενες ενέργειες ώστε το κατάπτυστου περιεχομένου βιβλίο, να αποσυρθεί και να καταδικαστεί ως απαράδεκτο.

Η παρέμβαση της Νίκης Κεραμέως

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία της κας Υπουργού με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, κατά την οποία ενημερωθήκαμε ότι η Υπουργός συμμερίστηκε την εύλογη διαμαρτυρία μας.

Μας διαβεβαίωσε επίσης ότι το συγκεκριμένο βιβλίο, που αποτελεί παλαιότερη και όχι νέα έκδοση, θα διορθωθεί στο συγκεκριμένο κεφάλαιο, ώστε να μην δημιουργεί παρανοήσεις ή να αφήνει σκιές στο αστυνομικό μας λειτούργημα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι άξιον απορίας πώς είναι δυνατόν να αναπαράγονται από τη δημόσια εκπαίδευση επιζήμια, διχαστικά στερεότυπα, όταν το αρμόδιο Υπουργείο θα έπρεπε να είναι ο θεματοφύλακας αρχών και αξιών και να λαμβάνει υπόψη του ότι το συγκεκριμένο μάθημα αφορά ευαίσθητες, ηλικιακά, ομάδες της μαθητικής κοινότητας.

Ως Ομοσπονδία δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να «παίζει» με τις ευαισθησίες και την αξιοπρέπεια ατομικά των συναδέλφων μας και συνολικά της αστυνομικής οικογένειας. Ο ρόλος και η προσφορά τους είναι αδιαμφισβήτητα κεκτημένα των ιδίων, αναγνωρίζονται από την ελληνική κοινωνία και αυτό πρέπει να είναι και το βασικό πρόταγμα κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται και δεν το υπηρετεί, προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και στον τόπο μας γενικότερα».

Διαβάστε επίσης:

Πανικός στην Γλυφάδα: Μαθήτρια κατήγγειλε πως άγνωστος πήγε να την αρπάξει ενώ γύριζε από το σχολείο

Η 10χρονη που ήθελε να γίνει μπαλαρίνα αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεξε το bullying

Θεσσαλονίκη: Όλη η αλήθεια για την υπόθεση βασανισμού 5χρονου από την οικογένεια του “επειδή ήταν άτακτος”