Σαρηγιάννης: “Με 800 κρούσματα δεν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία – Καλύτερα το Φλεβάρη”

Όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής στο ΑΠΘ, κ. Δ. Σρηγιάννης, το ιικό φορτίο στα λύματα δείχνει ότι γύρω στις 7 Γενάρη, τα κρούσματα θα έχουν πέσει πλέον κατά μέσο όρο στα 800 την ημέρα, γεγονός που θα είναι από μόνο του απαγορευτικό για το άνοιγμα των σχολείων.

Βασικός λόγος που οι επιστήμονες είναι τρομοκρατημένοι μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο είναι η κινητικότητα των γονιών προς και από το σχολείο.

Σχετικά άρθρα: Πιθανό άνοιγμα των σχολείων σε 2 κύματα – Πότε θα ξέρουμε με βεβαιότητα για την επιστροφή των μαθητών

Δεδομένου όμως ότι πλέον είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό για την καλή ψυχική κατάσταση των παιδιών να επιστρέψουν στα σχολεία τους, πρέπει να δοθούν άλλες λύσεις σε αυτό το πρόβλημα, που μάλιστα δεν προέρχεται άμεσα από τα παιδιά.

Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με τρόπο ώστε να μην υπάρξει μετάδοση του ιού. Να βρεθεί τρόπος ώστε να περιοριστεί η κινητικότητα των γονιών. Να γίνουν δωρεές ώστε να μπουν στις τάξεις και στα σχολικά λεωφορεία που μεταφέρουν τα παιδιά συστήματα καθαρισμού και φίλτρανσης του αέρα, να μένουν ανοιχτά τα παράθυρα κ.ά.

Λύσεις μπορούν να βρεθούν, κατέληξε ο καθηγητής, οι οποίες μάλιστα δεν θα είναι παροδικές, αλλά θα αποτελέσουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Το πιο επικίνδυνο δίμηνο του έτους για την πανδημία είναι ο Ιανούαριος και ο Φεβρουάριος, οπότε το να συζητάμε μόνο για τις ημερομηνίες δεν έχει νόημα, είναι σαν να παίζουμε παρτίδα πόκερ.