Σκιάθος: Δόκιμος αστυφύλακας έσωσε ανήλικη που υπέστη πνιγμονή – Η σωτήρια λαβή

Σκιάθος: Δόκιμος αστυφύλακας έσωσε ανήλικη που υπέστη πνιγμονή - Η σωτήρια λαβή

Ο δόκιμος αστυφύλακας Σπύρος Πουλιανίτης έγινε το πρόσωπο της ημέρας στη Σκιάθο καθώς πριν λίγες έσωσε μια ανήλικη κοπέλα που ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο, υπέστη πνιγμονή.

Ο ήρωας δόκιμος αστυφύλακας έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις πρώτων βοηθειών, έσπευσε να βοηθήσει την ανήλικη τουρίστρια και με λαβή Heimlich κατάφερε να επαναφέρει την αναπνοή της σε φυσιολογικά επίπεδα πριν αποβεί μοιραίο για τη ζωή της.  Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας συνεχάρη το μέλος της και με σχετική ανακοίνωση εξηγεί πώς συνέβη το περιστατικό.

Πώς συνέβη το περιστατικό

“Στις 17 Ιουλίου του 2021 και ώρα 13.00, στον Διεθνή Αερολιμένα της Σκιάθου “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης” και κατά την είσοδο του στο αεροδρόμιο για την εκτέλεση της υπηρεσίας, αντιλήφθηκε μια ανήλικη κοπέλα, επιβάτη για πτήση του εξωτερικού, να υφίσταται πνιγμονή. Αμέσως, την προσέγγισε και με ψυχραιμία, χρησιμοποιώντας την λαβή Heimlich κατάφερε να επαναφέρει την αναπνοή της σε κανονική κατάσταση και να την γλυτώσει από τα χειρότερα. Η πράξη αυτή έγινε μπροστά στα μάτια εκατοντάδων επιβατών του Αεροδρομίου. Με την ενέργειά του, επέδειξε επαγγελματισμό και Υπηρεσιακή Συνείδηση του Καθήκοντος διαφημίζοντας την Ελλάδα με το καλύτερο τρόπο στο εξωτερικό. Μπράβο Σπύρο, μας έκανες υπερήφανους.”

Η σωτήρια λαβή Heimlich όταν κάποιος πνίγεται

Πρόκειται για ένα χειρισμό που σκέφτηκε ο Henry Heimlich, ένας Αμερικανός θωρακοχειρουργός που, αφού έμαθε πως εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό από ξένο σώμα, σκέφτηκε έναν τρόπο για να χρησιμοποιήσει τον αέρα που είναι παγιδευμένος στους πνεύμονες και να απομακρύνει το αντικείμενο που φράζει τον αεραγωγό του θύματος.

Αρκούν μόλις 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη, οπότε κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.

Σήκωσέ τον άνθρωπο όρθιο και έλα πίσω του, με τα πόδια σου καλά ανοιγμένα για να είσαι σταθερή. Αυτό θα σου επιτρέψει να τον πιάσεις και να τον ακουμπήσεις μαλακά κάτω αν χάσει τις αισθήσεις του.

Κύκλωσε τα χέρια σου γύρω από το στομάχι του. Σφίξε σε γροθιά το «καλό» σου χέρι, με τον αντίχειρά σου να δείχνει προς τα μέσα, προς το στομάχι του, και τοποθέτησε τη γροθιά σου ακριβώς πάνω από τον αφαλό και κάτω από το θώρακα. Τύλιξε το άλλο σου χέρι σφιχτά γύρω από τη γροθιά σου.

Σφίξε με τα χέρια σου προς τα μέσα και προς τα επάνω γρήγορα και χρησιμοποιώντας φόρα – σχεδόν σαν να προσπαθούσες να τον σηκώσεις στον αέρα.

Επανάλαβε αρκετές φορές γρήγορα αυτή την πίεση στο στομάχι μέχρι το ξένο σώμα να ξεκολλήσει και να αποβληθεί. Χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική αλλά με ελαφρώς λιγότερη‼️ δύναμη στα παιδιά.

Η λαβή απαγορεύεται σε βρέφη και παιδιά κάτω του ενός έτους αλλά και σε γυναίκες προχωρημένης εγκυμοσύνης‼️

Διαβάστε επίσης:

Έκκληση για αίμα και αιμοπετάλια για την 4χρονη δίνει μάχη με την λευχαιμία

Η απώλεια του 14χρονου Άγγελου έχει “λυγίσει” τη Μάγδα Τσέγκου – Συγκλονίζει η νέα της ανάρτηση

Pfizer και Moderna ξεκινούν τις κλινικές δοκιμές εμβολίων για τα παιδιά 5-11 ετών