Σουηδία: Οι μαθητές θα διδάσκονται προγραμματισμό από την Α’ Δημοτικού

Η κυβέρνηση της Σουηδίας καινοτομεί στον τομέα της εκπαίδευσης με την εισαγωγή μιας νέας, βελτιωμένης ψηφιακής πτυχής στο πρόγραμμα σπουδών, με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την τεχνολογία από μικρή ηλικία.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά από την Α’ Δημοτικού θα μαθαίνουν προγραμματισμό, ενώ θα κάνουν και ειδικό μάθημα ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διαχωρίζουν τις αξιόπιστες από τις αναξιόπιστες πηγές ειδήσεων στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας, Γκουστάβ Φρίντολιν, η πρωτοβουλία έχει στόχο την έκθεση των παιδιών στην τεχνολογία από μικρή ηλικία: «Αυτό σημαίνει ότι η Σουηδία προσεγγίζει το θέμα όπως θα έπρεπε. Η Σουηδία θα πρέπει να είναι μια χώρα, όπου κάθε παιδί στο σχολείο θα είναι προετοιμασμένο για την επαγγελματική του σταδιοδρομία και η εκπαίδευση στον προγραμματισμό θα πρέπει να ξεκινά από νωρίς».

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι δεξιότητες που θα αποκτούν τα παιδιά θα είναι χρήσιμες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, τόσο στον προγραμματισμό όσο και σε άλλα επαγγέλματα, καθώς όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας απαιτούν πλέον γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα σπουδών αναμένεται να ισχύσουν από τον Ιούλιο του 2018.