Σάββατο 22 Μαρτίου

Συναγερμός για επικίνδυνο τυρί – Πωλείται και στην Ελλάδα

Το συγκεκριμένο τυρί μπορεί να προκαλέσει αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο και νεφρική ανεπάρκεια και διατίθεται σε 45 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα.

Ένας νέος διατροφικός κίνδυνος έχει σημάνει συναγερμό παγκοσμίως, καθώς ένα επικίνδυνο τυρί έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε καταναλωτές. Όπως αναφέρει το cibum.gr χθες το βράδυ, η Ελλάδα προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών όπου διακινείται το συγκεκριμένο προϊόν, έναν μήνα μετά την αρχική ευρωπαϊκή ειδοποίηση.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για τρόφιμα (RASFF), το εν λόγω τυρί πωλείται σε 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Αυστρίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, του Μονακό, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Βιετνάμ, της Ανδόρας, του Καμερούν, της Χιλής, του Κονγκό, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Αιθιοπίας, του Χονγκ Κονγκ, της Ινδονησίας, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυρίκιου, του Μαρόκου, της Νέας Καληδονίας, της Σιγκαπούρης, της Ταϊβάν και άλλων.

Πολλές χώρες και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ήδη προχωρήσει σε σχετικές προειδοποιήσεις και ανακλήσεις προϊόντων. Ακόμη και χώρες που αντέδρασαν άμεσα, όπως η Γαλλία, έχουν διευρύνει τους ελέγχους και τις αποσύρσεις, επεκτείνοντας τις ειδοποιήσεις και σε άλλα τυριά. Είναι αξιοσημείωτο ότι η αρχική ευρωπαϊκή προειδοποίηση αφορούσε 11 χώρες, ενώ τώρα ο αριθμός έχει αυξηθεί στις 45.

Το επικίνδυνο τυρί και οι επιπτώσεις στην υγεία

Έρευνες της Santé publique France, του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για το E. coli, της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων (DGAL) και της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας (DGS) έχουν συνδέσει το μολυσμένο τυρί με 11 περιστατικά μόλυνσης από το βακτήριο E. coli (STEC), το οποίο παράγει την τοξίνη Shiga. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 9 ανέπτυξαν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), μία σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Το τυρί Morbier, που παράγεται από το γαλλικό τυροκομείο Perrin-Vermot με νωπό, μη παστεριωμένο γάλα, φαίνεται να είναι η πηγή της μόλυνσης. Το συγκεκριμένο τυρί, το οποίο έχει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), πήρε το όνομά του από το χωριό Morbier στην περιοχή Franche-Comté. Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας λαμβάνει προειδοποίηση για μολυσμένο γαλλικό τυρί, καθώς και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε γίνει γνωστό άλλο περιστατικό με τυρί που προκάλεσε 6 περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου.

Οι κίνδυνοι του νωπού γάλακτος

Υπάρχει η διαδεδομένη άποψη ότι το νωπό γάλα και τα προϊόντα του είναι πιο θρεπτικά από τα παστεριωμένα. Ωστόσο, το μη επεξεργασμένο γάλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα, ευθύνεται για τριπλάσιες νοσηλείες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη τροφιμογενή μόλυνση.

Μεταξύ 5% και 10% όσων νοσούν από E. coli ενδέχεται να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS), το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, έντονο κοιλιακό άλγος, ακραία κόπωση, μείωση της συχνότητας ούρησης, ανεξήγητους μώλωπες ή αιμορραγία και ωχρότητα.

Αν και οι περισσότεροι ασθενείς με HUS αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ορισμένοι αντιμετωπίζουν μόνιμες επιπλοκές ή ακόμη και θάνατο. Η κατάσταση αυτή είναι πιο συχνή σε μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών λόγω της ανωριμότητας του ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε ηλικιωμένους ενήλικες και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όπως οι καρκινοπαθείς.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τον Μάρτιο φοράμε στο χέρι μας «μαρτάκι»;

Τι εννοούμε όταν λέμε «αμόλα καλούμπα» ή αυτός «αμολάει αετό»;

Ροή Ειδήσεων