Tα λούτρινα ζωάκια είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό κουκλάκι για τα παιδιά

Τα λούτρινα κουκλάκια είναι από τα παιχνίδια που αγαπούν να κρατούν στην αγκαλιά τους τα παιδιά και γίνονται πάντα η καλύτερη παρέα τους. Αγκαλιάζοντας ένα τέτοιο κουκλάκι, προσφέρει στο παιδιά τη ζεστασιά και την ηρεμία, για να αισθανθεί άνετα.

Μερικές φορές ενώ η μαμά μπορεί να λείπει, το λούτρινο ζωάκι που έχει τις μυρωδιές του σπιτιού είναι πραγματικά μία καλή παρέα για το παιδί. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι, όταν πολλά πιτσιρίκια παίρνουν μαζί το λούτρινό τους στο σχολείο.

Αυτό μπορεί να τα βοηθά να διώχνουν το άγχος του αποχωρισμού από τη μαμά τους, αφού γνωρίζουν, ότι αγκαλιάζοντας ένα οικείο τους παιχνίδι τα κάνει να νιώθουν άνετα. Έρευνες έχουν δείξει, πως η αγκαλιά με το κουκλάκι είναι μία εξαιρετική ανακούφιση από το στρες ενός αγχώδους παιδιού, ενώ μπορεί να βοηθήσει με ποικίλους τρόπους το παιδί.

Κοινωνική επικοινωνία

Όταν έρχεται η ώρα της κοινωνικοποίησης για τα μικρά παιδιά, το παράλληλο παιχνίδι μοιάζει να κυριαρχεί στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Τα μικρότερα παιδιά παίζουν δίπλα σε άλλους φίλους τους, αλλά για το πρώτο λίγο χρονικό διάστημα, δεν τους αρέσει να παίζουν με άλλους, εκτός αν είναι το αγαπημένο τους λούτρινο ζωάκι.

Κατά τη διάρκεια των ετών της διάπλασης του χαρακτήρα, ο πρώτος αληθινός φίλος του παιδιού είναι ένα παιχνίδι, από το οποίο εξαρτώνται για να μοιράσουν τα συναισθήματά τους και να μιλήσουν για τη μέρα τους την ώρα του παιχνιδιού. Μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό για τα μικρούλια να προσεγγίσουν άλλα παιδιάκαι να τους ανοιχτούν, όμως ένα λούτρινο ζωάκι παρέχει την τέλεια ευκαιρία για ασφαλή επικοινωνία και κοινωνικοποίηση.

Το παιχνίδι είναι μία έμπιστη πηγή άνεσης κι έτσι είναι πιο εύκολο να τους «ανοιχτούν». Αφού «κοινωνικοποιηθεί» με το παιχνιδάκι του, ένα παιδί θα μάθει να εμπιστεύεται την ικανότητά του να μιλά και να κάνει παρέα με άλλα παιδιά και σύντομα θα κερδίσει την αυτοπεποίθηση για να το κάνει.

Έμπνευση και επικοινωνία

Ο κόσμος ενός παιδιού είναι γεμάτος φαντασία. Τα παιδιά επινοούν τις καλύτερες, τις πιο περίεργες και τις πιο απίθανες ιστορίες και μπορούν να τις κάνουν πράξη παίζοντας με τα παιχνίδια τους. Οι γονείς και οι φίλοι μπορεί να μην είναι και τόσο επιθυμητοί συμμετέχοντες σε ένα νοητό ταξίδι στο φεγγάρι ή σε ένα 3 ώρο πάρτι με αλλαγές ρούχων, όμως το κουκλάκι του παιδιού είναι ο ιδανικός παρτενέρ για όλο αυτό το διασκεδαστικό πακέτο.

Τα παιδιά γίνονται εξαιρετικά δημιουργικά τις ώρες του παιχνιδιού με το λούτρινό τους και συχνά αναλαμβάνουν ρόλους, όπως να το φροντίζουν, δασκάλου ή γιατρού για αυτά.

Ο κόσμος παίρνει μία διαφορετική μορφή, όταν τα παιδιά έχουν την ικανότητα να ξεφεύγουν από την πραγματικότητα και να αναπτύσσουν πιο δημιουργικά τον φανταστικό τους κόσμο με τα λούτρινα ζωάκια τους. Μέχρι το παιδί σας να τα αποχωριστεί, αναζητώντας ανθρώπινη παρέα, αυτές οι εξερευνητικές περιπέτειες με τα λούτρινα είναι τα συστατικά των στιγμών της παιδικής ηλικίας και των αναμνήσεων. Αυτό το είδος φαντασίας είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού και αυτά τα παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να μαθαίνουν την αίσθηση του πραγματικού κόσμου.

Φροντίδα και υπευθυνότητα

Το αγαπημένο λούτρινο του παιδιού σας παίζει, επίσης, καίριο ρόλο, στην ανάπτυξη της ωριμότητάς του και το διδάσκει για το πώς να είναι στοργικό και υπεύθυνο. Φροντίζοντας ένα αγαπημένο κουκλάκι, το παιδί μαθαίνει πώς να είναι υπεύθυνο για πράγματα στη ζωή, για τα οποία νοιάζονται και έχουν αξία για αυτά. Εάν το παιδί σας δεν θέλει να χάσει το αγαπημένο του παιχνίδι, γρήγορα μαθαίνει να το παίρνει μαζί του πριν φύγει από το σχολείο ή προτού βγει από το αυτοκίνητο και πάντα βρίσκει ευφάνταστους τρόπους για να το μεταφέρει με ασφάλεια.

Η σχέση του παιδιού με τα λούτρινα το διδάσκει να είναι στοργικό και υπεύθυνο για πράγματα στη ζωή, τα οποία πρέπει να προστατεύει.

Πηγή: moms.com