Ζέττα Μακρή: “Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα κλείσουν ξανά τα σχολεία”

«Αν τηρηθούν τα μέτρα θα συνεχιστεί κανονικά η εκπαιδευτική διαδικασία σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά  που άνοιξαν σήμερα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ζέττα Μακρή.

Με αφορμή τη σημερινή επαναλειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η υφυπουργός απάντησε σε μια σειρά ερωτημάτων που απασχολούν τόσο τους γονείς όσο και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Πότε θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ Λυκείου

Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Γ Λυκείου δια ζώσης είναι βασικό καθώς οι μαθητές καλούνται να δώσουν Πανελλήνιες σε λίγους μήνες. Η επιστροφή τους στα θρανία αποτελεί προτεραιότητα όπως δήλωσε χθες η υπουργός Νίκη Κεραμέως ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κα Μακρή αναφέροντας πώς «ίσως μέσα στην εβδομάδα να ξεκαθαρίσει το άνοιγμα της τρίτης λυκείου».

Θετικό το εγχείρημα της τηλεκπαίδευσης

Η κα Μακρή ανέφερε πως «η τηλεκπαίδευση ήταν απαραίτητη και λειτούργησε σωστά».

Θα ξανακλείσουν τα σχολεία αν παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων;

Χαρακτήρισε ως «αστοχία το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις μάσκες στην έναρξης της σχολικής χρονιάς» ενώ ερωτηθείσα για το αν τα σχολεία άνοιξαν για να ξανακλείσουν εκ νέου σε λίγο καιρό – σενάριο που δεν διέψευσε με σημερινές του δηλώσεις ο λοιμωξιολόγος κ. Σύψας– απάντησε ότι “ Ανησυχώ για τυχόν κλείσιμο των σχολείων όπως και οι εκπαιδευτικοί. Σήμερα επισκεφθήκαμε με την υπουργό δυο σχολεία με αφορμή την επαναλειτουργία τους και είδαμε ότι υπάρχει πρόσθετη φροντίδα και έννοια να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας έναντι του ιού. “Δεν μπορώ να προβλέψω αν θα κλείσουν ξανά τα σχολεία φαίνεται όμως ότι η επιτροπή των ειδικών οι οποία εισηγήθηκε το άνοιγμά τους είναι αισιόδοξη και θεωρεί ότι αν τηρηθούν τα μέτρα, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, θα συνεχίσει ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία για την πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης».

Παπαευαγγέλου: “Το πιο ασφαλές μέρος για τα μικρά παιδιά είναι το σχολικό περιβάλλον, εκεί που τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας”

Υπενθυμίζεται ότι η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του ιού στη χώρα την Παρασκευή αναφέρθηκε στο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  λέγοντας τα εξής “Το άνοιγμα των σχολείων είναι προτεραιότητα. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και πρέπει να ανοίξουν πρωτίστως για αναπτυξιακούς και δευτερευόντως για εκπαιδευτικούς λόγους“.
Παράλληλα, η κα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι  «Σθεναρά υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση εντός των σχολείων» και  ανέφερε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία παρατηρήθηκε ενδοοικογενειακή μετάδοση μεγαλύτερη από ότι όταν τα παιδιά ήταν στο σχολείο.