“Τα οικονομικά προβλήματα έχουν φέρουν εντάσεις και γκρίνια στο σπίτι. Ακόμα και τα παιδιά…”

“Τα οικονομικά προβλήματα έχουν φέρουν εντάσεις και γκρίνια στο σπίτι.  Με τον συζύγό μου τσακωνόμαστε αρκετά συχνά για τα ζητήματα αυτά και ορισμένες φορές έχουν ειπωθεί βαριές κουβέντες ανάμεσά μας. Ακόμα και τα παιδιά έχουν επηρεαστεί με αυτή την κατάσταση και τις φωνές που ακούνε. Πώς να χειριστώ την κατάσταση;”

Απαντά η Κρυσταλλία Σαρκηνιώτη, Ψυχολόγος 

Η γκρίνια και  αλλλοκατηγορίες δεν αυξάνουν το εισόδημα, ούτε μειώνουν  τα έξοδα. Αυτό που χρειάζεστε είναι συνεννόηση και σύμπνοια. Αλληλοστήριξη και θετική σκέψη ώστε να αντιμετωπίσετε μαζί τις δυσκολίες.

Tα παιδιά δεν υποφέρουν από τα λιγότερα χρήματα αλλά από μια ατμόσφαιρα που δημιουργεί ανασφάλεια και άγχος και δύο γονείς που φέρονται σαν αντίπαλοι. Εστιάστε σε ό,τι καλό έχετε και απολαύστε ό,τι μπορείτε.

Καλό είναι να μη χρησιμοποιείτε φοβικές εκφράσεις μπροστά στα παιδιά, όπως “χανόμαστε”, “καταστρεφόμαστε”, “βουλιάζουμε”, “πιάσαμε πάτο”, “θα πεθάνουμε της πείνας”, “θα χάσουμε τα πάντα και θα μείνουμε στο δρόμο” κλπ.

Τα παιδιά νιώθουν επίσης ενοχή για κάτι που δεν τους αναλογεί. Όταν π.χ. σας βλέπουν προβληματισμένους, αγχωμένους ή στεναχωρημένους θεωρούν πως κάτι δεν έκαναν σωστά και πως αυτά ευθύνονται για την κατάστασή σας. Καλό είναι να αποφεύγετε να κάνετε αναλυτικές, φορτισμένες συναισθηματικά και λεπτομερείς συζητήσεις με το σύντροφό σας ή άλλους ενήλικες ενώπιον των παιδιών. Άλλωστε τα παιδιά δεν είναι εφικτό να κατανοήσουν οικονομικούς όρους, καθώς οι άγνωστες και μη κατανοητές λέξεις (όπως δείκτες, μετοχές, επιτόκια, δάνεια, κατασχέσεις κλπ.) ενδέχεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη ανησυχία και σύγχυση.

Σίγουρα τα οικονομικά προβλήματα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα της οικογένειας, που μπορεί να επηρεάσουν την εκπαίδευση των παιδιών, τις δραστηριότητές τους, το διατροφικό τους πρόγραμμα και τον ύπνο τους. Οι γονείς ωστόσο είναι αυτοί που είναι σε θέση να καλλιεργήσουν στο παιδί ένα αίσθημα ασφάλειας ανεξάρτητα από την τροποποιημένη καθημερινότητα και τις έντονες αλλαγές που υφίσταται και βιώνει όλο το οικογενειακό σύστημα