Τι πρέπει κάθε γονιός και εκπαιδευτικός να κάνει μετά τη σύλληψη του συγγραφέα παιδικών βιβλίων

Τι πρέπει κάθε γονιός και εκπαιδευτικός να κάνει μετά τη σύλληψη του Παπαθεοδώρου

“Τουλάχιστον αυτός δεν τα βίαζε” μου είπε χθες μια φίλη, καθώς σοκαρισμένες συζητούσαμε για τη νέα σύλληψη, αυτή του συγγραφέα παιδικών βιβλίων Βασίλη Παπαθεοδώρου που κατηγορείται για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Και παρόλο που αυτή είναι μια σκέψη που πολλοί μπορεί να έκαναν, από καθαρή ελπίδα για “μη χειρότερα”, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

Οι έρευνες βρίσκονται ακόμα υπό εξέλιξη και η υπόθεση θα πάρει δικαστικά τον δρόμο της (ελπίζουμε οι αστυνομικοί και οι δικαστές να μπορέσουν να σπάσουν σε μεγάλο βάθος το απόστημα), όμως την ίδια ώρα γονείς και εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν, ότι με οποιονδήποτε τρόπο ο συγγραφέας αυτός μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με το παιδί τους, καλά θα κάνουν να πράξουν τα δέοντα.

Η Πελιώ Παπαδιά σε ανάρτησή της πριν από μερικές ώρες δεν θα μπορούσε να το θέσει καλύτερα:

“Και κάτι ακόμα για να κλείσω -προς το παρόν, με το θέμα του Βασίλη Παπαθεοδώρου, γιατί εδώ και 24 ώρες ακριβώς δεν έχω καταφέρει να δουλέψω- που θα ήθελα να το κοινοποιήσετε: Ο Βασίλης μπαινόβγαινε σε σχολεία, μιλούσε στους εφήβους για bullying, σεξ, αυτοκτονίες, συναίνεση, βιασμούς, διαφορετικότητα, παιδική πορνογραφία. Στη γλώσσα τους. Επιτυχημένα, ας μην κοροϊδευόμαστε. Είναι καλός συγγραφέας.

Μας έπρηζε, λοιπόν, ο Βασίλης τον πάπαρο στις αναρτήσεις του και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες -σε βαθμό εμμονικό και ενοχλητικό για τα δεδομένα μου- για το πόσοι έφηβοι επικοινωνούν μαζί του καθημερινά ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά ή βρίσκονται από κοντά και του εκμυστηρεύονται τον πόνο τους και τους στηρίζει και τους βοηθάει κλπ κλπ.

Αν είστε/ήσαστε έφηβος που σας πλησίασε, αν είστε/ήσαστε έφηβος που σας έφερε σε δύσκολη θέση, ΜΙΛΗΣΤΕ ΤΩΡΑ στην αστυνομία. Αν είστε γονιός που κάποτε το παιδί σας ήρθε σε επαφή μαζί του, ΡΩΤΗΣΤΕ το παιδί αν όλα καλά. Αν είστε εκπαιδευτικός που του ανοίξατε ορθάνοιχτα την πόρτα του σχολείου σας, ρωτήστε τους μαθητές σας εάν κάποι@ είχε οποιαδήποτε δυσάρεστη εμπειρία και αν μάθετε κάτι παράξενο, βουρ για ΓΑΔΑ.”

“Τα τέρατα οφείλουν να είναι στη φυλακή και στις σελίδες των παραμυθιών.
Σίγουρα όχι ανάμεσα μας.”

Όσο για το μέλλον των βιβλίων του εν λόγω συγγραφέα, κάποια εκ των οποίων μπορεί να υπάρχουν ήδη στην βιβλιοθήκη σας, μια ωραία ανάρτηση διαβάσαμε στη σελίδα Book and Art:

“Το να είσαι βιβλιοπώλης δεν είναι μια δουλειά με την ευρύτερη σημασία της έννοιας.

Το να είσαι βιβλιοπώλης (θα μιλήσω συγκεκριμένα για τη βαριά ευθύνη της πώλησης παιδικών και εφηβικών βιβλίων) σημαίνει ότι κρατάς στα χέρια σου ένα “προϊόν” που μπορεί να επηρεάσει, μπορεί να ταξιδέψει, μπορεί να μεταμορφώσει, μπορεί να γαλουχησει νέους αναγνώστες οι οποίοι είναι οι αυριανοί πολίτες του κόσμου.
Στα ράφια των βιβλιοπωλείων μας θα βρίσκετε μόνο το φως.

Στα ράφια μας βρίσκεται ένας κόσμος καλύτερος όχι ως προς το περιεχόμενο κάθε βιβλίου (γιατί το καθε θέμα που πραγματεύεται ο καθε δημιουργός είναι μοναδικο και δεν επιδέχεται καμία λογοκρισία) αλλά ως προς την ουσία του πράγματος.

Εμείς σας προτείνουμε και σας δίνουμε αυτά που πιστεύουμε ότι θα σας κάνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο καλύτερους.

Στα ράφια μας αν λείπουν από σήμερα κάποια βιβλία είναι γιατί δεν πιστεύουμε στα βραβεία όσο πιστεύουμε στην ηθική, στην αξία της ζωής, στην καλοσύνη και στην καθαρότητα που οφειλει να κρύβεται στο σύνολο πίσω από κάθε έργο.

Ο κόσμος του Παιδικού Βιβλίου, ο κόσμος του πολιτισμού δέχτηκε σήμερα ένα τρομακτικό χτύπημα.

Κοιτάμε γύρω μας και βλέπουμε τέρατα.
Τα τέρατα οφείλουν να είναι στη φυλακή και στις σελίδες των παραμυθιών.
Σίγουρα όχι ανάμεσα μας.
Κάθε βιβλίο με υπογραφή τέρατος δεν έχει θέση πουθενά και σίγουρα δεν έχει θέση στα χέρια των παιδιών μας.”

Διαβάστε ακόμα:

Τα κατάφερε ο 8χρονος Γιωργάκης μετά την άγρια επίθεση από κριάρι -Βγήκε από τη ΜΕΘ Παίδων

Τραγωδία στη Γλυφάδα: Πώς έπεσε το μωρό 18μηνών στο κενό, μπροστά στα μάτια της προγιαγιάς του 

«Να γράφεις παιδικά βιβλία και να ανοίγεις το αρχείο της κόλασης. Πολλά, πολλά χρόνια φυλακή»