Σάββατο 22 Μαρτίου

Τα έχετε προσέξει σίγουρα αλλά ξέρετε τι σημαίνουν οι αριθμοί σε κυκλικό πλαίσιο στο πίσω μέρος των σχολικών λεωφορείων;

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί;

Πολύ λίγοι οδηγοί γνωρίζουν τι σημαίνουν τα νούμερα στο πίσω μέρος των σχολικών λεωφορείων.

Λίγοι ξέρουν ότι το κίτρινο χρώμα τους το πήραν στη δεκαετία του 1930 στην Αμερική όπου μετέφεραν μαθητές από πιο απομακρυσμένες περιοχές προς τα σχολεία.

Πως άρχισε η ιστορία του κίτρινου σχολικού λεωφορείου;

Η ιστορία τους μετράει πάνω από 100 χρόνια όπως τα ξέρουμε όλοι. Εϊναι αλήθεια ότι διευκολύνουν την μετάβαση από και προς το σχολείο των μικρών μαθητών με ασφάλεια.

Η ιστορία τους ξεκινά από τις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν τα παδιά των αγροτικών περιοχών δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να επιστρατευτούν άμαξες, γνωστές ως “kid hacks”, οι οποίες αποτέλεσαν τον πρόδρομο των σημερινών σχολικών λεωφορείων. Ήταν απλές ξύλινες άμαξες με παγκάκια τοποθετημένα περιμετρικά, όπου κάθονταν οι μαθητές.

Η ανάπτυξη της αυτοκίνησης στις αρχές του 20ού αιώνα έφερε μια ριζική αλλαγή στη σχολική μεταφορά. Tη δεκαετία του 1920, τα σχολικά οχήματα άρχισαν να μετατρέπονται από άμαξες σε μηχανοκίνητα φορτηγά που διέθεταν κλειστά διαμερίσματα για την προστασία των μαθητών από τις καιρικές συνθήκες.

Ωστόσο, δεν ήταν παρά μόνο τη δεκαετία του 1930 που σημειώθηκαν πιο σημαντικές αλλαγές στον σχεδιασμό των σχολικών οχημάτων, χάρη στις καινοτομίες της εταιρείας Wayne Works. Τότε την σκυτάλη παρέλαβαν τα λεωφορεία, που διέθεταν πιο προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ενώ καθιερώθηκε και το κίτρινο χρώμα για το αμάξωμά τους

Τα σχολικά λεωφορεία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά των μαθητών και στη χώρα μας, υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς και ταυτόχρονα υποβάλλονται σε συχνούς ελέγχου

Στο πίσω μέρος των λεωφορείων αναγράφονται οι αριθμοί 60 και 80, αν και πολλοί δεν γνωρίζουν τη σημασία τους. Αυτοί αφορούν το ανώτατο όριο ταχύτητας του σχολικού λεωφορείου που ανέρχεται σε 60 χλμ./ώρα και μπορεί να αυξηθεί στα 80 χλμ./ώρα σε δρόμους υψηλής ταχύτητας.


Ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός, επίσης, με τη χρήση ζώνης, ενώ τα σχολικά λεωφορεία οφείλουν να περνούν από έλεγχο ΚΤΕΟ σε ετήσια βάση. Τέλος, ο οδηγός ενός σχολικού λεωφορείου απαιτείται να έχει δίπλωμα δ’ κατηγορίας και να διαθέτει Π.Ε.Ι. (Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας).

Διαβάστε επίσης:

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του «Τουρισμός για όλους» – Οι δικαιούχοι και τι ισχύει στις οικογένειες με παιδιά

Ανθή Βούλγαρη για τις εξωσωματικές: «Έμεινα έγκυος τη φορά που είχα αποφασίσει ότι θα ήταν η τελευταία»

Ροή Ειδήσεων