Τι θα γίνει τελικά με τα 75 παιδιά που είναι εγκλωβισμένα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»;

Σύσκεψη πραγματοποίησανστο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο υπ. Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, ο υπ. Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου και ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Εμμ. Παπασάββας.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά τα οποία μεταφέρονται με εισαγγελική εντολή στο Νοσοκομείο Παίδων προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις και στη συνέχεια, χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, παραμένουν εκεί λόγω της έλλειψης διαθέσιμων θέσεων στις προνοιακές δομές φιλοξενίας.

Οι 3 λύσεις στις οποίες συμφώνησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι

1) Με ενέργειες του υπουργείου Εργασίας και σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) να μετακινηθούν άμεσα σε κατάλληλες δομές τα παιδιά που ανήκουν στην κατηγορία του ασυνόδευτου πρόσφυγα.

2) Να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη στελέχωση μιας «ενδιάμεσης» δομής φιλοξενίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία βρίσκεται στο Καλαμάκι Αττικής, έχει δυναμικότητα 45 θέσεων και είναι πλήρως εξοπλισμένη. Τα ασυνόδευτα παιδιά- αφού περνούν από τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο στο νοσοκομείο Παίδων- θα μεταφέρονται σε αυτή τη δομή και θα παραμένουν εκεί για ένα μεταβατικό στάδιο έως ότου βρεθεί θέση σε «σταθερή» προνοιακή δομή φιλοξενίας (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ.)

3) Αποφασίστηκε να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε την εποπτεία και τη διαχείριση όλου του εγχειρήματος να έχει υπό την ευθύνη του- και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία- το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στο οποίο και θα απευθύνονται οι Εισαγγελικές Αρχές.

Τι είχε δηλώσει η ΠΟΕΔΗΝ αποκλειστικά στο Infokids.gr για τα εγκατελελειμμένα παιδιά του Νοσοκομείου Παίδων

To Infokids.gr σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την ΠΟΕΔΗΝ ενημερώθηκε ότι  είναι γεγονός η ύπαρξη 40 και πλέον εγκαταλελλειμένων παιδιών που βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας- χωρίς να υπάρχει περαιτέρω πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτά. Πρόκειται για παιδιά κάθε ηλικίας (από μωρά μέχρι και εφήβους) που έχουν μεταφερθεί εκεί κατόπιν εισαγγελικής εντολής χωρίς όμως το Νοσοκομείο να έχει τις υποδομές και το προσωπικό να ανταπεξέλθει στο βάρος της φροντίδας τους. Είναι κυρίως παιδιά Ρομά που είτε τα έχουν παρατήσει είτε έχουν πεθάνει οι γονείς του, έχουν επιθετική και παραβατική συμπεριφορά που είναι άκρως επικίνδυνη τόσο για τους υπόλοιπους ασθενείς – παιδιά όσο και για το προσωπικό το οποίο – χωρίς υπερβολές – δεν είναι είναι λίγες οι φορές που δέχεται προσωπική επίθεση. Μάλιστα γίνεται λόγος ακόμα και για συμμορίες εγκαταλελλειμένων παιδιών Ρομά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκου, η λύση είναι οι εισαγγελείς να μην στέλνουν απευθείας τα παιδιά που απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον στο Νοσοκομείο Παίδων παρά να αποφασίζεται το πού θα πάνε σε συνεννόηση με τα Κέντρα Πρόνοιας της Περιφέρειας (ΚΠΠ) και τα ήδη υπάρχοντα παιδιά να μεταφερθούν στις κατάλληλες για την ηλικίας τους προνοιακές Δομές, είτε στο Κέντρο Βρεφών Μητέρα είτε τα μεγαλύτερα παιδιά, στα αντίστοιχα Κέντρα Πρόνοιας της Ανατολικής Αττικής, όπου υπάρχουν τα κατάλληλα προγράμματα αποιδρυματοποίησης και επανένταξης στην κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαννάκο, το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζεται και σε άλλα παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές της χώρας στα οποία πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η ίδια τακτική.