Το ‘πε και το ‘κανε! Ο 15χρονος Τέλης που έπεσε θύμα bullying ξεκινά εκστρατεία για να βοηθήσει παιδιά που βρέθηκαν στη θέση του

Πριν λίγες μέρες αναδημοσιεύσαμε στην ιστορία του 15χρονου Τέλη Αθανασακόπουλου, του μαθητή από την Πάτρα, που αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του εξαιτίας του bullying που βίωνε στο σχολείο από συμμαθητές του.

Ο 15χρονος μαθητής που πλέον έχει θέσει ως στόχο ζωής να καταπολεμήσει κάθε μορφή bullying είχε δώσει υπόσχεση στη δημοσιογράφο Ρομίνα Ξυδά να φτιάξει μια ομάδα στο Facebook όπου θα μπορούν να μπαίνουν όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα bullying, να λένε τις ιστορίες τους, τους προβληματισμούς τους, τους φόβους τους, τις ιδέες τους για το πώς μπορούν να βοηθηθούν τα παιδιά-θύματα bullying αλλά και οι θύτες.

Ας στηρίξουμε όλοι μας την διαδικτυακή προσπάθεια του 15χρονου Τέλη

Η σελίδα του 15χρονου Τέλη στο Facebook “Όλοι μαζί ενάντια στο bullying” μόλις ξεκίνησε τη δράση της και μας καλεί όλους μας να στηρίξουμε την προσπάθειά του και να συμμετέχουμε ενεργά στην εκστρατεία για να δοθεί ένα τέλος στον εκφοβισμό.

Μόνο όταν ο καθένας από μας δράσει απέναντι σε αυτά τα περιστατικά θα έχουμε κάνει ένα αληθινό τεράστιο βήμα προς το καλύτερο. Αν λοιπόν καταφέρω να σας αφυπνίσω, τότε μόνο θα έχω μπορέσει να ησυχάσω και να ηρεμήσω πραγματικά. Ολοι γνωρίζουμε ή έχουμε ακούσει για περιπτώσεις παιδιών που υπέφεραν σιωπηλά και που σιωπώντας βρέθηκαν σε απόγνωση μη μπορώντας να διαχειριστούν την μεγάλη ψυχολογική πίεση και φτάνοντας στην αυτοκτονία.

Μην κλείνετε τα μάτια σε περιστατικά bullying

Όπως εύστοχα σημειώνει στους σκοπούς της σελίδας ο 15χρονος μαθητής “Δεν έχει σημασία αν είσαι αγόρι ή κορίτσι, από ποια χώρα έρχεσαι, σε ποια φυλή ανήκεις, τι γλώσσα μιλάς, ποια είναι η θρησκεία σου, τι δυσκολίες αντιμετωπίζεις. Ένα είναι σίγουρο: πως έχεις ίσα δικαιώματα με όλους και ότι όλοι πρέπει να σε αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Όπως τα άλλα παιδιά…

Δεν πρέπει να αφήσεις κανέναν να σε κάνει να ντρέπεσαι για αυτό που είσαι.. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε προσβάλλει να σου μιλήσει άσχημα, να σε χτυπήσει, να σε κακομεταχειριστεί με οποιονδήποτε τρόπο .. Εχεις δικαίωμα να ζητήσεις βοήθεια και να την λάβεις…”

Τα σχολεία μπορεί να διδάσκουν Όμηρο, αρχαία, χημεία, μαθηματικά και πολλά ακόμη με σκοπό τη μόρφωση και την εξέλιξη του ανθρώπου, αυτό όμως από μόνο του δεν φτάνει…

Όσα και να διδάξεις σε ένα παιδί πρώτα απ’ όλα και πάνω από όλα πρέπει να του μάθεις το πιο βασικό: Τη συνύπαρξη και όχι την εξόντωση των αδυνάτων.. Καθημερινά, οι δάσκαλοι και οι γονείς θα πρέπει να υπενθυμίζουν στα παιδιά πως όλοι μα όλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, στον σεβασμό, στη μάθηση και στη χαρά. Μόνον μπορεί να οικοδομηθεί το μέλλον της νέας γενιάς, δηλαδή το μέλλον του κόσμου, σε σωστές και γερές βάσεις! Πρέπει όλοι να διδαχθούμε την αξία της ισότητας, τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και την ανοχή στο διαφορετικό.

Φοβάσαι; Μιλάς!

Δεν είσαι μόνος, είμαστε δίπλα σου, μη μένει σιωπηλός Πίστεψέ με δεν βοηθάει…..
μιλά σε εμάς που έχουμε ζήσει την ίδια κατάσταση και ξέρουμε τι βιώνεις και πώς αισθάνεσαι.  Όταν μοιράζεσαι κάτι δύσκολο το αδιέξοδο παύει να υπάρχει, γίνεται δρόμος που μπορεί να σε οδηγήσει σε μεγάλες λεωφόρους. Όταν μοιράζεσαι αυτό που δεν μπορείς να σηκώσεις, το όποιο φορτίο σου γίνεται πιο ελαφρύ.

Ο φόβος σου και η σιωπή σου είναι το όπλο στα χέρια τους… Αγνόησε τον, αυτό θα τον κάνει να νιώσει αδύναμος και ασήμαντος ..Έλα να υψώσουμε τη φωνή μας, μία φωνή καθαρή βγαλμένη από την ψυχή μας με πολύ θάρρος πείσμα και δύναμη …
Μία φωνή ενάντια στο bullying που θα ακουστεί σε όλο τον κόσμο . Στάσου στα πόδια σου, σήκωσε το κεφάλι ψηλά και χαμόγελα! Μην αφήνεις κάποιους να σου καταστρέφουν τη ζωή .

Η ζωή θέλει θάρρος και δύναμη

Να θυμάσαι πως η αυτοπεποίθηση και το χαμόγελο είναι τα μεγαλύτερα όπλα του ανθρώπου.! Αντικατέστησε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές και πολλά χαμόγελα..!
Αγνόησε τον αυτόν που σου επιτίθεται γιατί μόνο έτσι καταλάβει πως δεν είσαι ευάλωτος, πως έχασε το παιχνίδι! Μπράβο φίλε μόλις τον νίκησες.!!!!

Πόσα ακόμα παιδιά πρέπει να χαθούν ώστε να καθίσουμε και να αναρωτηθούμε τι συμβαίνει στα σχολεία μας και στην κοινωνία γενικότερα …

Γιατί αυτές οι συμπεριφορές είναι συμπεριφορές μιας μεγάλης μερίδας μαθητών.

Δεν είναι σωστό να ασχολούμαστε με το bullying μόνο όταν έρχεται στο φως ένα τραγικό περιστατικό κι ύστερα να ξορκίζουμε το κακό ξεχνώντας το.

Η ζωή λένε συνεχίζεται… Μέγα λάθος!

Καμία ζωή δεν μπορεί να προχωρήσει σωστά για ένα παιδί αν δεν υπάρχουν οι σωστές προϋποθέσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει ζωή μέσα από την αδιαφορία, την άγνοια και την έλλειψη διαρκούς ευαισθησίας και ενημέρωσης

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που θα στηρίξετε και θα αγαπήσετε αυτήν την ομάδα που φωνάζει δυνατά: «Όχι στο bullying!»

Τέλης

Μπορείτε να δείτε την σελίδα του 15χρονου μαθητή πατώντας εδώ